Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Υποστηρίζουμε το έργο της αποστολής του ΟΗΕ

Πηγή: http://addameer.info/?p=1348#more-1348 16 Σεπτέμβρη 2009

Παλαιστινιακές Οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων υποστηρίζουν το έργο και τις συστάσεις της Διερευνητικής Αποστολής των Ηνωμένων Εθνών για την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα: Απαιτούν αποτελεσματικά έννομα μέσα προστασίας και την διαφύλαξη των δικαιωμάτων των θυμάτων
Ως Παλαιστινιακές Οργανώσεις Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων χαιρετίζουμε την έκθεση της διερευνητικής αποστολή των Ηνωμένων Εθνών για τη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζα, η οποία δημοσιεύθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2009 και υπογραμμίζουμε τη σημασία των συστάσεων της έκθεσης για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης για τα θύματα της ισραηλινής επιθετικής επιχείρησης Cast Lead. Η διερευνητική αποστολή που συστάθηκε από τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ως συνέχεια του ψηφίσματος του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων S-9/1. Με επικεφαλή τον Richard Goldstone, η διερευνητική αποστολή πραγματοποίησε μια διεξοδική έρευνα, η οποία ασχολήθηκε με τις παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και του δικαίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που διαπράχθηκαν τόσο από το Ισραήλ όσο και από τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες και την Εθνική Παλαιστινιακή Αρχή στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Το εύρος της έρευνας και η λεπτομερής νομική ανάλυση της είναι αξιέπαινη, ειδικά αν ληφθεί υπόψη η άρνηση του Ισραήλ να συνεργαστεί με τη διερευνητική αποστολή. Η έκθεση επιβεβαίωσε τα πορίσματα των αναφορών πολλών παλαιστινιακών, ισραηλινών και διεθνών οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ιδιαίτερα διέψευσε τους ισραηλινούς ισχυρισμούς πως οι στρατιωτικές και πολιτικές δραστηριότητες διεξήχθησαν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Με τις έρευνες της διερευνητικής αποστολής επιβεβαιώθηκε ότι το Ισραήλ ευθύνεται για τη διάπραξη σοβαρών παραβιάσεων των Συμβάσεων της Γενεύης, για εγκλήματα πολέμου και σοβαρές παραβιάσεις των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου. Η διερευνητική αποστολή διαπίστωσε επίσης επαρκή αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι έχουν διαπραχτεί εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Όλες οι κατηγορίες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφορούν και τους δύο, τον ισραηλινό στρατό και τις παλαιστινιακές ένοπλες ομάδες, απαιτούν αποτελεσματική δικαστική προστασία. Τα δικαιώματα των θυμάτων πρέπει να γίνονται σεβαστά.
Ειδικότερα, η αποστολή σημείωσε ότι, «Ενώ η ισραηλινή κυβέρνηση προσπάθησε να παρουσιάσει τις δραστηριότητές της ως απάντηση και δικαίωμα αυτοάμυνας απέναντι στις επιθέσεις με ρουκέτες, η αποστολή θεωρεί ότι η επίθεση στρεφόταν, τουλάχιστον εν μέρει, σε διαφορετικό στόχο: το λαό της Γάζας στο σύνολό του».
