Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2009

Έκκληση από την Γάζα

Πηγή: The Palestine Telegraph 20 Δεκέμβρη 2009

Αυτές τις μέρες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την έναρξη της Ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας. Ένας χρόνος από όταν βόμβες φωσφόρου και άλλα όπλα θανάτου και καταστροφής εξαπολύθηκαν ενάντια σε έναν ανυπεράσπιστο άμαχο πληθυσμό. Ένας χρόνος από τότε που οι λαοί του κόσμου απαίτησαν τον τερματισμό της Ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα.

Στον επιθετικό αυτό πόλεμο του Ισραήλ ενάντια στην κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας, πολλοί από τους πολίτες μας σφαγιάστηκαν από τους αδιάκριτους Ισραηλινούς βομβαρδισμούς, που καταδικάστηκαν από εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ και οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως έγκλημα πολέμου και έγκλημα κατά της ανθρωπότητας. Η επίθεση αυτή άφησε πίσω της 1.400 νεκρούς Παλαιστίνιους, κυρίως άμαχους, από τους οποίους τα 423 ήταν παιδιά, και 5.380 τραυματίες. Εμείς, το 1.500.000 Παλαιστίνιοι της αποκλεισμένης Γάζας, που στην συντριπτική μας πλειοψηφία είμαστε πρόσφυγες που διωχτήκαμε βίαια από τα σπίτια μας από τις σιωνιστικές δυνάμεις το 1948, υποστήκαμε για τρεις βδομάδες την ανελέητη τρομοκρατία του Ισραηλινού κράτους. Ισραηλινά αεροπλάνα συστηματικά χτυπούσαν δημόσιους χώρους, κατέστρεφαν ολόκληρες γειτονιές, δημόσιες υποδομές ζωτικής σημασίας και σχολεία, ακόμα και αυτά των ΗΕ, στα οποία έβρισκαν καταφύγιο οι πολίτες. Η επίθεση ήρθε μετά από 18 μήνες συνεχούς, εξοντωτικού, δολοφονικού αποκλεισμού της Γάζας από το Ισραήλ, μια αυστηρή μορφή συλλογικής τιμωρίας, που περιγράφηκε από τον ειδικό ανταποκριτή του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, John Dugard, ως «προοίμιο γενοκτονίας».

Ο πόλεμος στην Γάζα είχε προβλεφθεί και υποστηριχτεί από Ισραηλινούς στρατιωτικούς και πολιτικούς. Ο Matan Vilnai, πρώην αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, είχε δηλώσει στο ραδιόφωνο κατά την διάρκεια της επιχείρησης «Καυτός Χειμώνας» (29 Φεβρουαρίου 2008): «Θα έρθουν αντιμέτωποι με μεγαλύτερη καταστροφή, γιατί εμείς θα προστατέψουμε τους εαυτούς μας με όλα μας τα όπλα». Τις μέρες που ακολούθησαν αυτής της δήλωσης σκοτώθηκαν 107 Παλαιστίνιοι, 28 από αυτούς παιδιά. Η Διεθνής Κοινότητα απέτυχε να αναλάβει δράση. Την απραξία της αυτή, ακολούθησαν ευρωπαϊκές δηλώσεις για την πρόθεση αναβάθμισης των εμπορικών σχέσεων της ΕΕ με το Ισραήλ που ερμηνεύτηκαν ως «πράσινο φως» για τις αγριότητες που διεπράχθησαν τον Ιανουάριο του 2009.

Η επίθεση στην Γάζα όμως, δεν έχει τελειώσει ακόμα. Εμείς, οι Παλαιστίνιοι της Γάζας συνεχίζουμε να ζούμε με τις φυσικές, ψυχικές και συναισθηματικές πληγές μας. Τα σώματα μας δεν μπορούν να γιατρευτούν, γιατί τα φάρμακα που χρειαζόμαστε δεν επιτρέπεται να μπουν στην Γάζα. Τα σπίτια μας δεν μπορούν να ξανακτιστούν και τα ερείπια από τσιμέντο και ατσάλι, δεν μπορούν να απομακρυνθούν, γιατί τα φορτηγά και οι μπουλντόζες που μπορούν να τα απομακρύνουν, δεν επιτρέπεται να μπουν στη Λωρίδα της Γάζας.

Ποτέ στο παρελθόν δεν έχει στερηθεί πληθυσμός τα απαραίτητα για την επιβίωση του, λόγω σκόπίμων τακτικών της αποικιοκρατίας, της κατοχής και του απαρτχάιντ, όπως κάνει το Ισραήλ σε μας, το λαό της Γάζας. 1.500.000 άνθρωποι, οι μισοί σχεδόν από εμάς παιδιά κάτω των 15 ετών, ζούμε χωρίς ασφαλές δίκτυο νερού, φαγητό, ηλεκτρικό και φάρμακα.

Πρόκειται για μια αργή γενοκτονία, που δεν έχει όμοιό της στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Ronnie Kasrils, πρώην Υπουργός Πληροφοριών της Νοτίου Αφρικής και μέλος του ANC, είπε από τη Βρετανία, πως αυτό που κάνει το Ισραήλ στους Παλαιστίνιους είναι μακράν χειρότερο από όσα υπέστησαν οι μαύροι Νότιο-αφρικανοί από το καθεστώς του απαρτχάιντ. Και ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος Jimmy Carter, μετά την επίσκεψη του στην Γάζα, είπε ότι τους Παλαιστίνιους που έχουν παγιδευτεί εδώ, τους μεταχειρίζονται «σαν ζώα».

Οι άνθρωποι της Γάζας χρειάζονται την υποστήριξη σας για να σταματήσει ο αποκλεισμός. Περισσότεροι από 1.400 διεθνείς ακτιβιστές από 42 χώρες θα βρίσκονται στην Γάζα, στις 31 Δεκέμβρη. Θα πορευτούμε μαζί για να απαιτήσουμε από το Ισραήλ να άρει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας, άμεσα και για πάντα. Την ημέρα αυτή, ζητάμε να δείξετε την αλληλεγγύη σας στην Γάζα. Όπου και αν βρίσκεστε οργανώστε μια διαδήλωση, μια κινητοποίηση ή μαζέψτε υπογραφές διαμαρτυρίας από τη χώρας σας.

Είμαστε 1.500.000 άνθρωποι στην Γάζα. Θέλουμε να δούμε 1.500.000 ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο που θα μας στηρίξουν στα αιτήματα μας έναντι του Ισραηλινού κράτους.

Είναι απαραίτητο να δείξετε στο Ισραήλ ότι έχουμε μια κοινή ανθρωπιά. Ότι παρακολουθείτε τις πράξεις του και δεν θα τις ανεχτείτε, γιατί η σιωπή είναι συνενοχή.

Είναι απαραίτητο, στις 31 Δεκέμβρη, να δείξετε στο Ισραήλ, ότι δεν υπάρχει χώρος στον κόσμο για την πολεμοκαπηλεία και τη βαρβαρότητα του, και πως οι λαοί του κόσμου το απορρίπτουν.

Θέλουμε να δείξετε σε μας, το λαό της Γάζα, ότι θυμόσαστε τον τρόμο που αντιμετωπίζουμε καθημερινά, και πως στέκεστε στο πλευρό μας στην μάχη ενάντια στην φονική μηχανή του ισραηλινού απαρτχάιντ.

Γάζα, 20 Δεκέμβρη 2009

Υπογράφουν: Academic Sector, Boycott National Committee, PNGO (Civil Society Sector), Labor Sector, Women’s Sector, Students’ Sector, Youth Sector