Κυριακή 18 Οκτωβρίου 2009

Η ρήξη Τουρκίας-Ισραήλ εκτροχιάζει το εμπόριο εξοπλισμών

Πηγή: http://www.defensenews.com/story.php?i=4330345 18 Οκτώβρη 2009

Η αναπτυσσόμενη κόντρα μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας που επήρθε με την Άγκυρα να ακυρώνει την Ισραηλινή συμμετοχή σε μια διεθνή στρατιωτική άσκηση απειλεί να «εκτροχιάσει» τη συνεργασία αμυντικού τύπου μεταξύ των δύο χωρών, ανέφεραν αξιωματούχοι και των δύο πλευρών.

Το Ισραήλ σκοπεύει να συγκρατήσει τις άδειες εξαγωγών για την πώληση αμυντικού εξοπλισμού και υπηρεσιών στην Τουρκία και να υποβαθμίσει το χαρακτηρισμό της Τουρκίας από προτιμώμενη χώρα σε χώρα που φέρει υπόθεση άρνησης, όπως δήλωσαν πηγές του Υπουργείου Άμυνας.

«Κάθε αίτημα από την Τουρκία θα συνεχίσει να αξιολογείται στη βάση κατά περίπτωση, αλλά τώρα τα υψηλότερα πολιτικά επίπεδα πρέπει να εμπλακούν περισσότερο στη διαδικασία» δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου άμυνας. Επιπρόσθετα, ο αξιωματούχος είπε ότι το υπουργείο άμυνας δεν ανταποκρίνεται, προς στιγμήν, σε αιτήματα από την μεριά Τούρκων βιομηχάνων να λάβουν τεχνική ενημέρωση από αντίστοιχες Ισραηλινές βιομηχανίες. Διερευνητικά σχέδια καλούσαν το ισραηλινό υπουργείο άμυνας να φιλοξενήσει αντιπροσωπεία της Τουρκικής πολεμικής βιομηχανίας τις ερχόμενες εβδομάδες, αλλά τα σχέδια αυτά βρίσκονται στον αέρα, όπως είπε.

«Δεν λέμε όχι, και δε λέμε ναι. Ελπίζουμε η κρίση να περάσει γρήγορα και οι σχέσεις να αποκατασταθούν. Αλλά αυτή η απόφαση θα πρέπει να παρθεί από τα υψηλότερα επίπεδα» δήλωσε ο ισραηλινός αξιωματούχος.

Η ένταση μεταξύ των δύο χωρών έχει αυξηθεί από τότε που η Τουρκία επέκρινε σκληρά το Ισραήλ, αμέσως μετά την εισβολή στη Γάζα, το περασμένο έτος για να σταματήσει το μπαράζ από ρουκέτες που εκτοξεύονταν ενάντια σε κοντινές Ισραηλινές πόλεις από το στρατιωτικό τμήμα της Χαμάς. Η Τουρκία επίσης έχει επανειλημμένως «εκνευρίσει» το Ισραήλ. Στη συζήτηση κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, στη Σουηδία, νωρίτερα αυτό τον χρόνο, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ταγιπ Ερντογάν, επιτέθηκε στον Ισραηλινό πρόεδρο Shimon Peres, για τον πόλεμο στη Γάζα, πριν εγκαταλείψει την αίθουσα. Το Ισραήλ επίσης αγανάκτησε όταν η Άγκυρα φιλοξένησε τον Ιρανό Πρόεδρο Mahmoud Ahmadinejad και προχώρησε σε αναθέρμανση των σχέσεων της χώρας με τη Συρία.

Ο Πέρες, σε μια αποκλειστική συνέντευξη, δήλωσε επιφυλακτικότητα και όχι βιασύνη. «Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στο να μην ορίζουμε εχθρούς αμέσως» είπε. Χρειαζόμαστε λίγη υπομονή να διαβάσουμε τον χάρτη σωστά ώστε να μην πέσουμε θύματα μιας περαστικής διάθεσης, για αυτό το λόγο προτιμώ να συνεχίσουμε με μια συνετή εκτίμηση της κατάστασης».

Από την μεριά τους, Τούρκοι αξιωματούχοι και αναλυτές λένε πως θα ήταν πρακτικά αδύνατον για τους Ισραηλινούς κατασκευαστές να κερδίσουν Τουρκικά συμβόλαια πριν οι δύο χώρες βρουν ένα συμβιβασμό. «Δεν θεωρούμε ότι θα υπάρξει πολιτική βούληση να συναφθούν αμυντικές συμβάσεις με Ισραηλινές εταιρίες, όσο οι σχέσεις παραμένουν τεταμένες όπως σήμερα» όπως δήλωσε Τούρκος έγκυρος προμηθευτής.

Ο αναπληρωτής Γενικός Στρατηγός Udi Shani, υπεύθυνος για τις εξαγωγές όπλων του Ισραήλ, είπε: «Οι επιχειρήσεις θα πρέπει πάντα να ακολουθούν τα εθνικά συμφέροντα ασφαλείας. Αλλά εγώ λέω ότι δεν θα πρέπει να ενεργούμε επιπόλαια κλείνοντας την πόρτα σε αυτή την κρίσιμης σημασίας σχέση».

Η τελευταία ρήξη αυτής της αυξανόμενης τεταμένης σχέσης μεταξύ Άγκυρας και Ιερουσαλήμ, συνέβη στις 10 Οκτωβρίου όταν οι Τούρκοι αξιωματούχοι αιφνίδια ακύρωσαν την συμμετοχή της Ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας στην μαζική ετήσια στρατιωτική άσκηση «Αετός της Ανατολής» δυο μέρες μόνο πριν την έναρξή της. Μόλις το Ισραήλ αποκλείστηκε από την άσκηση, οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν, πιέζοντας την Άγκυρα να αναβάλει την άσκηση. Μέρες αργότερα, η Συρία δήλωσε ότι θα διενεργήσει στρατιωτικές ασκήσεις με την Τουρκία, αλλά ακόμα δεν καθόρισε ημερομηνία. Παρά το γεγονός ότι το Τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών επισήμως προφασίστηκε «τεχνικούς λόγους» για την αναβολή της άσκησης, που σήμαινε τον εκτοπισμό του Ισραήλ από την άσκηση, ο Ερντογάν δήλωσε στην τηλεόραση του al-Arabia, στις 14 Οκτώβρη, ότι η απόφαση να ακυρώσει την συμμετοχή του Ισραήλ έγινε σύμφωνα με την βούληση του Τουρκικού λαού. Όπως είπε: «Έπρεπε να ακούσω την φωνή του λαού μου. Δεν θέλουν το Ισραήλ σε αυτή την άσκηση» Foreign Minister Ahmet Davutoglu. Visiting Aleppo, Syria, Davutoglu told reporters

Ένα παρόμοιο μήνυμα δόθηκε στις 13 Οκτώβρη από τον Υπουργό Εξωτερικών Ahmet Davutoglu ο οποίος κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Συρία είπε στους δημοσιογράφους: «Το Ισραήλ πρέπει να σέβεται τις θρησκευτικές αξίες. Όταν θα δείξει αυτή την ευαισθησία, τότε ένα κλίμα ειρήνης θα εδραιωθεί. Θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τους γείτονες μας. Είμαστε ένα κράτος που έχει βαθιές ρίζες σε αυτή την περιοχή, και είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο με τον καθένα. Αλλά , η τραγωδία στη Γάζα πρέπει να τελειώσει. Η Ανατολική Ιερουσαλήμ, το Haram al-Sharif και το τέμενος του al-Aqsa θα πρέπει να είναι σεβαστά»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου