Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Καταρρέει το Δίκτυο Ύδρευσης στη Γάζα

Πηγή: http://www.haaretz.com/hasen/spages/1114473.html 14 Σεπτέμβρη 2009

Το υπόγειο δίκτυο ύδρευσης στην Γάζα κινδυνεύει με κατάρρευση, λόγω της κατάχρησης και της μόλυνσης, που επιδεινώθηκε εξαιτίας της ισραηλινής επίθεσης τον Δεκέμβριο, αναφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Η αναφορά που δημοσιεύθηκε από το επιτελείο των Περιβαλλοντικών Προγραμμάτων των Ηνωμένων Εθνών (UNEP), στο Ναϊρόμπι προειδοποιεί ότι θα χρειαστούν αιώνες για να αντιστραφεί η ζημιά που έχει υποστεί ο υδροφόρος ορίζοντας της Γάζας, εκτός και αν αναληφθεί άμεσα δράση.

«Οι πρόσφατες εχθροπραξίες έχουν ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του περιβάλλοντος, που για χρόνια ήταν παραγωγικό, λέει ο διευθυντής του UNEP, Achim Steiner. Θα πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές πηγές υδροδότησης, προκειμένου να υποστηριχτεί ο υδροφόρος ορίζοντας, ο οποίος παρέχει νερό τους 1.500.000 κατοίκους της Γάζας.

Η έκθεση που βασίστηκε σε έρευνα που έγινε νωρίτερα μέσα στο έτος, αναφέρει ότι η παρείσφρηση αλμυρού νερού και η μόλυνση από λύματα και γεωργικές απορροές προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία και θέτουν τα παιδιά στην Λωρίδα της Γάζας σε κίνδυνο δηλητηρίασης από νιτρικό άλας. Άλλοι λόγοι ανησυχίας περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος αποτελούν οι 600.000 τόνοι ερειπίων που άφησε πίσω της η επίθεση των Ισραηλινών. Επίσης, λόγω των εχθροπραξιών και των πολλών τραυματιών, επικίνδυνα ιατρικά απόβλητα παρέμεναν στους δρόμους ενώ ρύποι απελευθερώθηκαν και από την ρίψη των καυσίμων στο χώμα.

Σύμφωνα με το UNEP, θα χρειαστεί να δαπανηθούν περισσότερα από 1.5 δις δολάρια τα επόμενα 20 χρόνια για να αποκατασταθεί ο υδροφόρος ορίζοντας.