Παρασκευή, 2 Οκτωβρίου 2009

Ο Αμπάς βοηθά το Ισραήλ να κρύψει τα εγκλήματα που διέπραξε στη Γάζα

του Ali Abunimah Πηγή: http://electronicintifada.net/ 2 Οκτώβρη 2009

Ενώ φαινόταν πως η Παλαιστινιακή Αρχή (ΠΑ) στη Ραμάλα και ο ηγέτης της Μαχμούντ Αμπάς δεν μπορούσαν να βουλιάξουν βαθύτερα στη συνενοχή τους με την Ισραηλινή κατοχή της Δυτικής Όχθης και τον δολοφονικό αποκλεισμό της Γάζας, η Ραμάλα προχώρησε σε ένα συντριπτικό χτύπημα ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό.

Η αντιπροσωπεία του Αμπάς στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη (που εκπροσωπεί επίσημα την καταρρέουσα Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης) αποχώρησε από το ψήφισμα που ζητάει από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων να προωθήσει την έκθεση του δικαστή Richard Goldstone σχετικά με τα εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στη Γάζα, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να γίνουν περαιτέρω ενέργειες. Παρόλο που η ΠΑ ενήργησε με αυτό τον τρόπο κάτω από τις πιέσεις των ΗΠΑ, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως σημαντικό ρόλο για την απόφαση έπαιξαν και τα εμπορικά συμφέροντα των επιχειρηματιών της Παλαιστίνης και του Κόλπου που συνδέονται στενά με τον Αμπάς.

Η 575 σελίδων έκθεση Goldstone τεκμηριώνει με στοιχεία τη διάπραξη συγκλονιστικών εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων ενάντια στην ανθρωπότητα κατά τη διάρκεια της επίθεσης του περασμένου χειμώνα στη Λωρίδα της Γάζας που κόστισε τη ζωή σε 1400 Παλαιστίνιους, στην μεγάλη τους πλειοψηφία άμαχους και ανάμεσά τους και σε εκατοντάδες παιδιά. Η έκθεση επίσης κατηγορεί το Παλαιστινιακό αντιστασιακό κίνημα της Χαμάς για εγκλήματα πολέμου αναφερόμενη στην εκτόξευση πυραύλων εναντίον του Ισραήλ που είχαν σαν αποτέλεσμα το θάνατο τριών πολιτών.

Η έκθεση Goldstone που χαιρετίστηκε από του Παλαιστίνιους και τους υποστηρικτές του κράτους δικαίου σε όλο τον κόσμο ζητά να κριθούν ενώπιον των διεθνών δικαστηρίων οι ύποπτοι για τα εγκλήματα αυτά πολέμου, σε περίπτωση που το ίδιο το Ισραήλ δεν τους διώξει ποινικά. Το Ισραήλ δεν έχει κανένα προηγούμενο δίκης κανενός πολιτικού ή στρατιωτικού ηγέτη για εγκλήματα πολέμου ενάντια στους Παλαιστίνιους.

Δικαίως το Ισραήλ τρομοκρατήθηκε από την έκθεση και κινητοποίησε όλες τις διπλωματικές και πολιτικές πηγές του προκειμένου να την δυσφημήσει. Τις προηγούμενες μέρες ο Πρωθυπουργός Benjamin Netanyahu ισχυρίστηκε πως η ενεργοποίηση της έκθεσης θα αποτελούσε «ένα σκληρό χτύπημα κατά του αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία» και «ένα μοιραίο χτύπημα στην ειρηνευτική διαδικασία καθώς το Ισραήλ εάν αμφισβητηθεί το δικαίωμά του στην αυτοάμυνα δεν θα είναι πλέον σε θέση να λάβει πρόσθετα μέτρα και να διατρέξει κινδύνους για την ειρήνη».

