Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Σπίτια μόνο για Εβραίους στην Ατζάμι

του Jonathan Cook, Πηγή: http://palestinechronicle.com 16 Φλεβάρη 2010

Τις τελευταίες ημέρες, οι τοίχοι στην εβραιό-αραβική πόλη της Γιάφας, έχουν γεμίσει με γκράφιτι που προειδοποιούν: «Έποικοι, μείνετε μακριά» και «η Γιάφα δεν είναι Χεβρώνα».

Αν και η Γιάφα βρίσκεται πολύ κοντά στην μητρόπολη του Τελ Αβίβ, οι Άραβες κάτοικοι λένε πως η γειτονιά τους έχει γίνει πεδίο μάχης των εξτρεμιστών Εβραίων, στην προσπάθεια τους να την καταλάβουν, με ένα τρόπο γνώριμο από τους εποικισμούς της Δυτικής Όχθης. Ένας μικρός αριθμός εθνικιστών και θρησκευόμενων Εβραίων, έχουν αρχίσει να μετακινούνται στην Αραβική συνοικία Ατζάμι τους τελευταίους μήνες.

Εντάσεις είχαν αρχίσει να δημιουργούνται ήδη από την περασμένη χρονιά, όταν ιδρύθηκε μια ειδική σχολή στην καρδιά της Ατζάμι για τους νεαρούς Εβραίους που θα συνδύαζε την μελέτη της Βίβλου με την θητεία στον ισραηλινό στρατό. Αντίστοιχες σχολές, γνωστές και ως «hesder yeshivas», υπάρχουν στα κατεχόμενα εδάφη και έχουν κερδίσει την φήμη ότι βγάζουν εξτρεμιστές.

Την περασμένη εβδομάδα, οι κάτοικοι της Ατζάμι δέχτηκαν ένα ακόμα πλήγμα, όταν το ισραηλινό δικαστήριο ενέκρινε την πώληση ενός οικοπέδου – από τα λίγα που έχουν απομείνει στην περιοχή- στη B’Emuna (στα εβραϊκά σημαίνει «με πίστη»), μια εταιρία που ειδικεύεται στην κατασκευή επιδοτημένων σπιτιών για τις θρησκευόμενες οικογένειες, πολλά από τα οποία βρίσκονται στους εποικισμούς της Δυτικής Όχθης. Ο Οργανισμός Πολιτικών Δικαιωμάτων, ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ισραήλ, που έχει σταθεί πολλές φορές στο πλευρό των Αράβων πολιτών στα δικαστήρια, χαρακτηρίζει τις πολιτικές της εταιρίας ως «ρατσιστικές».

Η B'Emuna, που αναμένεται να ολοκληρώσει είκοσι διαμερίσματα τους επόμενους μήνες, έχει καταθέσει αίτηση για την έγκριση άλλων 180, όπως και για την κατασκευή μιας δεύτερης σχολής και μιας συναγωγής.

«Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να ζήσουμε ειρηνικά με τους Εβραίους γείτονες, αλλά αυτοί οι Εβραίοι έρχονται εδώ σαν έποικοι», λέει ο Omar Siksik, Άραβας δημοτικός σύμβουλος που εκπροσωπεί την Γιάφα στον Δήμο του Τελ Αβίβ. Και συνεχίζει: «Όπως και στην Χεβρώνα, η πολιτική τους είναι να μας αποδυναμώσουν σαν πληθυσμό και τελικά να μας διώξουν από τα σπίτια μας», αναφερόμενος στην πόλη της Δυτικής Όχθης όπου μερικές δεκάδες εποίκων, απειλούν την ζωή χιλιάδων Παλαιστινίων.

Η μοίρα της Γιάφα έχει αλλάξει σημαντικά από τις αρχές του περασμένου αιώνα, όταν ήταν το εμπορικό κέντρο της Παλαιστίνης και γνωστή για τις εξαγωγές πορτοκαλιών σε όλο τον κόσμο. Από την ίδρυση του Ισραήλ το 1948, οι περισσότεροι από τους Παλαιστίνιους της πόλης, εξορίστηκαν ή αναγκάστηκαν να φύγουν και οι λίγοι που απέμειναν, περιορίστηκαν στην Ατζάμι. Σήμερα, η αναλογία του πληθυσμού είναι 2:1 υπέρ των Εβραίων, αφού την δεκαετία του ’50 τα μεγάλα κύματα μεταναστών, εγκαταστάθηκαν στα άδεια σπίτια

Οι Άραβες κάτοικοι συχνά έχουν εκφράσει την διαμαρτυρία τους ότι είναι παραμελημένοι, από μια δημοτική αρχή που χειραγωγείται από το Τελ Αβίβ. Τα θρυμματισμένα σπίτια της Ατζάμι, οι ετοιμόρροπες υποδομές και οι επικίνδυνοι δρόμοι αναδείχτηκαν από την φετινή ομώνυμη ταινία, που προτάθηκε για Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας.

Οι πρόσφατες όμως αφίξεις στην Ατζάμι, προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία ακόμα και στους αξιωματούχους στο Τελ Αβίβ. Ο Gilad Peleg, διευθυντής της Αναπτυξιακής Αρχής της Γιάφα, λέει ότι «ανησυχεί βαθιά» για την παρουσία εξτρεμιστικών οργανώσεων «που θα διαταράξουν την τοπική κοινωνία». Η Nasmi Jabali, 56 χρονών, μένει σε ένα μικρό σπίτι, κοντά στο άλσος που θα κτιστούν τα καινούρια σπίτια. «Έχουμε δει στην τηλεόραση πως συμπεριφέρονται οι έποικοι στα κατεχόμενα και δεν τους θέλουμε να μένουνε δίπλα μας. Θα έρθουν εδώ και θα έχουν την ίδια συμπεριφορά».

