Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2009

Ανοιχτή επιστολή ενός Παλαιστίνιου της Γάζας στον πρόεδρο των ΗΠΑ

Πηγή: http://www.zmag.org/znet/viewArticle/23129 14 Νοεμβρίου, 2009

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Πιθανόν να μην διαβάσετε αυτή την επιστολή λόγω φόρτου εργασίας και των πολυάριθμων μηνυμάτων που λαμβάνετε από Προέδρους, Βασιλιάδες, Πρίγκιπες, Σεΐχηδες και Πρωθυπουργούς. Τι είναι άλλωστε ένας ακαδημαϊκός από την Γάζα που έχει το θάρρος να απευθύνει ανοιχτή επιστολή στον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής;

Αυτό που ενέπνευσε αυτή την επιστολή είναι μια φωτογραφία της Εξοχότητας σας δίπλα στον εκλιπόντα Παλαιστίνιο διανοούμενο Edward Said. Αυτό φυσικά ήταν πριν το 2004, πριν δηλαδή υποβληθείτε σε μια μεταμόρφωση, που προσωπικά πιστεύω ότι είναι πρωτοφανής στην ιστορία. Βλέποντας σας με τον Edward Said, ομολογώ ότι εξεπλάγην. Σκέφτηκα ότι ένας πραγματικός διανοούμενος θα έπρεπε να σας είχε πει κάτι για τις κακουχίες των Παλαιστινίων. Στην φωτογραφία, εσείς και η σύζυγος σας, φαίνεστε να τον κοιτάτε με προσοχή και θαυμασμό. Αλλά το θέμα παραμένει: καταλάβατε στ’ αλήθεια την εύγλωττη, παθιασμένη υπεράσπιση του για τα δικαιώματα του γηγενούς πληθυσμού της Παλαιστίνης; Κρίνοντας από την πρόσφατη πολιτική αλλαγή σας, αμφιβάλλω. Ακριβώς αυτή η δυσαρμονία ανάμεσα στην φωτογραφία και την πολιτική σας στροφή, με παρακίνησε να γράψω την επιστολή.

κ. Πρόεδρε,

Όλος ο κόσμος γιόρτασε την εκλογή σας σαν τον πρώτο Αφρό-Αμερικάνο πρόεδρο των ΗΠΑ. Εγώ όχι. Ούτε οι κάτοικοι του στρατοπέδου συγκέντρωσης όπου και μένω. Η επίσκεψη σας ως ένδειξη συμπαράστασης στη Sderot- μια ισραηλινή πόλη εκεί όπου βρισκόταν το παλαιστινιακό χωριό Hooj μέχρι το 1948 και οι κάτοικοι του εξοντώθηκαν-τρία χρόνια μετά την πρώτη σας επίσκεψη σε ένα Κιμπούτς στο βόρειο Ισραήλ για να συμπαρασταθείτε στους κάτοικους του και μετά την υποχρέωση σας να δεσμευτείτε για την ασφάλεια του Κράτους του Ισραήλ και του δικαιώματος του να διατηρήσει ενωμένη την Ιερουσαλήμ σαν πρωτεύουσα των Εβραίων – για να παραθέσω λίγα παραδείγματα – ήταν προφανείς ενδείξεις για το που κλείνει η καρδιά σας.

Ένας άλλος λόγος που γραφώ αυτή την επιστολή είναι η κατάπληξη που μου προκάλεσε η αδιαφορία και η αλαζονεία με την οποία η Υπουργός Εξωτερικών Hilary Clinton απαξίωσε τις ανησυχίες των Παλαιστινίων σε σχέση με τους παράνομους εβραϊκούς εποικισμούς του Ισραήλ στην Δυτική Όχθη. Λίγες μόνο εβδομάδες πριν, προβήκατε στην αξιοθαύμαστη δήλωση ότι ΟΛΟΙ οι εποικισμοί των Εβραίων πρέπει να σταματήσουν και καταστήσατε σαφές ότι αυτό περιλαμβάνει την επέκταση των ήδη υπαρχόντων καθώς και την κατασκευή καινούριων εποικισμών. Ωστόσο, όταν ο Netanyahu έκανε γνωστό πως δεν προτίθεται να σταματήσει τους εποικισμούς, χάσατε μια ιστορική ευκαιρία να χαράξετε νέα γραμμή: όχι άλλα δισεκατομμύρια και όπλα για το Ισραήλ εκτός και μέχρι να αλλάξει αυτή η κατάσταση. Τώρα η Υπουργός Clinton έχει επιφορτιστεί με τον ηράκλειο άθλο να προσποιηθεί ότι η στάση σας στο θέμα των εποικισμών δεν έχει αλλάξει, αν και είναι ξεκάθαρο πως έχετε επιλέξει να μην χρησιμοποιήσετε την πραγματική δύναμη της απόρριψης για να συγκρατήσετε τις πολιτικές του Ισραήλ.

Έξι μήνες μετά την εκλογή σας, στην ομιλία σας στο Κάιρο χρησιμοποιήσατε Αραβικές και Ισλαμικές λέξεις, γεγονός που πολλοί το βρήκαν εντυπωσιακό. Εγώ το θεώρησα εντυπωσιακό στην μορφή του αλλά όχι στην ουσία του, γιατί οι πράξεις σας δεν ταιριάζουν με τη ρητορική σας. Γιατί δεν πίστεψα την νέα γλώσσα της νέας κυβέρνησης της Αμερικής; Επειδή, ενώ πραγματοποιούσατε την ομιλία σας, εμείς θάβαμε τον γείτονα μας, έναν ετοιμοθάνατο ασθενή, που έχρηζε θεραπείας σε νοσοκομείο του εξωτερικού, και χάριν στον αποκλεισμό που έχει επιβάλλει η κυβέρνηση σας και το Ισραήλ στην Λωρίδα της Γάζας, οι εγκαταστάσεις που ήταν αναγκαίες για να του σώσουν την ζωή, δεν είναι διαθέσιμες στην Γάζα. Όπως και οι 400 και παραπάνω ετοιμοθάνατοι ασθενείς στην Γάζα, ο γείτονάς μου έχασε την ζωή του. Παρόλα τα ωραία αραβικά λόγια ειρήνης "salaam aleikum", καταστήσατε σαφές ότι το σημείο αναφοράς σε οποιαδήποτε διαπραγμάτευση θα είναι η ασφάλεια του Ισραήλ. Πράττοντας αυτό, κ. Πρόεδρε, βάζετε αποτελεσματικά στο περιθώριο ολόκληρο το παλαιστινιακό ζήτημα και θέτετε τις βάσεις για καινούριες ισραηλινές επιθέσεις ενάντια σε μια Γάζα που πεινάει, μια οντότητα που χάρη στους «άρρηκτους» δεσμούς σας με το Ισραήλ, έχει μεταμορφωθεί στο μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης του πλανήτη.

Η αποτυχία σας να στηρίξετε την Έκθεση Goldstone, η αδιαφορία σας, για να μην πω η συμβολή σας, στην δυστυχία των Παλαιστινίων και η διαδικασία της «πολιτικής αυτοκτονίας» των Παλαιστινίων της Γάζας είναι το λιγότερο ανεπίδεκτη να προέρχεται από έναν άντρα που άκουσε με τόση σοβαρότητα τον Edward Said. Οι σύμβουλοι σας θα πρέπει να σας έχουν ενημερώσει για τον αποκλεισμό φαρμάκων, τροφίμων και καυσίμων από το στρατόπεδο συγκέντρωσης που ζω. Ασθενείς που χρειάζονται αιμοκάθαρση και άλλη επείγουσα ιατρική φροντίδα, πεθαίνουν κάθε μέρα. Η πλειοψηφία των παιδιών μας, τα περισσότερα είναι της ίδιας ηλικίας με τις δύο όμορφες κόρες σας, είναι τρομερά υποσιτισμένα.

Πρέπει να διαβάσατε στα γρήγορα την περιεκτική σύνοψη της Έκθεσης Goldstone, που περιγράφει τον τρόμο που ένοιωσαν 1,5 εκατομμύριο πολίτες για 22 ημέρες, τρόμο που προκλήθηκε από τα F16, τα ελικόπτερα Απάτσι και τις βόμβες φωσφόρου, που κατασκευάστηκαν σε εργοστάσια της Αμερικής. Εκατοντάδες παιδιών κάηκαν μέχρι θανάτου από βόμβες φωσφόρου, έγκυες γυναίκες αποτέλεσαν βίαιο στόχο γι’ αυτό που οι Ισραηλινοί στρατιώτες περηφανεύονται στις μπλούζες τους «Μία σφαίρα, Δύο θάνατοι». Και ούτε μία κουβέντα παρηγοριάς, κύριε Πρόεδρε!

Ο Edward Said είχε πει για την πρώτη του επίσκεψη στην Γάζα: « Είναι το πιο φρικιαστικό μέρος στο οποίο έχω βρεθεί….είναι τρομακτικά θλιβερό μέρος λόγω της απόγνωσης και του μίζερου τρόπου που ζουν οι άνθρωποι εκεί. Ήμουν απροετοίμαστος να αντικρίσω καταυλισμούς χειρότερους από αυτούς που είχα δει στην Νότιο Αφρική». Αυτό ειπώθηκε το 1993, κύριε Πρόεδρε, πολύ πριν οι συνθήκες αλλάξουν δραματικά. Η Γάζα τώρα έχει γίνει, όπως περιγράφει και η Ισραηλινή οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων B'tselem, «η μεγαλύτερη φυλακή στην γη».

