Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Στην απομόνωση παραμένει ο Ahmad Sa'adat

Πηγή: www.maannews.net/eng/ViewDetails.aspx?ID=266042 5 Μάρτη 2010

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ απέρριψε την Πέμπτη την εισήγηση για την λήξη της απομόνωσης του Γενικού Γραμματέα του Λαϊκού Μετώπου Ahmad Sa’adat και την κράτηση του σε κανονική φυλακή.

Το ισραηλινό ειδησεογραφικό site Ynet αναφέρει ότι οι δικαστές έκαναν δεκτό τον ισχυρισμό της εισαγγελικής αρχής ότι δηλαδή ο Sa’adat, όταν δεν βρίσκεται στην απομόνωση, περνάει μηνύματα στην ένοπλη παράταξη του Λαϊκού Μετώπου.

Ο Sa’adat εκτίει ποινή φυλάκισης 30 χρόνων για την δολοφονία του ισραηλινού Υπουργού Τουρισμού Rehavam Ze’evi το 2001 και βρίσκεται στην απομόνωση από την περασμένη χρονιά. Τον Ιούνιο προχώρησε σε 9ήμερη απεργία πείνας, διαμαρτυρόμενος για τον τρόπο μεταχείρισης του. Μετά την φυλάκιση του από την Παλαιστινιακή Αρχή, λόγω της σύνδεσης του με την δολοφονία, ο Sa’adat απήχθει από ισραηλινούς κομάντο, μετά από επιδρομή στις φυλακές της Ιεριχώς το 2006.

Ο Sa’adat είναι ένας από τους πολλούς κρατούμενος που η Χαμάς απαιτεί την απελευθέρωση τους, σε ανταλλαγή του ισραηλινού στρατιώτη Gilad Shalit που κρατείται αιχμάλωτος στην Γάζα. Οι διαπραγματεύσεις για την ανταλλαγή κρατουμένων, έχουν σκοντάψει πολλές φορές λόγω της άρνησης του Ισραήλ να ελευθερώσει τον Sa’adat, όπως και τον αρχηγό της Φατάχ Marwan Barghouthi και τον Abdullah Barghouthi της Χαμάς. Δύο βδομάδες νωρίτερα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu είπε ότι «όσο θα είμαι πρωθυπουργός, ο Sa’adat δεν θα αφεθεί ελεύθερος».

Σύμφωνα με το Ynet, η δικηγόρος του Sa’adat, Lea Tsemel δήλωσε την Πέμπτη πως οι λόγοι της απομόνωσης του πελάτη της ήταν ασαφείς και πρόσθεσε ότι αν ήθελε να «υποκινήσει» κάποιον, θα είχε υποκινήσει όλους τους κρατούμενους εδώ και καιρό. Επίσης είπε πως δεν υπάρχουν ουσιαστικές αποδείξεις ότι ο Sa’adat στέλνει μηνύματα στα στελέχη του Λαϊκού Μετώπου έξω από την φυλακή.

Η εκπρόσωπος του Ισραηλινού κράτος, η δικηγόρος Hila Gorni βασίστηκε σε μυστικές αποδείξεις που όπως είπε φανερώνουν τις προθέσεις του Sa’adat να επικοινωνήσει με τον έξω κόσμο. «Οι απόρρητες πληροφορίες μιλάνε από μόνες τους», είπε. «Πρέπει να θυμόμαστε για ποιόν μιλάμε. Δεν πρόκειται για έναν κοινό τρομοκράτη».