Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Έκκληση προς τη σκηνοθέτρια Μαρίνα Γιώτη

H παρακάτω επιστολή στάλθηκε στις 31 Αυγούστου 2009, στη σκηνοθέτρια Μαρίνα Γιώτη, προκειμένου να ενημερωθεί για την έκκληση της Παλαιστινιακής Καμπάνιας για το Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ (PACBI) προς τους δημιουργούς να αποσύρουν τη συμμετοχή τους από το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Τορόντο που φέτος έχει τιμώμενη πόλη το Τελ Αβίβ, και να αποσύρει την ταινία της.

Αξιότιμη κυρία Γιώτη,

Η αξιόλογη ταινία σας «Κρυφό Σχολειό» , μια ταινία που στέκεται απέναντι σε μύθους οι οποίοι αποπροσανατολίζουν και διαστρεβλώνουν την ιστορία βρίσκεται στο πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Τορόντο TIFF.

Αυτό είναι ένα ιδιόμορφο γεγονός καθώς στο φετινό TIFF το πρόγραμμα City to City είναι αφιερωμένο στο Τελ Αβίβ. Πρόκειται όπως όλα δείχνουν για ένα αφιέρωμα που θα προσπαθήσει να παρουσιάσει το Τελ Αβίβ ως μια ζωντανή μοντέρνα πόλη, και να αποσιωπήσει το γεγονός πως απέχει λίγα μόνο χιλιόμετρα από τη Λωρίδα της Γάζας τη «μεγαλύτερη φυλακή του κόσμου» και των χιλιάδων νεκρών από την Ισραηλινή βαρβαρότητα, λίγα χιλιόμετρα από την κατεχόμενη Δυτική Όχθη, την Αν. Ιερουσαλήμ, και το Τείχος του Απαρτχάιντ που χτίζεται πάνω στα ερείπια κατεστραμμένων χωριών.

Το κυριότερο όμως είναι ότι οι κατηγορίες για παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και εγκλήματα πολέμου, καθώς και οι εικόνες της πολύχρονης κατοχής των Παλαιστινιακών εδαφών έχουν δημιουργήσει διεθνώς μια εικόνα για το Ισραήλ, την οποία η ισραηλινή κυβέρνηση προσπαθεί μεθοδευμένα να αλλάξει ή να συγκαλύψει. Μια τέτοια προσπάθεια αποτελεί και το πρόγραμμα City to City του Φεστιβάλ στο οποίο εμφανίζεστε να συμμετέχετε με την ταινία σας. Πιστεύουμε ότι οι πλαισίωση από διεθνείς συμμετοχές ενθαρρύνει και νομιμοποιεί τέτοιες ισραηλινές πρωτοβουλίες και με αυτό τον τρόπο παίρνετε – ίσως άθελά σας – θέση σε αυτή τη διαμάχη.

Μετά από χρόνια κατοχής και παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου από το Ισραήλ η Παλαιστινιακή Κοινωνία των Πολιτών ενωμένη απευθύνθηκε στη Διεθνή Κοινότητα με το κάλεσμα για Μποϋκοτάζ Από - επένδυση και Κυρώσεις, καλώντας τις Οργανώσεις, τους ανθρώπους και τα Κράτη σε όλο τον κόσμο να αναλάβουν δράσεις κατά του Ισραήλ, όμοιες με εκείνες που υπήρξαν καθοριστικές για την κατάρρευση του Καθεστώτος του Απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική. Το 2008 εκδόθηκε το κάλεσμα για το Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϋκοτάζ από Ενώσεις Παλαιστίνιων Ακαδημαϊκών, Καλλιτεχνών Δημοσιογράφων και πολλών άλλων και με την υποστήριξη της παλαιστινιακής κοινωνίας, ως ένα αποτελεσματικό μέσω διεθνούς πίεσης καθώς όπως αναφέρει : «Όλες οι μορφές διεθνούς παρέμβασης έχουν μέχρι στιγμής αποτύχει να αναγκάσουν το Ισραήλ να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο και να σταματήσει την καταπίεση ενάντια στους Παλαιστίνιους». http://www.pacbi.org/etemplate.php?id=869 Ήδη τα καλέσματα αυτά έχουν συγκεντρώσει υποστήριξη στο εξωτερικό αλλά και μέσα στο Ισραήλ, με πρόσφατο παράδειγμα τον καθηγητή του ισραηλινού Πανεπιστημίου Ben-Gurion Neve Gordon που υποστήριξε το διεθνές μποϋκοτάζ ως απαραίτητο μέσο για να απαλλαγεί η περιοχή από την κατοχή.

