Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2010

Το Ισραήλ επιτίθεται στον τύπο

της Mya Guarnieri Πηγή: sabbah.biz/mt/archives/2010/01/15 15 Γενάρη 2010

Ο Jared Malsin, ο αρχισυντάκτης της αγγλικής έκδοσης του Πρακτορείου Ειδήσεων Maan, συνελήφθη από τις ισραηλινές αρχές. Ο Malsin, Αμερικανός Εβραίος που ζει και εργάζεται στη Δυτική Όχθη, πιάστηκε την περασμένη Τρίτη στο αεροδρόμιο Ben Gurion, όταν μαζί με το συνεργάτη του επέστρεφαν από την Τσεχία. Μετά από ανάκριση οκτώ ωρών, οι ανακριτές αποφάσισαν πως απειλεί την δημόσια ασφάλεια και του ανακοινώθηκε η απέλαση του στην Τσεχία την Πέμπτη το πρωί.

Γιατί; Το Maan News Agency δηλώνει ότι «τα πρακτικά της ανάκρισης (που είναι στα εβραϊκά) και βρίσκονται στην κατοχή του, φανερώνουν ότι ο Malsin αποτελεί δημόσιο κίνδυνο λόγω των πολιτικών του πιστεύω. Οι ανακριτές έκαναν μια online έρευνα στα γραπτά του δημοσιογράφου, στα οποία, όπως αναφέρουν τα πρακτικά της ανάκρισης περιλαμβάνονται άρθρα που «ασκούν κριτική στο Κράτος του Ισραήλ» και του προσάπτουν διάφορες κατηγορίες, όπως ότι «γράφει τα άρθρα του σε κατεχόμενες περιοχές».

Αν και το Ma’an, που εδρεύει στην Βηθλεέμ, έχει χαρακτηριστεί σαν παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων, είναι ευρέως γνωστό για την ανεξαρτησία του και την αμεροληψία του στα ρεπορτάζ. Γι’ αυτό τον λόγο προσελκύει μεγάλο αριθμό αναγνωστών, που φτάνει και τα 3 εκατ. τον μήνα.

Ο Malsin άσκησε έφεση στην διαταγή απέλασης του και είχε προγραμματιστεί να παρουσιαστεί ενώπιον δικαστή στο Tel Aviv, την Πέμπτη το πρωί. Σύμφωνα όμως με τον δικηγόρο του, Castro Daoud, η ακρόαση αναβλήθηκε για την Κυριακή, χωρίς καμία δικαιολογία. Εν τω μεταξύ, ο Malsin παραμένει κρατούμενος των ισραηλινών αρχών.

Από την μέρα της κράτησης του, την οποία αρνήθηκαν αρχικά οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι, ο Malsin έχει ελάχιστη επαφή με τον έξω κόσμο. Ο δικηγόρος του είχε μόνο μια σύντομη ενημερωτική συνάντηση με τον πελάτη του και ο Malsin είχε μια σύντομη τηλεφωνική επικοινωνία με τον δημοσιογράφο και βοηθό αρχισυντάκτη του Ma’an, George Hale. Μιλώντας στην The Huffington Post, ο Hale ανέφερε πως ο Malsin είναι σοκαρισμένος από την κράτηση του όπως επίσης και για το γεγονός ότι οι Ισραηλινοί τον ανέκριναν σχετικά με το Διεθνές Κίνημα Αλληλεγγύης (ISM), μια ακτιβιστική ομάδα με την οποία ο Malsin δεν έχει καμία συνεργασία. «Είναι ο τελευταίος άνθρωπος που θα είχε σχέσεις με το ISM. Είναι δημοσιογράφος και τα ρεπορτάζ του είναι αντικειμενικά», λέει ο Hale και συνεχίζει «Νομίζω ότι υπάρχουν αρκετές υποθέσεις πως το Ma’an και οι άνθρωποι που εργαζόμαστε σε αυτό, θέλουμε να δαιμονοποιήσουμε το Ισραήλ. Αλλά δεν το θέλουμε».