κ. Obama,

Αντίθετα με τον προκάτοχο σας, φαίνεστε έξυπνος άντρας. Θα πρέπει να έχετε καταλάβει πως η λύση δύο κρατών είναι πλέον αδύνατη λόγω της Ισραηλινής αποικιοκρατίας στην Δυτική Όχθη, του πολέμου στην Γάζα, της κατασκευής του Τείχους του Απαρτχάιντ, της επέκτασης της επονομαζόμενης Μεγάλης Ιερουσαλήμ και της αύξησης του αριθμού των εποίκων στην Δυτική Όχθη. Θα πρέπει να έχετε καταλάβει επίσης ότι υπάρχουν 6 εκατομμύρια πρόσφυγες, που οι περισσότεροι ζουν σε άθλιες συνθήκες περιμένοντας θαρραλέους ηγέτες, με όραμα, που έχουν δεσμευτεί για την αληθινή δημοκρατία, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Διεθνές Δίκαιο για να εφαρμόσουν το Ψήφισμα 194 των ΗΕ. Ωστόσο, εσείς και η Υπουργός Εξωτερικών σας, όπως και κάθε Πρόεδρος των ΗΠΑ από το 1967, έχετε αποφασίσει να στηρίξετε το Ισραήλ στη δημιουργία συνθηκών που καθιστούν την λύση των δύο κρατών αδύνατη, μη πρακτική και άδικη.

Υπήρξατε υποστηρικτής των Bantustan στην Νότιο Αφρική υπό το καθεστώς Απαρτχάιντ; Είσαστε ενάντια στα ίσα δικαιώματα και στην μεταμόρφωση του Ισραήλ/Παλαιστίνης σε ένα κράτος για όλους τους πολίτες; Η λύση των δύο κρατών σημαίνει την μεταμόρφωση της Παλαιστίνης σε Μπαντουστάν, μια λύση που όπως γνωρίζουμε δεν υποστηρίξατε για την Νότιο Αφρική. Είσαστε κύριε Πρόεδρε, ενάντια σε μια δημοκρατία πολιτών, όπως είναι και το αίτημα των περισσοτέρων παλαιστινιακών κοινωνικών οργανώσεων και λαϊκών οργανισμών; Γι’ αυτήν πέθαναν τα ινδάλματα σας, ο Martin Luther King και ο Steve Biko. Έκανε λάθος ο Nelson Mandela που ξόδεψε 27 χρόνια από την ζωή του να αγωνίζεται για δικαιοσύνη και να διεκδικεί ίση μεταχείριση για τους αυτόχθονες κάτοικους της Νοτίου Αφρικής; Συνειδητοποιείτε ότι η θέση που υποστηρίζετε για την Μέση Ανατολή είναι μια παραδειγματική ρατσιστική λύση; Μια λύση που βασίζεται στον «εθνικισμό»; Η Υπουργός Εξωτερικών και απεσταλμένη σας στην Μέση Ανατολή, χωρίς ντροπή στάθηκε χαμογελαστή δίπλα στον Avigdor Lieberman, έναν άνθρωπο που όχι μόνο στηρίζει δημόσια την εθνική κάθαρση των Παλαιστινίων αλλά και επιπλέον καλεί για νέα γενοκτονία στην Γάζα! Συνειδητοποιείτε κύριε Πρόεδρε, ότι αυτός ο χιτλερικός φασίστας μπορεί να είναι ο επόμενος Πρωθυπουργός του Ισραήλ, χάρη στην υποστήριξη της δικιάς σας κυβέρνησης;

Το μοναδικό και άμεσο αίτημα μας είναι η κυβέρνηση σας να διασφαλίσει ότι το Ισραήλ θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Είναι πολύ αυτό που ζητάμε;

Κύριε Πρόεδρε Barak Hussein Obama,

Εμείς, οι Παλαιστίνιοι, ανεχτήκαμε πολλά!

Ειλικρινά,

Καθηγητής Haidar Eid
Γάζα, Παλαιστίνη
Ο Haidar Eid διδάσκει στο τμήμα Αγγλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Al Aqsa στη Λωρίδα της Γάζας. Είναι ιδρυτικό μέλος της Ομάδας για "Ένα δημοκρατικό κράτος" (ODSG) και μέλος της Παλαιστινιακής Καμπάνιας για το Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ (PACBI)