Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2009

Συνέντευξη της Leila Khaled

Πηγή: http://ipsnews.net/news.asp?idnews=49126 4 Νοέμβρη 2009

Διαβάστε ένα σύντομο βιογραφικό της θρυλικής αντάρτισσας της Παλαιστίνης Leila Khaled)
IPS: Ας ξεκινήσουμε με την έκθεση Goldstone για την εισβολή στη Γάζα και ειδικότερα τις εκρηκτικές συνέπειες από το ρόλο του προέδρου Mahmoud Abbas στην αναβολή συζήτησης της έκθεσης στη Γενεύη
Leila Khaled: Έχουμε δηλώσει πως πρόκειται για ένα πολιτικό λάθος, ένα μεγάλο πολιτικό λάθος. Δεν ήταν απλά ένα λάθος τακτικής. Ζητήσαμε να γίνει μια πλήρης έρευνα. Ποιός έδωσε τις διαταγές για να αναβληθεί η συζήτηση; Πρόκειται για μια έκθεση των Ηνωμένων Εθνών. Χρειάστηκαν μήνες για να ολοκληρωθεί. Έπρεπε να γίνει άμεσα αποδεκτή από εμάς, καθώς καταγγέλλει την εισβολή και όλες τις πράξεις που έγιναν ως συνέπειά της – μέχρι του σημείου να ζητά την προσαγωγή του Ισραήλ στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο με κατηγορίες για τους εγκληματίες πολέμου είτε σε πολιτικό είτε σε στρατιωτικό επίπεδο.
IPS: Ποιά είναι η αντίδρασή σας γενικότερα για την εισβολή στη Γάζα;
LK: Δεν είναι κάτι νέο. Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο. Αλλά τώρα έχουμε μια ευκαιρία να απαγγελθούν κατηγορίες στους εγκληματίες πολέμου.

IPS: Από την άποψη της σύγκρουσης μεταξύ Φατάχ και Χαμάς, ποιά είναι η αντίδρασή σας για όσα συνέβησαν στη Γάζα το 2007, αλλά και σε όσα συμβαίνουν από τότε στην υπό τον (υπηρεσιακό πρωθυπουργό) Salam Fayyad και τον Abbas;
LK: Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή, επειδή οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται ακόμα υπό κατοχή. Ο λαός μας στην Γάζα είναι πολιορκημένος. Στην Ραμάλα, η Παλαιστινιακή Αρχή δεν έχει κυριαρχία όσο αφορά το έδαφος ή τα σύνορα. Οι Ισραηλινοί συνεχίζουν να δημεύουν εδάφη, να κατεδαφίζουν σπίτια, να συλλαμβάνουν ανθρώπους οποιαδήποτε στιγμή και σε οποιοδήποτε μέρος. Η διχόνοια μεταξύ των Παλαιστινίων, από πολιτική σκοπιά, έχει επιπτώσεις στη δυνατότητά μας να αντιμετωπίσουμε όλες αυτές τις Ισραηλινές προκλήσεις. Τόσο εμείς όσο και άλλοι ζητάμε τη συμφιλίωση των δύο αυτών παρατάξεων που δεν είναι προς όφελος του λαού μας. Έχει αποδυναμώσει τους Παλαιστίνιους έναντι του Ισραήλ, όπως και την διεθνή αλληλεγγύη στα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Το θεωρούμε καταστροφικό.
IPS: Πιστεύετε ότι η εκλογή της Χαμάς το 2006 της έδωσε τη νομιμοποίηση να κυβερνά, πως προκλήθηκε από τον Abbas και τον Dahlan και το ισραηλινό σχέδιο να την ανατρέψει; Και οι δύο πλευρές κατηγορούν η μιά την άλλη για πραξικόπημα. Εσείς πώς το βλέπετε;

LK: Δεν πιστεύουμε ότι η Χαμάς έχει χρησιμοποιήσει τη νομιμοποίηση αυτή με σωστό τρόπο. Πήραν μια πλειοψηφία στις εκλογές, αλλά δεν έπρεπε να επεκταθούν στην επίλυση τον διαφορών τους με τη Φατάχ με τη χρήση των όπλων. Δεν προσέφερε τίποτα στους Παλαιστίνιους. Η Γάζα είναι ακόμα υπό πολιορκία. Εντωμεταξύ, έχουν αφήσει την Παλαιστινιακή Αρχή να κάνει ότι θέλει στη Δυτική Όχθη. Θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιήσει διάλογο και περισσότερη συζήτηση για τα διάφορα ζητήματα, διαπραγματεύσεις. Έτσι θα έδειχναν στην κοινωνία πως είναι δημοκρατικοί. Εμείς στην ιστορία μας πάντα είχαμε διαφορετικές ιδέες και οράματα αλλά ποτέ δεν καταφύγαμε στα όπλα. Η κύρια αντίθεση είναι με την κατοχή, όχι μεταξύ μας.