Η Παλαιστινιακή Καμπάνια για το Ακαδημαϊκό και Πολιτιστικό Μποϊκοτάζ του Ισραήλ (PACBI) εξέδωσε πριν λίγες μέρες έκκληση στους συμμετέχοντες στο TIFF (μπορείτε να τη διαβάσετε παρακάτω), στην οποία αναφέρει: «Ζητάμε από τους κινηματογραφιστές και το κοινό να μποϋκοτάρουν το αφιέρωμα καθώς αποτελεί μια χειρονομία "καλής θέλησης" σε ένα αποικιακό καθεστώς απαρτχάιντ το οποίο παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων με απόλυτη ατιμωρησία ... Αυτό το πρώτο πρόγραμμα City-to-City λαμβάνει χρηματοδότηση για συμμετοχή σκηνοθετών από το Κινηματογραφικό Ταμείο του Ισραήλ, έναν ισραηλινό δημόσιο οργανισμό που λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση και στήριξη, και το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ισραηλινής προσπάθειας για την κανονικοποίηση της παρουσίας του Ισραήλ στην παγκόσμια πολιτιστική σκηνή».

Ανταποκρινόμενος σε αυτή την έκκληση ο καναδός σκηνοθέτης John Greyson απέσυρε ήδη την ταινία του από το TIFF σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το Αφιέρωμα στο Τελ Αβίβ. Στην επιστολή του στους διοργανωτές του Φεστιβάλ, που μπορείτε να διαβάσετε στο http://tiny.cc/tiff_open_letter αναφέρει: «Η διαμαρτυρία μου είναι εναντίον του Αφιερώματος του ίδιου, και της αυτάρεσκης business-as-usual ατμόσφαιρας που προωθεί για μια ‘‘ζωντανή μητρόπολη ... που γιορτάζει τα 100 χρόνια της’’, φαινομενικά ανενόχλητη από άλλες επετείους, όπως τη 42η επέτειο της κατοχής. Δεν είναι αλήθεια αυτός ο άκριτος εορτασμός του Τελ Αβίβ αυτή τη στιγμή σαν να γιορτάζουμε τα λεωφορεία του Montgomery το 1963, τα σταφύλια της Καλιφόρνια το 1969, τα κρασιά της Χιλής το 1973, την παιδική τροφή της Nestle το 1984, ή τα φρούτα της Νότιας Αφρικής το 1991;». Σύμφωνα δε με την ισραηλινή εφημερίδα Haaretz αρκετοί ακόμα σκηνοθέτες βλέπουν την πιθανότητα να αποσύρουν τις ταινίες τους και έχουν διαμαρτυρηθεί για το city to city, όπως και η καναδή συγγραφέας Naomi Klein.

Για τους λόγους αυτούς σας καλούμε εκ μέρους όλων των ανθρώπων στην Παλαιστίνη και όλου του κόσμου που υποστηρίζει αυτή τη μορφή κοινωνικής αντίστασης, να αποσύρετε τη συμμετοχή σας από το TIFF, τασσόμενη στο πλευρό των καλλιτεχνών που αρνούνται να ωραιοποιήσουν την κατοχή και να συγκαλύψουν την αλήθεια

Για το r-freepalestine.blogspot.com
Ρούλα Μουτσέλου
Γιώργος Τζαφέρης