Δεν αποτελεί έκπληξη πως πρώτος σύμμαχος στην Ισραηλινή εκστρατεία ατιμωρησίας στάθηκε η κυβέρνηση Ομπάμα, της οποία η πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Susan Rice, εξέφρασε «πολύ σοβαρές ανησυχίες» σχετικά με την έκθεση και απέρριψε την έκθεση Goldstone ως «μη ισορροπημένη, μονόπλευρη και βασικά απαράδεκτη» (η Rice στάθηκε συνεπής σε σχέση με τη δήλωσή της τον Απρίλη στην εφημερίδα Politico πως ο κύριος λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση Ομπάμα αποφάσισε να προσχωρήσει στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ ήταν για να αντιμετωπίσει αυτό που αποκάλεσε «αντι-ισραηλινές μπούρδες»).


Ο Goldstone, τον οποίο η κόρη του δημόσια τον περιέγραψε ως έναν Σιωνστή που αγαπά το Ισραήλ, είναι πρώην δικαστής του Νοτιοαφρικανικού Ανώτατου Δικαστηρίου και χαίρει του μεγάλου σεβασμού της διεθνούς νομικής κοινότητας. Ήταν ο επικεφαλής κατήγορος στις δίκες του ΟΗΕ για τα εγκλήματα πολέμου στη Ρουάντα και την πρώην Γιουγκοσλαβία.

Το ότι η έκθεση Goldstone ήταν ένα σκληρό χτύπημα στη δυνατότητα του Ισραήλ να διαπράξει κι άλλα εγκλήματα πολέμου στο μέλλον χωρίς να τιμωρηθεί είναι αναμφισβήτητο. Αυτή τη βδομάδα υποστηριζόμενοι από την έκθεση, δικηγόροι στη Βρετανία ζήτησαν από δικαστήριο να εκδώσει ένταλμα σύλληψης για την επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού άμυνας Ehud Barak. Η ενέργεια τους δεν πέτυχε, αλλά η Ισραηλινή κυβέρνηση έχει λάβει εξαιρετικά μέτρα τους τελευταίους μήνες προσπαθώντας να προστατέψει τους ανώτερους αξιωματούχους της από απαγγελία κατηγοριών, φοβούμενοι πως μια επιτυχής σύλληψη κάποιου είναι μόνο ζήτημα χρόνου. Μαζί με την εντεινόμενη εκστρατεία BDS (μποϊκοτάζ, απο-επένδυση, κυρώσεις) ο φόβος να καταλήξει στη Χάγη φαίνεται πως είναι το μόνο πράγμα που αναγκάζει την ισραηλινή κυβέρνηση και την ισραηλινή κοινωνία να επανεξετάσουν τον καταστροφικό δρόμο που έχουν πάρει.

Θα περίμενε κανείς, πως οι αυτοχαρακτηριζόμενοι εκπρόσωποι του Παλαιστινιακού λαού δεν θα πέταγαν με άνεση το όπλο που τους παρείχε η έκθεση Goldstone. Κι όμως, σύμφωνα με τον πρεσβευτή του Αμπάς, Ibrahim Khraishi, η ΠΑ έβαλε στο ράφι την προσπάθεια αυτή κατά παράκληση των αμερικανών επειδή «Δεν θέλουμε να τους δημιουργήσουμε εμπόδια». Η δικαιολογία του Khraishi πως το ψήφισμα αναβάλλεται μόνο μέχρι την Άνοιξη δεν πείθει. Αν δεν αναληφθεί δράση τώρα, η έκθεση Goldstone θα θαφτεί ως τότε και τα στοιχεία για τα εγκλήματα του Ισραήλ, που είναι απαραίτητα για να απαγγελθούν κατηγορίες, μπορεί πια να είναι δύσκολο να συγκεντρωθούν.


Η τελευταία αυτή παράδοση της ΠΑ έρχεται λιγότερο από δυό βδομάδες μετά από την εμφάνιση του Αμπάς στη σύνοδο κορυφής της Ν. Υόρκης μαζί με τον αμερικανό πρόεδρο Μπάρακ Ομπάμα και τον Νετανιάχου, παρόλο που ο Ομπάμα εγκατέλειψε την απαίτηση του το Ισραήλ να σταματήσει τους εποικισμούς σε κατεχόμενη παλαιστινιακή γη. Επίσης υπό την πίεση των ΗΠΑ, η ΠΑ εγκατέλειψε την υποχρέωσή της να μην επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις αν δεν σταματήσουν οι εποικισμοί, και συμφώνησε να συμμετέχει στις «ειρηνευτικές συνομιλίες» με το Ισραήλ με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα στην Ουάσιγκτον. Το Ισραήλ, εντωμεταξύ, ανακοίνωσε σχέδια για την μεγαλύτερη από το 1967 επέκταση των εποικισμών στη Δυτική Όχθη.

