Του Michael Warschawski Πηγή: http://alternativenews.org 19 Σεπτέμβρη 2009
Η Δημοσίευση της έκθεσης της ερευνητικής αποστολής του ΟΗΕ για τη σύγκρουση στη Λωρίδα της Γάζας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα, με την προϋπόθεση όμως πως θα έχει συνέχεια. Είναι ένα σημαντικό βήμα, πρώτα και κύρια, για τη διεθνή δημόσια υγεία: κατά τη διάρκεια δύο δεκαετιών της νεο-συντηρητικής εξουσίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, γίναμε μάρτυρες μιας κοινής προσπάθειας του Λευκού Οίκου και του Ισραήλ να ακυρώσουν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Εδώ μπορούμε να υπενθυμίσουμε το ηλίθιο σχόλιο του Τζορτζ Μπους, στο πλαίσιο του παγκόσμιου πολέμου κατά της τρομοκρατίας, ότι είναι απαραίτητο να ακυρώσουμε τους περιορισμούς που τίθενται από τις Συμβάσεις της Γενεύης. Και το Ισραήλ, ήδη στις αρχές της δεκαετίας του 1970, αποφάσισε ότι η τέταρτη Σύμβαση της Γενεύης δεν ισχύει για τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Η έκθεση, και πριν από αυτή η συμβουλευτική γνωμοδότηση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για τις νομικές συνέπειες της ανέγερσης του Τείχους στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, θυμίζουν σε όλο τον κόσμο ότι τα διδάγματα που προκύπτουν από τη ναζιστική εποχή δεν ξεχνιούνται, και ότι ο κόσμος δεν είναι μια ζούγκλα στην οποία ο ισχυρός αυτόματα κυριαρχεί, αλλά μια πολιτισμένη κοινότητα που προσπαθεί να ενεργεί σύμφωνα με τους διεθνείς νόμους που προστατεύουν τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα των ανθρώπων. Και σ’ αυτούς που υποστηρίζουν, δικαιολογημένα, ότι αυτοί οι διεθνείς κανόνες παραβιάζονται κάθε μέρα από την πλειοψηφία των χωρών, πρέπει να απαντήσουμε ότι είναι καλύτερα να υπάρχουν κανόνες και νόμοι που προστατεύουν τον αδύναμο, ακόμη και αν δεν τηρούνται γενικά, παρά να ζούμε σε μια κοινωνία χωρίς νόμους που επιτρέπει στον ισχυρό να κάνει ό,τι επιθυμεί.
Η αντίδραση της ισραηλινής ηγεσίας ήταν αναμενόμενη: «προκατειλημμένη έκθεση», «μονόπλευρη προσέγγιση», ακούσαμε ακόμα και ότι ο Goldstone είναι αντισημίτης ... ή ένας Εβραίος γεμάτος μίσος για τον εαυτό του. Επικεφαλής της εκστρατείας αυτής ήταν, και δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, ο Εχούντ Μπαράκ, ο οποίος δήλωσε ότι «η έκθεση αυτή όχι μόνο εκθειάζει την τρομοκρατία, αλλά και την ενθαρρύνει» και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα παρέχει νομική υποστήριξη στους στρατιωτικούς κατά των οποίων μπορεί να κινηθούν νομικές διαδικασίες.
Σύμφωνα με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, οι συστάσεις της έκθεσης πρέπει τώρα να συζητηθούν στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στη συνέχεια στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο πρέπει να τις μεταφέρει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ή σε ένα ειδικό διεθνές δικαστήριο, ώστε οι ύποπτοι για τη διάπραξη εγκλημάτων πολέμου να δικαστούν και αν βρεθούν ένοχοι, να φυλακιστούν για πολλά χρόνια. Ωστόσο, αυτό το ίδιο το διεθνές δίκαιο παρέχει στις μεγάλες δυνάμεις το προνόμιο του βέτο. Η Ισραηλινή διπλωματία θα εστιάσει τις προσεχείς ημέρες τις προσπάθειές της στο να πείσει ορισμένες από αυτές τις δυνάμεις να ασκήσουν βέτο και να τραβήξουν το Ισραήλ από τη λάσπη. Και πρώτα απ ' όλα θα πιέσει τον Λευκό Οίκο.
Έτσι, η πραγματική δοκιμασία για τον Μπάρακ Ομπάμα έχει φτάσει: όχι για να δηλώνει «ειρήνη εντός δύο ετών» και «δικαίωμα των Παλαιστινίων για κράτος», αλλά να αντιμετωπίσει πραγματικές πολιτικές που έρχονται σε αντίθεση με τις αξίες που διακηρύσσει και με σαφείς συστάσεις για να λάβει νομικά μέτρα. Ο Ομπάμα θα αποφασίσει εάν θα επιτραπεί στο σύστημα του διεθνούς δικαίου να κάνει αυτό που ανεμένεται. Προς λύπη μου, βάζω στοίχημα ότι θα μείνει δίπλα στο Ισραήλ, δηλαδή, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα χρησιμοποιήσουν την εξουσία του βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Ωστόσο, το αμερικανικό βέτο δεν είναι το τέλος της ιστορίας: πολλές χώρες στον κόσμο έχουν υιοθετήσει νόμους που τους επιτρέπουν να δικάσουν πρόσωπα που κατηγορούνται για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Εξαρτάται από μας, κάθε γυναίκα και άνδρα, στο Ισραήλ και στο εξωτερικό, που ανησυχούμε για τη διεθνή δημόσια υγιεινή και το διεθνές δίκαιο-να ενώσουμε τις δυνάμεις μας προκειμένου να θέσουμε σε αυτούς τους εγκληματίες πολέμου το δίλημμα: να κινδυνέψουν να δικαστούν, αν βρεθούν σε χώρες στις οποίες ο νόμος δίνει αυτή τη δυνατότητα ή να παραμείνουν κλειδωμένοι στο Ισραήλ και να ξεχάσουν τον τουρισμό στην Ισπανία ή την εκπαιδευτική άδεια στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως συνέβη με τον πρώην διοικητή αεροπορίας του Ισραήλ ο οποίος αναγκάστηκε να παραμείνει στο αεροπλάνο στο αεροδρόμιο του Λονδίνου, όταν άκουσε ότι υπάρχει εντολή κράτησης που τον περίμενε αν πατούσε το πόδι του στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Η δημιουργία ενός «Παρατηρητήριου ισραηλινών εγκληματιών πολέμου» που θα παρακολουθεί τις κινήσεις των υπόπτων για εγκλήματα πολέμου, μπορεί να είναι μία από τις συνεισφορές της κοινωνίας των πολιτών συμπληρωματική στην έκθεση των Ηνωμένων Εθνών και στη συλλογή υλικών και μαρτυριών σχετικά με ισραηλινές στρατιωτικές ενέργειες στη Λωρίδα της Γάζας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου