Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2009

Ιεροσόλυμα φυλακή-Πόλη εβραϊκή με αστυνομική εντολή.

Άννα Λουβίου 11 Οκτώβρη 2009

Σήμερα (ημέρα του σουκότ για τους εβραίους) ολοκληρώνεται το δεκαήμερο των εβραϊκών γιορτών. Η ισραηλινή αστυνομία «εξασφαλίζει απρόσκοπτη» πρόσβαση των Εβραίων, που σε μεγάλες ομάδες επισκέπτονται τα Ιεροσόλυμα από άλλες πόλεις του Ισραήλ αλλά και το εξωτερικό. Τσέκποιντ στήθηκαν έξω από την παλιά πόλη. Ορισμένες μέρες κατά τη διάρκεια του δεκαήμερου αυτού άντρες Παλαιστίνιοι και αγόρια πάνω από 15 χρονών (αν δεν κατοικούν μέσα στην παλιά πόλη) απαγορευόταν να μπουν στην παλιά πόλη, (ακόμα και αν ζουν λίγα μέτρα έξω), ενώ ο δρόμος είναι ανοιχτός για Εβραίους κάθε ηλικίας.

Κλεισίματα δρόμων, συνεχείς έλεγχοι, αστυνομοκρατία.

Την προηγούμενη του Γιομ Κιπούρ μια ομάδα εποίκων ανέβηκε στην πλατεία του τέμενους Αλ Άκσα με ισχυρή προστασία αστυνομίας. Ομάδα νέων και μεγαλύτερων Παλαιστίνιων που είχε συγκεντρωθεί τους υποδέχτηκε με πέτρες. Ακολούθησαν δακρυγόνα ξύλο και συλλήψεις ακόμα και έξω από το τέμενος Αλ Άκσα. Ο πετροπόλεμος συνεχίστηκε για αρκετές ημέρες μέσα και έξω από την παλιά πόλη.

Για κάποια διαστήματα η ισραηλινή αστυνομία έκλεισε την πρόσβαση στο Αλ Άκσα και στο τέμενος του βράχου και μαζί στην αγορά που οδηγεί προς τα εκεί.

Επίσης το συνοριακό πέρασμα Άλεμπυ, μόνη πρόσβαση της Δυτικής Όχθης προς τον έξω κόσμο, ήταν κι αυτό κλειστό κατά τη διάρκεια των κύριων εβραϊκών γιορτών.

Σε συμπαράσταση για όσα γίνονταν στα Ιεροσόλυμα αυτή την εβδομάδα, νεολαίοι στη Ραμάλλα οργάνωναν αυθόρμητες διαδηλώσεις που κατέληγαν στο τσεκ πόιντ της Καλάντια και έριχναν πέτρες. Πολλά δακρυγόνα από το στρατό και κλείσιμο του δρόμου για πολλά μέτρα ήταν η απάντηση του ισραηλινού στρατού.