Αυτά τα ευρήματα από τη διερευνητική αποστολή δεν μπορεί να μείνουν χωρίς επανόρθωση. Κατά συνέπεια, οι Παλαιστινιακές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων συμφωνούν με τις συστάσεις της έκθεσης που τονίζουν την ανάγκη για λογοδοσία, είτε μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενεργώντας δυνάμει του κεφαλαίου VII του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, παραπέμποντας την υπόθεση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ή από τα Κράτη με την εκπλήρωση της υποχρέωσής τους να φέρνουν τους δράστες σε λογοδοδία υπό οικουμενική δικαιοδοσία. Υποστηρίζουμε, επίσης, τις συστάσεις της αποστολής για τη δημιουργία ενός μηχανισμού για την αποζημίωση Παλαιστινίων αμάχων για ζημιές ή απώλειες που συνέβησαν κατά τη διάρκεια των στρατιωτικών επιχειρήσεων, αλλά υποστηρίζουμε ότι οι αποζημιώσεις θα πρέπει να δοθούν από το κράτος του Ισραήλ, σύμφωνα με τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις του. Η διεθνής κοινότητα έχει απαλλάξει το Ισραήλ από το οικονομικό βάρος της κατοχής για πάρα πολύ καιρό.
Ως παλαιστινιακές οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζουμε το ρόλο και τις ευθύνες της διεθνούς κοινότητας: το κράτος δικαίου πρέπει να τεθεί στην πρώτη γραμμή των διεθνών σχέσεων. Τα κράτη πρέπει να επαναξιολογήσουν τη σχέση τους με το Ισραήλ. Κανονικές σχέσεις, δεν μπορεί να υπάρχουν με κράτη που έχουν διαπράξει και συνεχίζουν να διαπράττουν σοβαρές παραβιάσεις των διεθνών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ανθρωπιστικού δικαίου, συμπεριλαμβανομένων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας. Όλα τα κράτη μέλη πρέπει να ασκήσουν πραγματική πίεση στο Ισραήλ για να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση του με το διεθνές δίκαιο. Ο παράνομος αποκλεισμός της Λωρίδας της Γάζας πρέπει επιτέλους να αρθεί και η ανοικοδόμηση πρέπει να μπορέσει να ξεκινήσει. Το νόμιμο δικαίωμά των Παλαιστινίων να ζουν με ανθρώπινη αξιοπρέπεια και όπως αναφέρεται στην έκθεση, "να καθορίζουν το πολιτικό και οικονομικό σύστημα τους" πρέπει να γίνεται σεβαστό.
Η πραγματικότητα των μακροχρόνιας ισραηλινής κατοχής της παλαιστινιακής γης διαγράφηκε γλαφυρά από τα γεγονότα της Επιχείρησης Cast Lead. Η κατοχή έχει χαρακτηριστεί από συστηματικές παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου. Παραβιάζονται τα νόμιμα δικαιώματα των Παλαιστινίων, ανάμεσα σε αυτά το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης. Μέχρι σήμερα, η διεθνής κοινότητα ουσιαστικά σιωπά για τη διάπραξη αυτών των εγκλημάτων, παρέχοντας ατιμωρησία στο Ισραήλ, ατιμωρησία η οποία του έχει δώσει τη δυνατότητα να ενεργεί ως κράτος υπεράνω του νόμου. Τα αποτελέσματα αυτής της ατιμωρησίας είναι προφανή. Αυτή η κατάσταση δεν είναι δυνατό να επιτραπεί να συνεχιστεί.
Για να μιλάμε για δίκαιο, θα πρέπει αυτό να τηρείται. Όσο επιτρέπεται σε φυσικά πρόσωπα και κράτη να λειτουργούν με ατιμωρησία, θα συνεχίσουν να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και πολίτες θα συνεχίσουν να υφίστανται τις φρικτές συνέπειες. Το κάθε κράτος ξεχωριστά και τα Ηνωμένα Έθνη συλλογικά, πρέπει να εκπληρώσουν τις νομικές υποχρεώσεις τους, και το ηθικό καθήκον τους, για να σωθούν οι επόμενες γενιές από τη μάστιγα του πολέμου και να τεθούν όροι υπό τους οποίους μπορεί η δικαιοσύνη και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου να τηρηθεί.

Adalah
Addameer
Αl-Dameer
Al-Haq
Al-Mezan
Arab Human Rights Association
DCI-Palestine
ENSAN
Jerusalem Civic Coalition
Jerusalem Legal Aid and Human Rights Centre
Ramallah Centre for Human Rights Studies
Women’s Centre for Legal Aid and Counseling
Palestinian Centre for Human Rights