Πέμπτη 27 Αυγούστου 2009

Φαγιάντ: De facto κράτος έως το 2011

Πηγή: http://www.maannews.net/eng

Ο παλαιστίνιος υπηρεσιακός πρωθυπουργός Σαλάμ Φαγιάντ παρουσίασε το σχέδιό του για τη δημιουργία de facto κράτους εντός δύο ετών. Το σχέδιο αφορά τη δημιουργία μηχανισμού κράτους στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, ακόμη και πριν από το Ισραήλ αποσύρει τις δυνάμεις του από την παλαιστινιακή γη.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξη τύπου την Τρίτη στη Ραμάλα, η Παλαιστινιακή Αρχή επιθυμεί να κάνει "θετικά βήματα ... παρά την κατοχή." "Αυτό είναι στην πορεία προς την ελευθερία» και συμπλήρωσε πως "Η παλαιστινιακή κυβέρνηση αγωνίζεται με αποφασιστικότητα ενάντια σε ένα εχθρικό καθεστώς κατοχής ... ώστε να δημιουργηθεί ένας de facto κρατικός μηχανισμός μέσα στα επόμενα δύο χρόνια". "Για να γίνει αυτό το όνειρο αλήθεια πρέπει να κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να γίνει το κράτος πραγματικότητα" πρόσθεσε.

Ο Φαγιάντ ανέφερε επίσης ότι "οι επιτροπές κατά των εποικισμών και κατά του Τείχους" θα πρέπει να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία συγκρότησης του κράτους, στην οποία πρέπει να συμπεριληφθούν "όλοι οι τομείς και όλα τα τμήματα" της κοινωνίας.
Το 65-σέλιδο σχέδιο περιλαμβάνει την κατασκευή ενός αεροδρομίου στην κοιλάδα του Ιορδάνη, σιδηροδρομικές διασυνδέσεις με τις γειτονικές χώρες, και ανάπτυξη των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας.
Σε συνέντευξη στη βρετανική εφημερίδα The Times, ο Φαγιάντ εξήγησε τη στρατηγική του ως έναν τρόπο παράκαμψης των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που έχουν αποδώσει πενιχρά αποτελέσματα. "Έχουμε αποφασίσει να δράσουμε, να επισπεύσουμε το τέλος της κατοχής δουλεύοντας πολύ σκληρά ώστε να δημιουργήσουμε θετικά δεδομένα, που θα ανταποκρίνονται στην ανάδειξη του κράτους μας ως ένα γεγονός που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Αυτό είναι το πρόγραμμά μας, και θέλουμε να το προχωρήσουμε πεισματικά ", δήλωσε στους Times την Τρίτη. Η εφημερίδα αναφέρει ότι, κατά την άποψή του Φαγιάντ, εάν οι Παλαιστίνιοι οικοδομήσουν κρατικούς θεσμούς, θα αναγκάσουν το Ισραήλ να αποφασίσει αν εννοεί σοβαρά τον τερματισμό της 42-χρόνια κατοχής της Δυτικής Όχθης και της Γάζας.
Ο Φαγιάντ είναι οικονομολόγος με εκπαίδευση στις ΗΠΑ και πρώην υπάλληλος της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ). Διορίστηκε πρωθυπουργός τον Ιούνιο του 2007 μετά την κατάληψη από τη Χαμάς της Γάζα και τη διάλυση της τελευταίας παλαιστινιακή κυβέρνηση εθνικής ενότητας.