Αλλά, παρ’ όλες τις έντονες αντιδράσεις, το Περιφερειακό Δικαστήριο του Τελ Αβίβ, απέρριψε την προηγούμενη εβδομάδα την προσφυγή 27 κατοίκων, που υποστήριζαν ότι η Διοίκηση Εδαφών του Ισραήλ κάνει διακρίσεις εναντίον τους με το να δώσει το οικόπεδο στην B'Emuna, μιας η πολιτική της είναι να κτίζει σπίτια μόνο για Εβραίους. Ο δικαστής Yehuda Zefet κατηγόρησε τους κάτοικους για «κακή πίστη» και ότι φωνάζουν για ισότητα, ενώ αυτό που θέλουν είναι υπερισχύσουν τα συμφέροντα της αραβικής κοινότητας έναντι της εβραϊκής. Ο κος Siksik είπε πως ο δικαστής δεν έλαβε υπόψη του την ιστορική αδικία που δέχεται ο πληθυσμός της Ατζάμι «Για έξι δεκαετίες, οι αρχές δεν έχουν χτίσει κανένα καινούριο σπίτι για τους Άραβες. Για την ακρίβεια, έχουν κατεδαφίσει πολλά αραβικά σπίτια, ενώ κτίζουν κοινωνικά κέντρα για τους Εβραίους».

Ο Fadi Shabita, μέλος της Λαϊκής Επιτροπής για την Υπεράσπιση των εδαφών της Γιάφα, είπε πως τα οικόπεδα στην Ατζάμι που πουλιούνται από την κυβέρνηση, αρχικά ανήκαν σε οικογένειες Παλαιστινίων, κάποιες από τις οποίες βρίσκονται ακόμα εκεί, αλλά εξαναγκάστηκαν να νοικιάζουν τις περιουσίες τους από το κράτος. «Η γη έγινε με την βία εθνική περιουσία πολλά χρόνια πριν και οι ντόπιοι ιδιοκτήτες εξορίστηκαν. Τώρα, η ίδια γη ιδιωτικοποιήθηκε, αλλά οι κάτοικοι της Ατζάμι εξαιρούνται από τα αναπτυξιακά σχέδια….Για τους έποικους, το μάθημα της αποδέσμευσης από την Γάζα το 2005 ήταν ότι έπρεπε να ξεκινήσουν έναν διάλογο με τους Εβραίους μέσα στο Ισραήλ, για να τους πείσουν ότι ένας εποικισμός στην Δυτική Όχθη δεν είναι λιγότερο νόμιμος από έναν στην Γιάφα».

Η B'Emuna δήλωσε στο Israel National News, μια ιστοσελίδα των εποίκων, ότι αναπτύσσει σπίτια μόνο για Εβραίους στις «μεικτές πόλεις» του Ισραήλ για να περιορίσει την φυγή των Εβραίων κατοίκων που ζουν εκεί, λόγω της φτώχειας και της χαμηλής αξίας γης, που προκαλεί η παρουσία των Αράβων. Η B'Emuna δηλώνει πως αναζητάει να αγοράσει περισσότερη γη στην Γιάφα.

Σε μικρή απόσταση από το άλσος που πρόκειται να οικοδομηθεί, βρίσκεται η εβραϊκή σχολή που ιδρύθηκε πέρσι. Η πρόσοψη του κτιρίου είναι καλυμμένη με την ισραηλινή σημαία, ενώ το άστρο του Δαβίδ διακοσμεί την είσοδο. Ο διευθυντής, Ariel Elimelech που επιβλέπει εικοσιτέσσερις νεαρούς άντρες κάθε Κυριακή ενώ μελετούν την Τορά, είπε ότι έρχεται κάθε μέρα στην Ατζάμι από το σπίτι του, που βρίσκεται στο Eli, έναν παράνομο εποικισμό στην Δυτική Όχθη, βόρεια της Ναμπλούς. Ο Elimelech δηλώνει υπέρμαχος της συνύπαρξης στην Γιάφα, αλλά προσθέτει ότι ο σκοπός της σχολής είναι να ενδυναμώσει την εβραϊκή ταυτότητα στην περιοχή «Δεν λέμε αυτό το μέρος Ατζάμι. Είναι γνωστό ως Givat Aliyah», είπε χρησιμοποιώντας μια εβραϊκή λέξη που αναφέρεται στην μετανάστευση των Εβραίων στο Ισραήλ. «Οι μαθητές εκτελούν μια αποστολή ζωτικής σημασίας με το να επισκέπτονται τα σχολεία, για να βοηθήσουν στην εκπαίδευση των Εβραίων παιδιών, πριν υπηρετήσουν για 18 μήνες στον ισραηλινό στρατό».

Ο Kemal Agbaria, πρόεδρος του συμβουλίου της συνοικίας Ατζάμι είπε πως οι κάτοικοι θα καταθέσουν αγωγή στο Ανώτατο Δικαστήριο και θα ξεκινήσουν κλιμακούμενες διαμαρτυρίες προκειμένου να τραβήξουν την προσοχή στο πρόβλημα τους.