Παρά το γεγονός ότι το Γραφείο Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης αρνείται να εκδίδει άδειες τύπου στους εργαζόμενους του Ma’an, παρόλα αυτά ο Hale υποστηρίζει ότι ο Malsin και το Ma’an έχουν καλές επαγγελματικές σχέσεις με τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας (IDF) και άλλα κυβερνητικά όργανα. «Στο Ma’an επικοινωνούμε με τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας και συμπεριλαμβάνουμε την ισραηλινή άποψη στα άρθρα μας. Καταστρέφοντας το αγγλικό μας τμήμα, καταστρέφουν και αυτή την πλευρά της ιστορίας». Ο Hale είπε επίσης, πως ο συνεργάτης του Malsin, Faith Rowold που δεν είχε νομική εκπροσώπηση, απελάθηκε στην Πράγα.

Μέσα σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, η κράτηση του Malsin δείχνει την προσπάθεια της κυβέρνησης να φιμώσει τους διαφωνούντες. Τον Σεπτέμβρη, ο ακτιβιστής του κινήματος BDS, Mohammed Othman, συνελήφθη από τις Ισραηλινές δυνάμεις καθώς προσπαθούσε να περάσει στην Δυτική Όχθη μέσω της Ιορδανίας. Ο Othman επέστρεφε από ταξίδι στη Νορβηγία, μια χώρα που η κυβέρνηση πρόσφατα διέκοψε την συνεργασία της με μια ισραηλινή επιχείρηση που εμπλεκόταν άμεσα με την κατοχή. Ο Othman θεωρείται πως είχε παίξει σημαντικό ρόλο στην απόφαση της νορβηγικής κυβέρνησης. Αφού παρέμεινε μήνες υπό διοικητική κράτηση, χωρίς να του έχουν απαγγελθεί κατηγορίες, βάσει αποδεικτικών στοιχείων που ούτε ο Othman ούτε ο δικηγόρος του δεν είχαν δει, αφέθηκε τελικά ελεύθερος στις 13 Ιανουαρίου.

Το τελευταίο διάστημα οι Ισραηλινές δυνάμεις έχουν συλλάβει διάφορους ηγέτες κινημάτων μη-βίαιης λαϊκής αντίστασης. Τον Δεκέμβρη, συνελήφθη ο Abdallah Abu Rahmah, συντονιστής της Λαϊκής Επιτροπής του Bi’lin Ενάντια στο Τείχος, με την κατηγορία ότι υποκινούσε και πέταγε πέτρες. Επίσης κατηγορείται για κατοχή όπλων, επειδή είχε άδεια κάνιστρα δακρυγόνων και λαστιχένιες σφαίρες-με τα οποία είχαν πυροβολήσει τον ίδιο και τους άλλους διαδηλωτές στις διαμαρτυρίες που γίνονται κάθε εβδομάδα στο χωριό τους. Στις 12 Ιανουαρίου, συνελήφθη ο Ibrahim Amirah συντονιστής της Λαϊκής Επιτροπής του Ni’lin ενάντια στο Τείχος ο οποίος είχε συλληφθεί ξανά και κρατηθεί δύο φορές, χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες. Κατά τη διάρκεια νυχτερινής επιδρομής στη Δυτική Όχθη, οι Ισραηλινές δυνάμεις συνέλαβαν επίσης την υπεύθυνη τύπου του ISM, Eva Novakova και την απέλασαν με την δικαιολογία ότι είχε λήξει η βίζα της. Οι επικριτές της απέλασης της, δηλώνουν ότι δεν μια τέτοια ακραία συμπεριφορά για μια ληγμένη βίζα δεν είναι κάτι σύνηθες για τις Ισραηλινές Δυνάμεις Ασφαλείας.

Ο Hale λέει πως, επ’ όσο γνωρίζει, ο Malsin έχει ισραηλινή βίζα εν ισχύ και η κράτηση του είναι «αυθαίρετη» και «παραβιάζει την ελευθερία τύπου».