Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Rachel Corrie

«Βρίσκομαι στην Παλαιστίνη εδώ και δύο εβδομάδες και μία ώρα και ακόμα δεν βρίσκω τις λέξεις για να περιγράψω αυτά που βλέπω. Τίποτα δεν θα μπορούσε να με έχει προετοιμάσει για την πραγματικότητα της κατάστασης εδώ. Απλώς δεν μπορείς να το φανταστείς αν δεν το δεις…» Rachel Corrie 2003

Επτά χρόνια πριν, στις 16 Μάρτη του 2003, η 23χρονη αμερικανίδα Ρέιτσελ Κόρι, μαζί με μερικούς ακόμα ακτιβιστές του Διεθνούς Κινήματος Αλληλεγγύης (ISM), βρίσκονταν μπροστά σε ένα ακόμα Παλαιστινιακό σπίτι στη Ράφα,, προσπαθώντας να εμποδίσει την κατεδάφισή του από τις δυνάμεις κατοχής του Ισραηλινού στρατού. Την είδε…φορούσε άλλωστε το φωσφοριζέ χαρακτηριστικό γιλέκο των ξένων ακτιβιστών στην Παλαιστίνη. Την άκουσε … να του φωνάζει, με τη ντουντούκα που κρατούσε, να σταματήσει γιατί δεν θα φύγει. Ως αμερικανίδα ένιωθε ασφζαλής…Ακόμα κι όταν κατάλαβε ότι ο εκσκαφέας Caterpillar D9 δεν επρόκειτο να σταματήσει, η Ρέιτσελ δε σηκώθηκε. Ο εκσκαφέας πέρασε από πάνω της. Κι ύστερα, έκανε πίσω και ξαναπέρασε πάνω από το πληγωμένο της σώμα. Η Ρέιτσελ Κόρι έγινε η πρώτη Αμερικανίδα που σκοτώθηκε άοπλη και εν ψυχρώ από τους ισραηλινούς, διότι υποστήριζε τους Παλαιστινίους….Έγινε σύμβολο του αγώνα των Παλαιστινίων, του διεθνούς ειρηνευτικού κινήματος, του κινήματος κατά της παγκοσμιοποίησης και του αγώνα κατά της πολιτικής Μπους. Έγινε μάρτυρας, η αμερικανίδα μάρτυρας, για τον παλαιστινιακό λαό που τιμά την ημέρα του θανάτου της με σειρά εκδηλώσεων, διδάσκοντας το παράδειγμά της και τον ηρωισμό της στα σχολεία.

Διαβάστε: Η ζωή της Ρέιτσελ Κόρι, Μαρτυρία ακτιβιστή του ISM για τις συνθήκες θανάτου της, Κάποια από τα e-mail της Ρέιτσελ από τη Ράφα, Και δεν είναι μόνο η Ρέιτσελ, Το όνομά μου είναι Ρέιτσελ Κόρι-Η παράσταση αυτές τις μέρες στην Αθήνα.