Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

Απελάθηκε από την Αίγυπτο ο George Galloway

Πηγή: http://www.vivapalestina.org/home.htm 8 Γενάρη 2010
Ο βρετανός George Galloway απελάθηκε επισήμως από το Κάιρο σήμερα, όταν αστυνομικοί των μυστικών υπηρεσιών τον επιβίβασαν σε αεροπλάνο με προορισμό το Λονδίνο. Ο Galloway προσπάθησε να επιστρέψει στην Ράφα όταν έμαθε πως επτά μέλη του Viva Palestina είχαν συλληφθεί. Οι 25 αστυνομικοί όμως των μυστικών υπηρεσιών, του αρνήθηκαν την επιστροφή.

Το περιστατικό ξεκίνησε όταν ο Gallaway και ο συνάδελφος του Ron Mckay, έφτασαν στο πέρασμα της Ράφα από την Γάζα προς την Αίγυπτο. Μόλις πάτησαν σε αιγυπτιακό έδαφος, οι δύο άντρες εξαναγκάστηκαν να μπουν με την βία σε ένα φορτηγάκι, τους απαγόρεψαν να βγουν έξω και τους είπαν ότι θα φύγουν από την χώρα. Τους απομάκρυναν με συνοδεία της αστυνομίας.

Το κονβόι Viva Palestina, με 550 μέλη από 17 χώρες, δέχτηκε επίθεση από την αιγυπτιακή αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης. 55 μέλη τραυματίστηκαν και 7 συνελήφθησαν. Ωστόσο, ο Gallaway και ο Τούρκος διαμεσολαβητής κατέληξαν σε συμφωνία με τις αιγυπτιακές αρχές και οι επτά κρατούμενοι θα αφήνονταν ελεύθεροι χωρίς κατηγορίες. Στην επιβεβλημένη διαδρομή προς το Κάιρο, έφτασαν τα νέα για την επικείμενη σύλληψη των επτά, αλλά όταν ο Gallaway απαίτησε να επιστρέψει στην Ράφα, του αρνήθηκαν την άδεια.