Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Παλαιστίνιοι δικάζονται στο Ισραήλ ως ενήλικες

Σύσταση Δικαστηρίου ανηλίκων στο Ισραήλ

Πηγή: http://www.palestinemonitor.org/spip/spip.php?article1060 2 Σεπτέμβρη 2009

Εδώ και 42 χρόνια, απ’ όταν το Ισραήλ κατέλαβε τα παλαιστινιακά εδάφη, τα παιδιά των Παλαιστινίων δικάζονται στα στρατοδικεία σαν ενήλικες. Περισσότερα από 700 παιδιά οδηγούνται στα ισραηλινά στρατοδικεία κάθε χρόνο και η πιο συνηθισμένη κατηγορία είναι ότι έριχναν πέτρες, κατηγορία που περιλαμβάνει και τον λιθοβολισμό του Τείχους. Ανακρίνονται απουσία δικηγόρου ή κάποιου μέλους της οικογένειας τους, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών, αναφέρουν ότι κακοποιούνται και εξαναγκάζονται σε ομολογία κατά την διάρκεια των ανακρίσεων, οι οποίες και δεν βιντεοσκοπούνται, όπως είχε συστήσει η Επιτροπή Ενάντια των Βασανιστηρίων των ΗΕ τον Μάη του 2009.

Στις 29 Ιουλίου του 2009, ο Gadi Shamni, αξιωματικός των Ισραηλινών Στρατιωτικών Δυνάμεων και νυν επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης, υπέγραψε την Στρατιωτική Οδηγία 1644 που καθιερώνει «Στρατιωτικό Πρωτοδικείο για ανηλίκους, προεδρεύοντος ενός δικαστή ανηλίκων ή μιας επιτροπής που θα συντονίζει ο δικαστής ανηλίκων».

Σήμερα, στις ισραηλινές φυλακές 342 παιδιά Παλαιστινίων κρατούνται σε απάνθρωπες συνθήκες, μαζί με ενήλικες κρατούμενους και μερικές φορές με Ισραηλινούς που έχουν καταδικαστεί για εγκληματικές πράξεις. Τα ισραηλινά δικαστήρια ποτέ δεν έδειξαν ιδιαίτερη μεταχείριση στους ανήλικους πολιτικούς κρατούμενους και δεν έλαβαν υπόψη τους το γεγονός ότι η πλειοψηφία των «ομολογιών», αποσπάστηκαν με βασανιστήρια και κακοποιήσεις.

Σύμφωνα με την ισραηλινή Στρατιωτική Οδηγία 1644 «Ο επικεφαλής του στρατιωτικού εφετείου θα πρέπει να διορίζει δικαστές από το πρωτοδικείο στο στρατοδικείο. Οι δικαστές θα πρέπει να προετοιμάζονται για να είναι ικανοί στην θέση του δικαστή ανηλίκων, μετά την έγκριση του επικεφαλής του στρατιωτικού εφετείου και θα διορίζονται για συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η οποία και θα ορίζεται»

Η Οδηγία επιπλέον ορίζει η εκδίκαση των υποθέσεων του δικαστηρίου ανηλίκων να γίνεται «χωριστά» από την εκδίκαση των τακτικών υποθέσεων και να επιτρέπεται στο δικαστικό σώμα ανηλίκων να απαιτήσει από την Πολιτική Διοίκηση, έκθεση κοινωνικής πρόνοιας για την οικογένεια του κατηγορούμενου, «αν το δικαστήριο κρίνει ότι αυτό είναι απαραίτητο».

