Κυριακή 2 Αυγούστου 2009

Συνεχίζονται οι εκκενώσεις σπιτιών στα ανατολικά Ιεροσόλυμα

Mazin Qumsiyeh
λέκτορας του Πανεπιστημίου της Βηθλεέμ

Οικογένειες συνεχίζουν να εκκενώνονται από τα Ιεροσόλυμα επειδή δεν είναι εβραίοι. Αυτές τις μέρες δύο οικογένειες παλαιστίνιων προσφύγων (περίπου 50 άτομα) που ζούσαν σε αυτά τα σπίτια από τότε που εκκενώθηκαν από τα σπίτια τους στα Δυτικά Ιεροσόλυμα γίνονται για άλλη μια φορά πρόσφυγες. (Δείτε το βίντεο στο τέλος του άρθρου). Ισραηλινοί αποικιοκράτες έποικοι ισχυρίζονται ότι η γη ανήκε σε εβραίους πριν από το 1948. Αλλά φυσικά ο παλαιστινιακός ντόπιος πληθυσμός δεν μπορεί να διεκδικήσει τη γη που του ανήκε πριν από το 1948.

Εκατοντάδες οικογένειες εκκενώθηκαν από τα Ιεροσόλυμα μόνο τα τελευταία δύο χρόνια ενώ ο Ομπάμα και οι άλλοι πολιτικοί μιλούν για ειρήνη και πάγωμα των εποικισμών. Και ακόμα και αυτή την εβδομάδα στην Κνεσέτ, περνάει ένας νέος νόμος που επιτρέπει την πώληση δημευμένων εδαφών από Παλαιστίνιους πρόσφυγες για εβραϊκή χρήση μόνο. Οι ρατσιστικοί νόμοι του απαρτχάιντ είναι πολυάριθμοί ήδη, αλλά φαίνεται ότι οι ισραηλινοί πολιτικοί παίρνουν πόντους με την υποστήριξη του ρατσισμού. Ναζιστικού τύπου εκκενώσεις ανθρώπων μόνο επειδή ανήκουν στη λάθος θρησκεία πραγματοποιούνται υπό το βλέμμα ενός σιωπηλού ατάραχου κόσμου.

Η τρομοκράτηση και απαγωγή κατοίκων του Μπιλίν από τον ισραηλινό στρατό στις 3 τη νύχτα και οι έποικοι που έρχονται «να μας επισκεφτούν» στη Μπέιτ Σαχούρ δύο φορές την εβδομάδα γίνονται ανενόχλητα από τον ίδιο απαθή σιωπηλό κόσμο. Οι δυτικές κυβερνήσεις προσπαθούν να κρύψουν την συνενοχή τους με λόγια που δείχνουν ότι δεν εγκρίνουν μερικές από τις ισραηλινές τακτικές αλλά συνεχίζουν να διοχετεύουν δισεκατομμύρια στο Ισραήλ και εκατομμύρια στους συμμορφωμένους Παλαιστίνιους (με προγράμματα κανονικοποίησης των σχέσεων). Έχουν όμως τη δύναμη να σταματήσουν αυτά τα εγκλήματα ενάντια στην ανθρωπότητα και οι πολίτες πρέπει να απαιτήσουν να την χρησιμοποιήσουν. Πρέπει να σταματήσουμε κάθε οικονομική βοήθεια στο Ισραήλ και να του φερόμαστε ως κράτος παρία (όπως συνέβη και με τη Νότια Αφρική του Απαρτχάιντ).