Αυτό που κάνει αυτές τις κινήσεις της ΠΑ ακόμα πιο προκλητικές είναι η πραγματική πιθανότητα πως η ΠΑ βοηθά το Ισραήλ να ξεπλύνει τα χέρια του από το αίμα της Γάζας για κάτι τόσο ταπεινό όσο μπορεί να είναι τα οικονομικά κέρδη επιχειρηματιών άμεσα συνδεδεμένων με τον Αμπάς.

Η βρετανική εφημερίδα «Independent» έγραψε στις 1 Οκτώβρη: «ο Shalom Kital, βοηθός του υπουργού άμυνας Ehud Barak, ανέφερε σήμερα πως το Ισραήλ δεν θα απελευθερώσει το τμήμα ραδιοσυχνοτήτων που έχει ζητήσει εδώ και καιρό η Παλαιστινιακή Αρχή προκειμένου να επιτραπεί η έναρξη μιας δεύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας εκτός και αν η ΠΑ εγκαταλείψει τις προσπάθειες να διωχθούν ισραηλινοί στρατιώτες και αξιωματικοί για την ισραηλινή επιχείρηση» («Οι Παλαιστίνιοι φωνάζουν ’’εκβιασμός’’ για την απειλή του Ισραήλ σχετικά με τις τηλεφωνικές υπηρεσίες», Independent 1 Οκτώβρη).

Ο Kital πρόσθεσε πως ήταν «όρος» η Παλαιστινιακή Αρχή να εγκαταλείψει συγκεκριμένα τις προσπάθειες να προωθηθεί η έκθεση Goldstone. Η τηλεφωνική εταιρεία Wataniya, περιγράφεται από το Reuters, τον Απρίλη, ως μια υποστηριζόμενη από τον Αμπάς εταιρεία που αποτελεί κοινοπραξία μεταξύ επενδυτών από το Κατάρ και το Κουβέιτ και του Παλαιστινιακού Επενδυτικού Κεφαλαίου με το οποίο συνδέεται στενά ένας από τους γιούς του Αμπάς. Επιπλέον, το Reuters αποκάλυψε πως η νεοσύστατη εταιρεία προφανώς δεν έχει καμιά έλλειψη κεφαλαίων, εξαιτίας των επενδυτών του Περσικού Κόλπου που λαμβάνουν εκατομμύρια δολάρια «αμερικανικής βοήθειας με τη μορφή εγγυητικών δανείων που προορίζονταν για Παλαιστίνιους αγρότες και άλλους μικρομεσαίου επιχειρηματίες» (Δες «Αμερικανική βοήθεια πηγαίνει σε υποστηριζόμενη από τον Αμπάς τηλεφωνική εταιρεία», Reuters 24 Απρίλη 2009).

Μια μόλις μέρα πριν η αντιπροσωπεία του Αμπάς αποσύρει το ψήφισμα στη Γενεύη, ο Nabil Shaath, «υπουργός εξωτερικών» της Παλαιστινιακής Αρχής κατήγγειλε την ισραηλινή απειλή εναντίον της Wataniya ως «εκβιασμό» και ορκίστηκε πως οι Παλαιστίνιοι δεν πρόκειται ποτέ να υποχωρήσουν.

Η προδοσία του Παλαιστινιακού λαού από την ΠΑ σχετικά με την έκθεση Goldstone, όπως και ο συνεχιζόμενος «συντονισμός ασφαλείας» με το Ισραήλ για την καταστολή της αντίστασης και της πολιτικής δραστηριότητας στη Δυτική Όχθη, διώχνουν κάθε αμφιβολία πως η ΠΑ είναι ένας ενεργός βραχίονας της Ισραηλινής κατοχής που κάνει χειροπιαστή και κλιμακούμενη ζημιά στον Παλαιστινιακό λαό και τη δίκαια υπόθεσή του.