Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Ημέρα της Γης 30 Μάρτη 1976

Η 30η Μάρτη (Ημέρα της Γης) είναι για τους Παλαιστίνιους μια ημέρα μνήμης που συμβολίζει την αντίσταση του Παλαιστινιακού λαού και ιδιαίτερα των Παλαιστίνιων των εδαφών που καταλήφθηκαν το 1948 (πολιτών του Ισραήλ), ενάντια στην συνεχιζόμενη καταπάτηση γης από το Ισραήλ και την επέκταση των εποικισμών. (Φωτ: "Στη μνήμη εκείνων που έπεσαν την Ημέρα της Γης. Πέθαναν για να μπορέσουμε να ζήσουμε εμείς. Το πνεύμα τους ζει", γράφει στο μνημείο που βρίσκεται στο Sakhnin)

Είναι η ημέρα εκείνη του 1976 που οι Ισραηλινές Δυνάμεις Ασφαλείας και η Ισραηλινή αστυνομία πυροβόλησαν εναντίον διαδήλωσης στην Γαλιλαία δολοφονώντας έξι νεαρούς Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ, τραυματίζοντας 96 ακόμα και πραγματοποιώντας τουλάχιστον 300 συλλήψεις. Αφορμή των κινητοποιήσεων που συνοδεύονταν από γενική απεργία και συγκεντρώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλες τις Αραβικές πόλεις του Ισραήλ, ήταν μια μεγάλης κλίμακας κατάσχεση γης που είχε ανακοινώσει η Ισραηλινή κυβέρνηση στην περιοχή μεταξύ των χωριών Sakhnin και Arraba, προκειμένου να χτιστούν νέοι Εβραϊκοί εποικισμοί.

Σήμερα, 34 χρόνια μετά, με τους Ισραηλινούς εποικισμούς να συνεχίζονται αμείωτοι και την Εβραιοποίηση της Ιερουσαλήμ την κατοχή και την καταπάτηση των δικαιωμάτων των Παλαιστίνιων πολιτών των εδαφών του 48 , η Ημέρα της Γης, διατηρεί ακέραιο το περιεχόμενό της.

Δείτε αφίσες που έχουν κατά καιρούς βγει στην Παλαιστίνη για την Ημέρα της Γης