IPS: Ο αμερικανός στρατηγός Keith Dayton εκπαιδεύει μια Παλαιστινιακή δύναμη ασφαλείας που ανοιχτά έχει ως στόχο τη Χαμάς, αλλά και το Λαϊκό Μέτωπο. Υπό αυτό το πρίσμα πώς βλέπετε τις παραπάνω αντιθέσεις;
LK: Το σχέδιο του Dayton χτίζει έναν μηχανισμό όχι για την να υπερασπιστεί το λαό μας, αλλά για να εμποδίσει την αντίστασή του. Αυτό σημαίνει όχι μόνο εκπαίδευση, αλλά αντιμετώπιση των πυρήνων της αντίστασης, όλων των παρατάξεων, όχι μόνο της Χαμάς. Εντωμεταξύ, καθημερινά το Ισραήλ εισβάλει σε οποιαδήποτε πόλη, συλλαμβάνει ανθρώπους και δολοφονεί. Αντ’ αυτού η Παλαιστινιακή Αρχή θα έπρεπε να ενισχύσει αυτούς που είναι έτοιμοι να αντισταθούν. Δυστυχώς, αυτή είναι μια από τις κύριες αντιθέσεις σε Παλαιστινιακό επίπεδο: η Παλαιστινιακή Αρχή, είτε στην κυβέρνηση, είτε στο σύστημα ασφαλείας ή την αστυνομία οικοδομεί το όραμα του Dayton, και όχι τα προνόμια του λαού μας.

IPS: Τότε πώς βλέπετε να παίρνει μορφή η επόμενη Ιντιφάντα; Με το τείχος να περικυκλώνει τις Παλαιστινιακές κοινότητες, με τις δυνάμεις ασφαλείας να εκπαιδεύονται από τον Dayton, πολλοί άνθρωποι στη Δυτική Όχθη βλέπουν κάθε μορφής αντίσταση στο Ισραήλ να χτυπιέται από αυτό το σχέδιο. Προβάλλει ένα πρότυπο όπου η επόμενη Ιντιφάντα θα είναι ενάντια στην Παλαιστινιακή Αρχή;

LK: Οποιαδήποτε εξέγερση πρέπει να έχει τα αντικειμενικά της αίτια. Η κατάσταση δεν είναι αρκετά ώριμη για μια τρίτη Ιντιφάντα, με το λαό μας να δέχεται όλες αυτές τις πιέσεις, είτε από την Παλαιστινιακή είτε από την Ισραηλινή πλευρά. ους αντικειμενικούς της. Οι άνθρωποι διαπίστωσαν μετά την πρώτη και τη δεύτερη Ιντιφάντα πως θυσίασαν πολλά, οικογένειες, σπίτια, παιδιά που είναι ή μάρτυρες ή φυλακισμένοι. Έχουμε αυτή τη στιγμή περίπου 11.000 κρατούμενους στις Ισραηλινές φυλακές. Πίσω τους βρίσκονται 11.000 οικογένειες. Νομίζω πως πρώτα απ’ όλα πρέπει να τελειώνουμε με τη διχόνοια. Αυτό θα δώσει μεγαλύτερη δύναμη στο λαό μας. Είδαμε τις μέρες της εισβολής στη Γάζα, διαδηλώσεις να εμποδίζονται από την Παλαιστινιακή και όχι από την Ισραηλινή αστυνομία. Πιστεύω πως μια Ιντιφάντα δεν είναι ακόμα κοντινό ενδεχόμενο.

IPS: Σε ποια κατάσταση βρίσκεται το Λαϊκό Μέτωπο ειδικά και η αριστερά γενικότερα, αυτή τη στιγμή, ειδικά σε σχέση με τη διάσπαση Χαμάς-Φατάχ. Η αριστερά βρίσκεται σαφώς σε ένα από τα χαμηλότερα σημεία της στην ιστορική διαδρομή του εθνικού κινήματος.

LK: Πιστεύω πως οι Συμφωνίες του Όσλο αποτέλεσαν μια κρίσιμη καμπή του Παλαιστινιακού αγώνα. Ένα κομμάτι του λαού μας στην Παλαιστίνη υποστήριξε τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ. Πίστευαν πως αυτό θα έφερνε ανεξαρτησία, θα έφερνε ένα εθνικό κράτος. Αλλά μετά από άκαρπη αναμονή χρόνων, ο λαός συνειδητοποίησε πως δεν ήταν για το καλό του. Γι’ αυτό ξέσπασε η δεύτερη Ιντιφάντα. Η Αριστερά επηρεάστηκε από όσα συνέβησαν, και αποδυναμώθηκε από τη διάσπαση. Έχουμε κάνει πολύχρονες προσπάθειες για μια αριστερά ενωμένη σε ένα μέτωπο, όχι ως ένα και μόνο κόμμα, αλλά ως ένα μέτωπο με ενοποιημένο πολιτικό πρόγραμμα για την αντίσταση. Θεωρούμε πως αν τα καταφέρουμε θα δημιουργηθεί μια τρίτη γραμμή. Στα ΜΜΕ ακούμε μόνο για τη Φατάχ και τη Χαμάς, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Αυτό αποδυναμώνει την όλη κατάσταση. Ειδικά το Λαϊκό Μέτωπο έχει αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις. Ο Γενικός μας Γραμματέας Abu Ali Mustafa δολοφονήθηκε. Ο Ahmed Sa'adat βρίσκεται στη φυλακή. Πολλά από τα στελέχη μας έχουν συλληφθεί και πολλοί έχουν σκοτωθεί από τους Ισραηλινούς. Έχουμε εκατοντάδες στελέχη και μέλη μας στη φυλακή. Αυτό μας αποδυναμώνει.

