Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2009

38 συμμετέχοντες στην Πορεία τέθηκαν υπό κράτηση

Το μεσημέρι της Κυριακής 27 Δεκέμβρη, Αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας έθεσαν υπό κράτηση 38 συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία, που βρίσκονταν στο ξενοδοχείο τους στην πόλη Al-Arish. Οι συλληφθέντες προέρχονται από την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση των διοργανωτών: «Οι αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας έθεσαν υπό κράτηση ομάδα 30 διεθνών στο ξενοδοχείο τους στην Al-Arish και μια ακόμα ομάδα 8 ατόμων που βρίσκονταν σε σταθμό λεωφορείων, ενώ διέλυσαν και τελετή μνήμης για την συμπλήρωση ενός χρόνου από την Ισραηλινή εισβολή στη Γάζα, που γίνονταν στην Kasr An-Nil Bridge».

«Τελικά οι Αιγυπτιακές δυνάμεις ασφαλείας υποχώρησαν, αφήνοντας τους περισσότερους από τους διαδηλωτές να φύγουν από το ξενοδοχείο, αλλά δεν τους επέτρεψαν να εγκαταλείψουν την πόλη. Όταν δύο νεαροί από τη Γαλλία και την Ιαπωνία, προσπάθησαν να φύγουν οι Αιγυπτιακές αρχές σταμάτησαν το ταξί στο οποίο επέβαιναν και κατέβασαν τις αποσκευές τους».

"Λυπούμαστε που οι αιγυπτιακές αρχές εμπόδισαν την ελεύθερη μετακίνηση των συμμετεχόντων μας και παρεμπόδισαν μια ειρηνική τελετή μνήμης» δήλωσε η εκ των διοργανωτών Medea Benjamin και πρόσθεσε πως οι συμμετέχοντες στην Πορεία για Ελευθερία στη Γάζα συνεχίζουν να πιέζουν την Αιγυπτιακή κυβέρνηση να τους επιτρέψει να εισέλθουν στη Γάζα. Επισκέφθηκαν τον Αραβικό Σύνδεσμο ζητώντας υποστήριξη, όπως επίσης και διάφορες ξένες πρεσβείες και το προεδρικό μέγαρο για να παραδώσουν έκκληση στον πρόεδρο της Αιγύπτου.

Οι διοργανωτές καλούν τους υποστηρικτές τους σε όλο τον κόσμο να έρθουν σε επαφή με τις αιγυπτιακές πρεσβείες, να ζητήσουν την απελευθέρωση των διαδηλωτών και να πιέσουν ώστε να μπορέσουν οι διαδηλωτές να περάσουν στη Γάζα.