Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Ο ΙΑΕΑ καλεί το Ισραήλ να υπογράψει τη συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών όπλων

Πηγή: http://www.haaretz.com/hasen/spages/1115750.html 22 Σεπτέμβρη 2009

Για πρώτη φορά μετά από 18 χρόνια, το Ισραήλ, οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι δυτικές δυνάμεις δεν κατάφεραν να εμποδίσουν να περάσει ένα ψήφισμα που καλεί το Ισραήλ να υπογράψει τη συνθήκη μη διάδοσης πυρηνικών όπλων. Το ψήφισμα, που πέρασε στο τέλος της ετήσιας γενικής συνέλευσης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας στη Βιέννη την Πέμπτη 17 Σεπτέμβρη, ζητάει επίσης από το Ισραήλ να ανοίξει τον πυρηνικό αντιδραστήρα του στη Dimona σε διεθνείς επιθεωρητές.
Το ψήφισμα που είναι μη δεσμευτικό και αναφέρεται στις «πυρηνικές δυνατότητες του Ισραήλ», εγκρίθηκε με πλειοψηφία 49 χωρών, μεταξύ των οποίων και τα μέλη του Αραβικού Συνδέσμου και του συνασπισμού των αναπτυσσόμενων εθνών, έναντι 45 δυτικών χώρών, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Πολιτειών, και 16 αποχές.
Στο παρελθόν, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες ήταν σε θέση να πείσουν τις αναπτυσσόμενες χώρες να μην υποστηρίξουν το ψήφισμα, αποτρέποντας έτσι την ψήφισή του.
Ένα ακόμα ψήφισμα, που πέρασε με τη συμφωνία του Ισραήλ και της Αιγύπτου, καλεί για πυρηνικό αφοπλισμό στη Μέση Ανατολή, καθώς και για διάλογο μεταξύ όλων των κρατών της περιοχής για το σκοπό αυτό.
Ο εκπρόσωπος του Ισραήλ στη συνδιάσκεψη, αναπληρωτής επικεφαλής της Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας της χώρας, David Danieli, δήλωσε πως το ψήφισμα ήταν αντιπαραγωγικό, τονίζοντας ότι οι χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως η Λιβύη, το Ιράν, και η Συρία, αλλά και το Ιράκ στο παρελθόν, είχαν παραβεί τα ψηφίσματα του IAEA παρά το γεγονός ότι είχαν υπογράψει τη Συνθήκη μη διάδοσης των πυρηνικών. Συμπλήρωσε δε πως οι χώρες αυτές σχεδιάζουν να αναπτύξουν ή έχουν ήδη αναπτύξει πυρηνικά όπλα.
Το Ισραήλ, ωστόσο, κατάφερε να ματαιώσει πρόταση του Ιράν να απαγορευτεί σε κάθε μέλος του IAEA η επίθεση σε πυρηνικές εγκαταστάσεις άλλου μέλους.

Διαβάστε επίσης σχετικό άρθρο στην Καθημερινή