IPS: Την ίδια ερώτηση έκανα το 2003 στον γενικό γραμματέα Ahmed Sa'adat. Μου είπε πως το Ισραήλ χρησιμοποιεί την Ιντιφάντα για να εστιάσει άμεσα στο PFLP και να τσακίσει την οργάνωση με δολοφονίες και συλλήψεις. Κι αυτό τόσο γιατί θεωρεί το Μέτωπο ιστορική απειλή όσο και γιατί ήταν σημαντικά αποδυναμωμένο τόσο τοπικά όσο και διεθνώς κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1990.
LK: Ο Abu Ali Mustafa δολοφονήθηκε επειδή διακήρυξε πως το PFLP ήταν εδώ για να αντισταθεί και όχι για να κάνει συμβιβασμούς στα δικαιώματά μας. Αυτό οι Ισραηλινοί το καταλαβαίνουν πολύ καλά. Ήταν η πρώτη φορά που δολοφόνησαν μια προσωπικότητα αυτού του πολιτικού επιπέδου όπως ο Abu Ali Mustafa. Το Ισραήλ ήξερε πολύ καλά πως το Μέτωπο ήταν σε θέση να κάνει αντίσταση. Πως είχε ένα αντιστασιακό πρόγραμμα που σήμαινε πως δεν επρόκειτο να διαπραγματευτεί. Ξέρουν πως είτε με δολοφονίες είτε με συλλήψεις της ηγεσίας θα αποδυναμώσουν το PFLP, και το έκαναν. Αλλά εμείς μπορούμε να συνεχίσουμε να ξαναχτίσουμε το Μέτωπο και έχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε. Όμως η γενική κατάσταση δεν είναι υπέρ της αντίστασης ούτε σε Παλαιστινιακό ούτε ειδικά σε Αραβικό επίπεδο κι αυτό αποδυναμώνει συνολικά τα πράγματα, όχι μόνο το Λαϊκό Μέτωπο.

IPS: Μπορείτε να μας πείτε λίγα πράγματα για την πορεία της ένοπλης Παλαιστινιακής αντίστασης; Ποιές είναι οι δυνατότητες και τα όρια της μέσα στα όρια του Τείχους και των νέων γκέτο;

LK: Γενικά, οι λαοί βρίσκουν πάντα τα μέσα για να αντισταθούν. Μετά το 1967, χρησιμοποιούσαμε τις αεροπειρατείες. Κατόπιν ο λαός μας συνήθιζε να εκφράζει την αντίστασή του με πέτρες και μετά χρησιμοποιήθηκε η τακτική των αποκαλούμενων βομβιστών αυτοκτονίας που έχει εγκαταλειφθεί. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκε η εκτόξευση πυραύλων από τη Γάζα καθώς οι Ισραηλινοί είχαν φύγει από εκεί (άνοιξαν νέοι ορίζοντες) ενώ στη Δυτική Όχθη επικράτησε σιγή. Χρησιμοποιήσατε τον όρο γκέτο. Ναι, οι πόλεις μας τώρα μοιάζουν τώρα με γκέτο. Είναι περικυκλωμένες από εποικισμούς και από το Τείχος και σε όλες τις εισόδους των πόλεων υπάρχουν σημεία ελέγχου (checkpoints). Αλλά ο λαός θα βρει τα μέσα για την αντίστασή του, θα βρει τρόπους που εγώ δεν μπορώ να σκεφτώ. Κανείς δεν φαντάζονταν την Ιντιφάντα με τις πέτρες, κανείς δεν φαντάζονταν πως τα παιδιά θα έκαναν κάτι τέτοιο. Προκάλεσε έντονη κριτική εις βάρος του Ισραήλ και περισσότερη αλληλεγγύη προς τους Παλαιστίνιους. Έτσι, με όλα τα μέσα, όπου υπάρχει κατοχή υπάρχει και αντίσταση. Αντίσταση που κάθε φορά έχει τη δική της μορφή και τα δικά της μέσα. Πιστεύω πως αυτή η κατάσταση ηρεμίας δεν θα διατηρηθεί. Ο λαός μας έχει πολύχρονη αγωνιστική εμπειρία και δεν μπορεί να αποδέχεται αυτή την κατάσταση για πολύ ακόμα. Μια μέρα θα ξεσηκωθεί ξανά. Με ποιον τρόπο, δεν μπορώ να το πω. Αλλά θα το κάνει.