Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2009

Η διγλωσσία της ΕΕ έναντι του Ισραήλ

Την ίδια στιγμή που η ΕΕ καταδικάζει την επέκταση των εποικισμών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ ανταμείβει το Ισραήλ με τη σύναψη νέας εμπορικής συμφωνίας σύμφωνα με την οποία τα ισραηλινά επεξεργασμένα τρόφιμα θα εισέρχονται στην ΕΕ χωρία δασμούς. Φυσικά κάποια από αυτά τα προϊόντα θα προέρχονται από τους "παράνομους εποικισμούς". Ακολουθούν δύο άρθρα για τη νέα εμπορική συμφωνία από το ισραηλινό ynet και για την καταδίκη της ΕΕ για την επέκταση του εποικισμού Gilo από το παλαιστινιακό maan

Από το 2010: κανένας φόρος σε ισραηλινά τρόφιμα που πωλούνται στην Ευρώπη

Σύμφωνα με την νέα συμφωνία εμπορίου αγροτικών προϊόντων που υπέγραψαν το Ισραήλ και η Ευρωπαϊκή Ένωση, από την 1η Ιανουαρίου, οι σοκολάτες, τα γλυκά, τα ζυμαρικά ο καφές και άλλα προϊόντα που εξάγονται προς την ευρωπαϊκή ήπειρο, θα απολαμβάνουν φορολογικών απαλλαγών.

Καλά τα νέα για τους παραγωγούς τροφίμων του Ισραήλ: από την 1η Ιανουαρίου 2010 τα τρόφιμα που εξάγονται προς την Ευρώπη θα απαλλάσσονται από φόρο. Τα προϊόντα περιλαμβάνουν σοκολάτες, γλυκά, γκοφρέτες, καφέ, συμπυκνωμένους χυμούς, καραμέλες, φρέσκιες σαλάτες και άλλα. Έτσι, θα μειωθεί η τιμή των ισραηλινών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά και θα γίνουν πιο ανταγωνιστικά. Μέχρι τώρα, οι εξαγωγές ισραηλινών επεξεργασμένων τροφίμων γίνονταν κάτω από περιορισμούς υψηλών φορολογικών επιβολών, που λειτουργούσαν σε κάποιες περιπτώσεις αποτρεπτικά.

Η φοροαπαλλαγή συμφωνήθηκε στα πλαίσια της νέας εμπορικής αγροτικής συμφωνίας που υπογράφτηκε μεταξύ του Ισραήλ και Ευρωπαϊκής Ένωσης την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλες, παρουσία του Ισραηλινού Πρέσβη στην ΕΕ Ran Curiel και του Πρέσβη της Σουηδίας που τώρα έχει την Προεδρία της ΕΕ.

Τα νέα δεδομένα μπορούν να θεωρηθούν ως αποζημίωση προς τις ισραηλινές εταιρίες, όπως η Strauss και η Osem, λόγω των πρόσφατων δυσκολιών της ισραηλινής αγοράς τροφίμων και ποτών. Η Ευρώπη αποτελεί τη βασική αγορά για τα ισραηλινά επεξεργασμένα τρόφιμα, καθώς το 50% των εισαγωγών τροφίμων του Ισραήλ προέρχονται από την ΕΕ και το 44% των εξαγωγών αυτού του τομέα κατευθύνεται στις ευρωπαϊκές αγορές. Οι εξαγωγές προς την Ευρώπη εκτιμούνται σήμερα στα 650 εκατομμύρια δολάρια.
«Η συμφωνία αναμένεται να επιφέρει απελευθέρωση περίπου 95% στο εμπόριο επεξεργασμένων προϊόντων ανάμεσα στο Ισραήλ και την ΕΕ και αυξάνει σημαντικά την ανταγωνιστικά της ισραηλινής βιομηχανίας τροφίμων στην ΕΕ», δήλωσε ο Υπουργός Βιομηχανίας, Εμπορίου και Εργασίας Binyamin Ben-Eliezer

Η ΕΕ καταδικάζει ως παράνομη την επέκταση των εποικισμών

Η Σουηδική Προεδρεία της ΕΕ την Τετάρτη δήλωσε ότι εκφράζει θλίψη και απογοήτευση για τα σχέδια του Ισραήλ να κατασκευάσει 900 καινούρια κτίρια σε εποικισμό της Δυτικής Όχθης, σε έδαφος που το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι είναι εντός των ορίων της πόλης της Ιερουσαλήμ.

Στην ανακοίνωση της προεδρίας αναφέρεται: «Η Προεδρία θυμίζει ότι, οι εποικιστικές δραστηριότητες, οι κατεδαφίσεις σπιτιών και οι εξώσεις είναι παράνομες σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Τέτοιου είδους δραστηριότητες προδικάζουν το αποτέλεσμα του τελικού σταδίου των διαπραγματεύσεων και απειλούν την βιωσιμότητα της λύσης των δύο κρατών».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το Ισραήλ ανακοίνωσε την δημιουργία νέων κατοικιών στον εποικισμό Gilo, νότια της Ιερουσαλήμ σε έδαφος που κυρίως ανήκει σε Παλαιστίνιους της Βηθλεέμ και των γύρω χωριών.

Πιο κρίσιμο είναι ότι ο αξιωματούχος της ΕΕ είπε: «θυμίζουμε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση ουδέποτε αναγνώρισε την προσάρτηση της Ιερουσαλήμ το 1967 ούτε το Νόμο του 1980 που την ακολούθησε», με το οποίο το Ισραήλ ισχυρίστηκε ότι η Ιερουσαλήμ, μαζί και η κατεχόμενη Ανατολική, αποτελεί την «αδιαίρετη» πρωτεύουσα του.

Η Προεδρία της ΕΕ πρόσθεσε: «Οι πράξεις της Κυβέρνησης του Ισραήλ είναι αντίθετες με τις συνεχείς εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας και του Κουαρτέτου και αντίθετες με τη δημιουργία ατμόσφαιρας που να ευνοεί την επίτευξη μιας βιώσιμης και αξιόπιστης λύσης στην διαμάχη ανάμεσα στους Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους». «Για να επιτευχθεί πραγματική ειρήνη, πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να επιλυθεί το καθεστώς της Ιερουσαλήμ ως μελλοντική πρωτεύουσα των δύο κρατών», συνεχίζει η δήλωση.