Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2009

Διακήρυξη για το πλαίσιο της καμπάνιας

Πηγή: http://gazafreedommarch.org/article.php?id=5081

Η Διεθνής Αμνηστία έχει χαρακτηρίσει τον αποκλεισμό της Γάζας ως «μορφή συλλογικής τιμωρίας ολόκληρου του πληθυσμού και κατάφωρη παραβίαση των υποχρεώσεων του Ισραήλ που απορρέουν από την 4η Συνθήκη της Γενεύης».
To Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τον έχει χαρακτηρίσει «σοβαρή παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου».
Ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα δικαιώματα στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά εδάφη Richard Falk, καταδίκασε την Ισραηλινή πολιορκία στη Γάζα ως ισοδύναμη με «έγκλημα ενάντια στην ανθρωπότητα».
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Jimmy Carter έχει πει πως οι Παλαιστίνιοι που ζουν παγιδευμένοι στη Λωρίδα της Γάζας έχουν μεταχείριση ανάλογη με εκείνη των ζώων και έχει ζητήσει «τον τερματισμό της πολιορκίας της Γάζας» που στερεί «από ενάμισι εκατομμύριο ανθρώπους τα αναγκαία για να ζήσουν».
Μια από τις παγκόσμιες αυθεντίες για τη Γάζα, η Sara Roy του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, έχει πει πως οι συνέπειες του αποκλεισμού «είναι αναντίρρητα ο βασανισμός των μαζών του πληθυσμού, ταλαιπωρία για την οποία ευθύνεται κατά ένα μεγάλο μέρος το Ισραήλ με την ενεργό όμως συμμετοχή και της διεθνούς κοινότητας, ειδικά των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο νόμος είναι σαφής. Η συνείδηση της ανθρωπότητας είναι συγκλονισμένη.

Οι Παλαιστίνιοι της Γάζας έχουν ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα να προχωρήσει πέρα από τις φραστικές καταδίκες.

Αυτή τη στιγμή, η πολιορκία της Γάζας συνεχίζεται.

Υπερασπιζόμαστε το Διεθνές Δίκαιο

Ο παράνομος αποκλεισμός της Γάζας δεν συμβαίνει στο κενό. Είναι μια από τις πολλές παράνομες ενέργειες που διαπράττονται από το Ισραήλ στα Παλαιστινιακά εδάφη που κατέχει στρατιωτικά από το 1967.

  • Το Τείχος και οι εποικισμοί είναι παράνομοι, σύμφωνα με το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.
  • Οι κατεδαφίσεις σπιτιών και η αναίτια καταστροφή αγροτικών εδαφών είναι παράνομη.
  • Τα μπλόκα και οι απαγορεύσεις της κυκλοφορίας είναι παράνομες πράξεις.
  • Τα οδοφράγματα και τα checkpoints (σημεία ελέγχου) είναι παράνομα
  • Η κράτηση και τα βασανιστήρια είναι παράνομα.
  • Η ίδια η κατοχή είναι παράνομη.

Η αλήθεια είναι πως αν επιβάλλονταν το Διεθνές Δίκαιο η κατοχή θα είχε τελειώσει.

Ο τερματισμός της στρατιωτικής κατοχής που ξεκίνησε το 1967 αποτελεί έναν σημαντικό όρο για να υπάρξει μια δίκαιη και μόνιμη ειρήνη. Για περισσότερες από έξι δεκαετίες, ο Παλαιστινιακός λαός στερείται την ελευθερία του και τα δικαιώματα της αυτοδιάθεσης και της ισότητας. Οι εκατοντάδες χιλιάδες των Παλαιστινίων που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους κατά την διάρκεια της περιόδου δημιουργίας του Ισραήλ το 1947-48 στερούνται ακόμα τα δικαιώματα που τους παρέχει το ψήφισμα 194 του ΟΗΕ.

Πηγές έμπνευσης

Η «Πορεία για την Ελευθερία στη Γάζα» (Gaza Freedom March) εμπνέεται από τις δεκαετίες μη-βίαιης αντίστασης, από το μαζικό λαϊκό ξεσηκωμό της πρώτης Ιντιφάντα ως την τωρινή αντίσταση των αγροτών της Δυτικής Όχθης που αντιστέκονται στην αρπαγή της γης τους από το Τείχος της προσάρτησης.

Εμπνέεται από τους ίδιους τους κατοίκους της Γάζας, που σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα από τη Ράφα ως το Έρετζ, γκρέμισαν τα συνοριακά εμπόδια που χωρίζουν τη Γάζα από την Αίγυπτο, και διαδήλωσαν στα έξι checkpoints που χωρίζουν την κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ.