Αν και είναι η πρώτη απόφαση που πάρθηκε και αφορά στην δικαιοδοσία των ανηλίκων, δεν υπάρχουν αισθητές διαφορές στην πρακτική εφαρμογή. Σύμφωνα με την ισραηλινή Στρατιωτική Οδηγία 132 «για την εκδίκαση ανήλικων εγκληματιών» οι ισραηλινές αρχές ακόμα αναγνωρίζουν τρεις κατηγορίες ανηλίκων: «παιδί» μικρότερο των 12 χρονών, ανάμεσα στα 12 με 14 έφηβος και «νεαρός ενήλικας» ανάμεσα στα 14 με 16. Ενώ οι Ισραηλινοί ενηλικιώνονται στα 18, οι κάτοικοι των κατεχόμενων εδαφών της Παλαιστίνης, τους μεταχειρίζονται ως ενήλικες από τα 16. Αυτή η πρακτική είναι παράνομη σύμφωνα με την Διακήρυξη για τα Δικαιώματα του Παιδιού των ΗΕ, που έχει προσυπογράψει το Ισραήλ και η οποία ορίζει την ηλικία των 18 ως την μικρότερη προκειμένου ένα άτομο να θεωρηθεί υπόλογο για εγκληματικές ενέργειες σαν ενήλικας.

«Διαβάζοντας την Οδηγία, μπορώ να πω ότι δεν υπάρχει καμία ουσιαστική διαφορά» αναφέρει ο Khaled Quzmar, συνήγορος στο Διεθνές Τμήμα Υπεράσπισης Ανηλίκων (DCI) του Ισραήλ και της Παλαιστίνης. «Απλά παίζουν με τις λέξεις και κάνουν ανούσιες αλλαγές προσπαθώντας να αποκρύψουν την πραγματικότητα του στρατιωτικού συστήματος. Αυτή η οδηγία δίνει επιπλέον απίστευτη εξουσία στον στρατιωτικό κατήγορο να υπερπηδήσει μια σειρά από διατάγματα, που περιλαμβάνονται σε αυτή την οδηγία». Τα 42 αυτά χρόνια που οι Παλαιστίνιοι ζουν υπό το στρατιωτικό καθεστώς του Ισραήλ, δεν έχει υπάρξει κάποιο σύστημα που να προστατεύει τους νέους. Οι Στρατιωτικοί Διοικητές έχουν τεράστια δύναμη και δημιουργούν νέες οδηγίες που απειλούν τα παιδιά, όποτε το επιθυμούν.

«Το ερώτημα είναι αν οι άνθρωποι που συλλαμβάνουν παιδιά και έχουν να κάνουν με ανήλικους στα δικαστήρια, λειτουργούν με τον επαγγελματισμό που ορίζει το διεθνές δίκαιο για τους ανήλικους», λέει ο Limor Yehuda, δικηγόρος του Οργανισμού για τα Πολιτικά Δικαιώματα, στο Ισραήλ. Το Τμήμα Υπεράσπισης Ανηλίκων της Παλαιστίνης έχει την ίδια ανησυχία: «Αυτοί οι δικαστές ανηλίκων είναι στρατιωτικοί δικαστές που θα πρέπει να προετοιμάζονται για να είναι ικανοί για τη θέση. Δεν δίνονται περαιτέρω πληροφορίες για να ρίξουν φως στο πως προσδοκούν οι στρατιωτικοί δικαστές να αποκτήσουν τα απαιτούμενα προσόντα για να δικάσουν υποθέσεις που αφορούν 12χρονους».

Το Τμήμα Υπεράσπισης Ανηλίκων της Παλαιστίνης προσθέτει: «Η Στρατιωτική Οδηγία 1644 αποκλείει όλες τις ακροάσεις που καθορίζουν αν ένα παιδί θα πρέπει να κρατηθεί πριν την δίκη και μέχρι το τέλος των νόμιμων διαδικασιών που απαιτούνται μέχρι να απολογηθεί στον δικαστή ανηλίκων». Τελικά, το πρόβλημα δεν είναι οι νέοι Παλαιστίνιοι που ρίχνουν πέτρες, αλλά η μακρόχρονη κατοχή από ένα αυστηρό στρατιωτικό καθεστώς, στο οποίο τα παιδιά αντιστέκονται.