Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010

Η οργή των Παλαιστινίων ξεχύθηκε στους δρόμους

Πηγή: http://electronicintifada.net/v2/article11145.shtml 18 Μάρτη 2010

Την Τρίτη (16/3/2010) δεκάδες εκατοντάδες Παλαιστίνιοι, όλων των πολιτικών πεποιθήσεων, σε μια μαζική εξέγερση, βγήκαν στους δρόμους σε όλη την κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ, τη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και το Ισραήλ. Η μικρή αυτή Ιντιφάντα (εξέγερση) ξεκίνησε μετά το κάλεσμα του ισλαμικού κινήματος της Χαμάς για την «Ημέρα της Οργής», προκειμένου να διαμαρτυρηθούν οι Παλαιστίνιοι για την συνεχιζόμενη ιουδαιοποίηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και τις προσπάθειες του Ισραήλ να οικειοποιηθεί τις ιερές τοποθεσίες των μουσουλμάνων.

Οι πολυάριθμες αναταραχές περιορίστηκαν εξαιτίας των οδοφραγμάτων και των εμποδίων του ισραηλινού στρατού, που εμπόδισε τους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης να φτάσουν στην Ιερουσαλήμ. Περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν και οι 16 από αυτούς έχουν κατάγματα και τραυματισμούς στα μάτια και το στομάχι. Περίπου 80 συνελήφθηκαν στις συγκρούσεις με τον ισραηλινό στρατό. Τραυματίες υπήρξαν και ανάμεσα στους ισραηλινούς στρατιώτες και αστυνομικούς.

Την Τετάρτη, οι ισραηλινές δυνάμεις ασφάλειας παρέμειναν σε επιφυλακή, μιας και αναμένονταν περισσότερες αναταραχές. Σε επιφυλακή βρίσκονταν και οι παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας εξαιτίας του φόβου ότι οι διαδηλωτές θα εξαπλώνονταν στα ισραηλινά checkpoints και τους εποικισμούς, πυροδοτώντας την ήδη έκρυθμη κατάσταση.

«Θα είμαστε εδώ και αύριο, μετά το σχολείο. Δεν τελειώσαμε. Θα ερχόμαστε κάθε μέρα και θα συνεχίζουμε την διαμαρτυρία μας για βδομάδες και για μήνες», είπε ένας διαδηλωτής στο IPS, ενώ ένας άλλος δήλωσε «Αυτό είναι μόνο η αρχή. Πρόκειται να εξελιχθεί σε μια σειρά συντονισμένων ενεργειών ενάντια στην κατοχή και την βεβήλωση των ιερών μας τόπων».

Στον προσφυγικό καταυλισμό της Qalandiya, που βρίσκεται ανάμεσα στην Ιερουσαλήμ και την Ραμάλα, εκατοντάδες μαθητές και νέοι άντρες πλησίαζαν κατά κύματα στο ισραηλινό checkpoint, πετώντας πέτρες και μπουκάλια. Αλλού, έριχναν μολότοφ, έκαιγαν σκουπιδοτενεκέδες ενώ ένας ισραηλινός αστυνομικός πυροβολήθηκε. Ο ισραηλινός στρατός προσπάθησε να διαλύσει τους εξεγερμένους με πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα. Όμως όσο και αν οι διαδηλωτές αναγκάζονταν να υποχωρήσουν, επέστρεφαν ξανά. Αρκετοί τραυματίστηκαν και πολλοί συνελήφθηκαν.

Συνήθως οι διαδηλώσεις στην Παλαιστίνη έχουν μια συγκεκριμένη φόρμουλα και οι δύο πλευρές ακολουθούν σιωπηρούς κανόνες. Μέχρι τώρα, οι συγκρούσεις στα διάφορα χωριά της Δυτικής Όχθης και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ διαρκούσαν κάποιες ώρες, μέχρι που και οι δύο πλευρές –οι Ισραηλινοί στρατιώτες και οι Παλαιστίνιοι διαδηλωτές– κουράζονταν και επέστρεφαν στην «βάση» τους. Η προηγούμενη διαδήλωση στην Qalandiya που παρακολούθησε το IPS διαλύθηκε μετά από κάποιες ώρες. Όμως οι εχθροπραξίες της Τρίτης ξεκίνησαν από νωρίς το πρωί και κράτησαν μέχρι αργά το βράδυ. Παρόμοια σενάρια εκτυλίχθηκαν σε διάφορα μέρη της Δυτικής Όχθης και στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ενώ χιλιάδες Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν και στους δρόμους της Γάζας. Διακρίνεται πλέον στην ατμόσφαιρα η καταπιεσμένη οργή των τελευταίων εβδομάδων, εξαιτίας της επιτάχυνσης των ισραηλινών διαδικασιών για την ιουδαιοποίηση της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Η ένταση ανέβηκε τη Δευτέρα με τα εγκαίνια εβραϊκής συναγωγής σε μια τοποθεσία όπου βρισκόταν ένα τζαμί, στο ιουδαϊκό τετράγωνο της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ. Οι προσπάθειες επίσης εξτρεμιστών εβραίων να μπουν στο Al Aqsa, το τρίτο πιο ιερό μέρος των μουσουλμάνων, πυροδότησε την οργή των Παλαιστινίων. Οι συγκεκριμένοι εξτρεμιστές είπαν πως θέλουν να χτίσουν τον Τρίτο Ναό των Ιουδαίων στα ερείπια του Al Aqsa. Η σπουδαιότητα και η σημασία του Al Aqsa είναι ανεκτίμητη, ακόμη και για τους πιο συγκρατημένους και κοσμικούς μουσουλμάνους της Δύσης. «Έχω μόνο δύο γιους και τους αγαπώ πολύ, αλλά είμαι διατεθειμένος να τους θυσιάσω για το Al Aqsa είπε στο IPS ένας κοσμικός, πρώην ακτιβιστής της Φατάχ στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. «Πριν αρκετές εβδομάδες, όταν υπήρχαν κάποιες αναταραχές, τηλεφώνησα στους γιους μου και τους είπα να κλείσουν το μαγαζί μας με τουριστικά είδη και να πάνε να υπερασπιστούν το τζαμί από τους έποικους. Νομίζεις ότι μου είναι εύκολο να χάσω τους γιους μου; Το Al Aqsa είναι κόκκινη γραμμή και κανείς δεν πρέπει να την περάσει».

Αυτό είναι και το κοινό έδαφος που βρήκαν οι ηγεσίες των δύο πολιτικών παρατάξεων της Παλαιστίνης, της Χαμάς και της Φατάχ και κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να βγουν στους δρόμους. Ανώτερα μέλη της ΟΑΠ, προσκείμενα στην Φατάχ, συναντήθηκαν στο ξενοδοχείο Ambassador στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ πριν λίγες μέρες και προτού απευθυνθούν στους Παλαιστίνιους για να αναλάβουν δράση. Η ηγεσία είχε συναντηθεί στο ίδιο ξενοδοχείο για να συζητήσει αμυντικά μέτρα, και πριν το ξέσπασμα της 2ης Ιντιφάντα το 2000,όταν ο Ariel Sharon πραγματοποίησε την προκλητική του επίσκεψη στο Al Aqsa, παρόλο που η ισραηλινή ασφάλεια τον είχε προειδοποιήσει να μην το κάνει. Επιπλέον η, προσκείμενη στη Φατάχ, Ταξιαρχία των Μαρτύρων του Al Aqsa, ζήτησε από την Παλαιστινιακή Αρχή να της επιτραπεί να ξανά-οπλιστεί και να προστατέψει το Al Aqsa από τους Ισραηλινούς. Το Ισραήλ έδωσε πρόσφατα χάρη σε 70 πρώην μέλη του Al Aqsa με την προϋπόθεση να παραδώσουν τα όπλα τους και να σταματήσουν την αντίσταση. Τα τελευταία χρόνια το Ισραήλ έχει απονείμει χάρη σε εκατοντάδες ακόμα.

Ο αρχηγός της Χαμάς Ahmed Bahar κάλεσε σε επανάληψη των ένοπλων επιθέσεων ενάντια στους Ισραηλινούς και ζήτησε από τα Αραβικά κράτη να στηρίξουν την αντίσταση. Στο μεταξύ, οι έποικοι προειδοποίησαν ότι θα ανταποδώσουν την οποιαδήποτε επίθεση των Παλαιστινίων, ξεκινώντας αμέτρητες ταραχές. Είπαν επίσης πως θα επιτεθούν «στους Άραβες και στις περιουσίες τους» αν στο μέλλον τους εμποδίσουν να μπουν στο Al Aqsa.

Αν και μια τρίτη Ιντιφάντα δεν φαίνεται να είναι επικείμενη, παρόλο που ισραηλινοί αναλυτές χαρακτηρίζουν τα γεγονότα της Τρίτης σαν «το φως της Ιντιφάντα», ωστόσο ταραχές μεγάλης κλίμακας είναι πολύ πιθανές.