Παρασκευή, 28 Αυγούστου 2009

Κάλεσμα συμμετοχής στην ετήσια συγκομιδή ελιάς στην Παλαιστίνη

Πηγή: http://stopthewall.org/latestnews/2054.shtml

Η Καμπάνια κατά του Τείχους του Απαρτχάιντ Stop The Wall και οι επιτροπές βάσης συντονίζουν τις συλλογικές προσπάθειες για την εξασφάλιση της ετήσιας συγκομιδής ελιάς και καλούν τους εθελοντές να σταθούν αλληλέγγυοι με τις παλαιστινιακές κοινότητες και να συμμετέχουν στην συγκομιδή, η οποία θα ξεκινήσει στις 15 Οκτώβρη 2009.

Η συγκομιδή της ελιάς γίνεται όλο και πιο δύσκολη κάθε χρόνο καθώς οι αγρότες αντιμετωπίζουν εντατικοποίηση των επιθέσεων από εποίκους, κατάσχεση αποκοπή και καταστροφή των εδαφών τους, καθώς και το συνεχιζόμενο αποκλεισμό και περιορισμό των αδειών πρόσβασης, που έχουν οδηγήσει στον στραγγαλισμό των παλαιστινιακών κοινοτήτων σε ολόκληρη την Δυτική Όχθη. Οι αγρότες αρνούνται να εγκαταλείψουν τη γη τους και συνεχίζουν τη συγκομιδή κάθε χρόνο παρά τη βία και την καταπίεση από στρατιώτες και εποίκους.
Φέτος, θα επικεντρώσουμε τις προσπάθειές μας και πάλι σε ορισμένα καυτά σημεία στις περιοχές Ναμπλούς, Σαλφίτ, Καλκίλια και Χεβρώνα. Πέρυσι, οι επιθέσεις σε αγρότες ήταν οι χειρότερες σε αυτές τις περιοχές, με δεκάδες τραυματίες σε 64 καταγεγραμμένες επιθέσεις από στρατιώτες και εποίκους.
Οι επιθέσεις σε αυτές τις περιοχές δεν περιορίζονται στην εποχή της συγκομιδής της ελιάς. Στο χωριό Μπορίν, επίσης κοντά στην Ναμπλούς, έποικοι από τον εποικισμό Γιλάντ Ζόχερ έκαψαν 1213 στρέμματα των γεωργικών εκτάσεων στις αρχές του Ιούνη του 2009 ενώ στρατιώτες και αστυνομικοί παρακολουθούσαν. Ο λαός του Μπορίν πραγματοποιεί αυτή την εποχή εβδομαδιαίες διαδηλώσεις, διαμαρτυρόμενος για την κατάσχεση κι άλλων γεωργικών εκτάσεων από εποίκους από τον εποικισμό Μπράχα.
Η κατασκευή του Τοίχους, φέτος έχει επίσης πλήξει σοβαρά τους αγρότες σε ολόκληρη τη Δυτική Όχθη. Στην Καλκίλια, η νέα πορεία του Τοίχους νότια του εποικισμού Αλφε Μενασέ συνολικά θα απομονώσει και θα καταστρέψει 2.500 στρέμματα από τα γύρω Παλαιστινιακά χωριά το 70% των οποίων είναι φυτεμένο με ελιές. Στο χωριό Τζαϊούς, εκατοντάδες ελαιόδεντρα ξεριζώθηκαν για τη νέα πορεία του τείχους. Τώρα παραμένουν περισσότερα από 5.500 στρέμματα της γεωργικής γης αποκομμένα, αναγκάζοντας τους κατοίκους να εξαρτώνται από άδειες πρόσβασης.
Οι συλλογικές προσπάθειες κατά τη διάρκεια της συγκομιδής της ελιάς, ζωτικής εποχής για τους Παλαιστίνιους αγρότες και τα χωριά, έχει γίνει σύμβολο της παλαιστινιακής επιμονής και αλληλεγγύης. Οι διεθνείς εθελοντές μπορούν να συμμετέχουν σε ομάδες παλαιστινίων φοιτητών και να μαζέψουν ελιές μαζί με τους αγρότες και τις οικογένειές τους στα απειλούμενα χωριά.
Για πληροφορίες σχετικά με τις τοπικές και εθνικές δραστηριότητες, τόπους συγκομιδής ή γενικές απορίες, παρακαλούμε επικοινωνήστε με τα γραφεία του Stop the Wall. Στέγαση μπορεί να εξασφαλιστεί για τους εθελοντές που επιθυμούν να παραμείνουν και να συμμετάσχουν στη συγκομιδή σε συγκεκριμένο χωριό.
Παλαιστινιακές Επιτροπές Βάσης της Καμπάνιας ενάντια στο Τείχος του Απαρτχάιντ

Τηλ: +972-2-2971505
Mail: Global@StopTheWall.org, Mohethman@gmail.com, Hindimesleh@gmail.com

Κάλεσμα για συμμετοχή στο μάζεμα της ελιάς στην περιοχή Salfit απευθύνει ακόμα ο Συνεταιρισμός Παραγωγών Οργανικού ελαιολάδου για το διάστημα 8-20 Οκτώβρη. Περισσότερες πληροφορίες στο site του Συλλόγου Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό "ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ"
Για εθελοντές που επιθυμούν να συμμετέχουν στη συγκομιδή της ελιάς έχει απευθύνει κάλεσμα και το International Solidarity Movement για μια περίοδο 6-8 εβδομάδων από τις 3 Οκτώβρη και μετά