Αντλεί ακόμα την έμπνευσή της από τους διεθνείς εθελοντές που έχουν σταθεί δίπλα στους Παλαιστίνιους αγρότες που μαζεύουν της σοδειές τους, από τα πληρώματα των καϊκιών που έχουν αντιπαρατεθεί στον θαλάσσιο αποκλεισμό της Γάζας, και από τους οδηγούς των κονβόι που έχουν μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα.

Αντλεί την έμπνευσή της από τον Νέλσον Μαντέλα που είπε: «Περπάτησα τον μακρύ δρόμο ως τη λευτεριά. Προσπάθησα να μην υποχωρήσω. Κατά τη διάρκεια της διαδρομή παραπάτησα. Ανακάλυψα όμως το μυστικό, πως μετά από την αναρρίχηση σε ένα μεγάλο ύψωμα ανακαλύπτει κανείς πως υπάρχουν ακόμα πολλά υψώματα που πρέπει να ανέβει...Τολμώ να μην καθυστερήσω, γιατί ο μακρύς μου δρόμος δεν έχει τέλος».

Η «Πορεία για την Ελευθερία στη Γάζα» λαμβάνει σοβαρά υπόψη της τα λόγια του Mahatma Gandhi, που ονόμασε το κίνημά του "Satyagraha-εμμονή στην αλήθεια". Εμμένουμε στην αλήθεια ότι η πολιορκία της Γάζας από το Ισραήλ είναι παράνομή και απάνθρωπη. Ο Γκάντι είπε πως σκοπός της μη-βίαιης δράσης είναι να προκαλέσει σε εγρήγορση τη συνείδηση της ανθρωπότητας. Μέσα από την «Πορεία για την Ελευθερία στη Γάζα» η ανθρωπότητα δεν θα θρηνήσει μόνο για την Ισραηλινή βιαιότητα, αλλά θα δράσει για να την σταματήσει.

Η Παλαιστινιακή κοινωνία των πολιτών έχει ακολουθήσει τα βήματα του Μαντέλα και του Γκάντι. Ακριβώς όπως οι δύο αυτοί ηγέτες, κάλεσε την διεθνή κοινωνία των πολιτών να μποϊκοτάρει τα αγαθά και τους θεσμούς των καταπιεστών της. Παλαιστινιακές οργανώσεις, συνδικάτα και μαζικά κινήματα έχουν από το 2005 καλέσει όλους τους ευσυνείδητους ανθρώπους να υποστηρίξουν τη μη-βίαιη εκστρατεία του μποϊκοτάζ, της απο-επένδυσης και των κυρώσεων μέχρι ότου το Ισραήλ να συμμορφωθεί πλήρως με τις υποχρεώσεις του που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο.

Η «Πορεία για την Ελευθερία στη Γάζα» αντλεί επίσης την έμπνευσή της από τα κινήματα για τα κοινωνικά δικαιώματα στις ΗΠΑ.
Εάν το Ισραήλ απαξιώνει τις ζωές των Παλαιστινίων, τότε οι διεθνείς εθελοντές πρέπει να βάλουν τα σώματά τους μπροστά σαν ασπίδες για να τους υπερασπίσουν από την Ισραηλινή βαρβαρότητα και να αποκομίσουν προσωπικές εμπειρίες για την απανθρωπιά που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι Παλαιστίνιοι.Εάν το Ισραήλ αψηφά το Διεθνές Δίκαιο τότε οι ευσυνείδητοι άνθρωποι πρέπει να στείλουν μη-βίαιους απεσταλμένους,από ολόκληρο τον κόσμο για να επιβάλουν το νόμο της διεθνούς κοινότητας στη Γάζα.

Ο Διεθνής Συνασπισμός για τον τερματισμό του παράνομου αποκλεισμού της Γάζας θα στείλει το Γενάρη του 2009, αποστολές από ολόκληρο τον κόσμο στη Γάζα για την επέτειο της αιματηρής επίθεσης των 22 ημερών στη Γάζα το 2008.

Η «Πορεία για την Ελευθερία» δεν παίρνει θέση στην εσωτερική παλαιστινιακή πολιτική σκηνή. Η μόνη θέση που παίρνει είναι αυτή του διεθνούς δικαίου και της πρωτοκαθεδρίας των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

Η «Πορεία για την Ελευθερία στη Γάζα» αποτελεί ακόμα έναν κρίκο στην αλυσίδα της μη-βίαιης αντίστασης ενάντια στην κατάφωρη περιφρόνηση του διεθνούς δικαίου που επιδεικνύει το Ισραήλ.

Οι πολίτες του κόσμου καλούνται να ενωθούν με τους Παλαιστίνιους στην πορεία της 1ης Γενάρη για την άρση του απάνθρωπου αποκλεισμού της Γάζας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου