Πέμπτη, 1 Ιανουαρίου 2009

Η σφαγή στη Γάζα συνεχίζεται

Μαρίνα Μπρέστα, 1/1/2009

Η σφαγή στη Γάζα συνεχίζεται. Δεν θα μιλήσω για τους νεκρούς, για τους τραυματίες, για την απάθεια (τουλάχιστον) της διεθνούς κοινότητας μπροστά στο μακελειό, για την υποκρισία τους.
Θα ήθελα να μεταφέρω εικόνες από την Δυτική Όχθη, από τους παλαιστινίους που βλέπουν να δολοφονούν τους συμπατριώτες τους, τους συγγενείς τους, τους φίλους τους.
Καθημερινά σε διάφορες περιοχές της Δυτικής Όχθης γίνονται διαδηλώσεις, συγκεντρώσεις κ.λ.π. Στο Μπιλάιν συνεχίζουν τις διαδηλώσεις μπροστά στο φράχτη, που έχουν υψώσει προσωρινά μέχρι να φτιαχτεί και αυτό το τμήμα του τείχους του αίσχους. Ένα παιδί από εκεί μας είπε πως οι κάτοικοι κατάφεραν να κόψουν ένα κομμάτι του φράχτη, ενώ άλλοι βρίσκονταν λίγο πιο κάτω, μπροστά στους στρατιώτες. Σε ένα διπλανό χωριό το Χαρπαθα, 2 παλαιστίνιοι, μπήκαν στον κοντινό εποικισμό των ισραηλινών και μαχαίρωσαν 2 από αυτούς. Δυστυχώς τον έναν τον συνέλαβαν επί τόπου. Και αυτός φυσικά θα εκτελεστεί. Στη συνέχεια, οι ισραηλινοί εισέβαλαν στα 2 χωριά που είναι δίπλα δίπλα και έψαχναν τα σπίτια για να βρουν τον δεύτερο. Στο άλλο χωριό, όπου τον τελευταίο χρόνο γίνονται επίσης διαδηλώσεις ενάντια στο τείχος, οι ισραηλινοί κατά τα επεισόδια με τους κατοίκους, χρησιμοποίησαν αληθινές σφαίρες (χωρίς το λεπτό πλαστικό περίβλημα που έχουν οι δήθεν πλαστικές) σκότωσαν επί τόπου ένα παιδί 20 χρονών και τραυμάτισαν σοβαρά ένα άλλο, το οποίο από τι μάθαμε τελικά πέθανε. Έχουν δολοφονήσει κι άλλους σε διαδηλώσεις κι έχουν τραυματίσει πολύ περισσότερους.
Το κλίμα εδώ είναι πολύ βαρύ. Πολύ οργή αλλά και απογοήτευση. Απογοήτευση από την παλαιστινιακή αρχή. Δεν βλέπουν ότι μπορεί τα πράγματα να αλλάξουν. βέβαια όχι όλοι. Η διαμάχη που ξέσπασε μεταξύ Χαμάς και Φατάχ, αλλά και οι χειρισμοί της κυβέρνησης έχουν απογοητεύσει τον κόσμο. Οι διαδηλώσεις για παράδειγμα στη Ραμάλα, είναι αναντίστοιχες με την σοβαρότητα της κατάστασης. Υπάρχουν και φωνές όμως όπως του Λαϊκού Μετώπου που καλούν για εθνική ενότητα και παίρνουν ανάλογες πρωτοβουλίες. Ήδη έγινε συμφωνία μεταξύ όλων των κομμάτων της κυβέρνησης για κοινές κινητοποιήσεις. Έχουν φτιαχτεί επιτροπές σε διάφορες περιοχές της Δ. Όχθης όπου κινητοποιούνται και απευθύνονται στον λαό. Οι ισραηλινοί ισχυρίζονται πως μάχονται ενάντια στη Χαμάς και μιλούν για δικαίωμα στην υπεράσπιση της «χώρας» τους που βρίσκεται σε άμυνα!!!!. Βομβαρδίζουν ανελέητα από αέρος και ετοιμάζονται για εισβολή από ξηράς. Μιλάμε για έγκλημα ενάντια στον Παλαιστινιακό λαό.
Και για αυτό πρέπει να υπάρξει απάντηση από τον παλαιστινιακό λαό. Αυτά ήταν και τα λόγια της Χαλίντα Ζαράρ ( βουλευτίνας του PFLP ) που μας συνάντησε λίγο πριν φύγει για το χωριό όπου σκοτώθηκαν τα δυο παιδιά.
Από ότι φαίνεται, η κατάσταση είναι δύσκολη...Οι συνθήκες για μια τρίτη ιντιφάντα δεν είναι ώριμες... Για αυτό μπαίνει το στοιχείο της προετοιμασίας. Θα πρέπει να ανατραπεί το βαρύ κλίμα, θα πρέπει να ξαναμιλήσουν για ενότητα του λαού, ως απάντηση στην επίθεση που δέχεται, για να ξαναγεννηθεί η ελπίδα σε αυτόν τον λαό.
Τη παραμονή της πρωτοχρονιάς, είχε κανονιστεί συγκέντρωση στην Αλ Μανάρα, το κέντρο της Ραμάλα. Εδώ να πούμε ότι έχει συμφωνηθεί από όλες τις δυνάμεις, σε όλες τις κινητοποιήσεις, η μόνη σημαία που θα υψώνεται είναι η παλαιστινιακή. Εκατοντάδες κόσμου, βρέθηκε εκεί παρά το κρύο και υποδέχτηκε τον καινούργιο χρόνο με συνθήματα για τη Γάζα, και την ελεύθερη Παλαιστίνη. Βρεθήκαμε και εμείς εκεί. Είχαμε ετοιμάσει πιο πριν, ένα χαρτόνι με το εξής σύνθημα: «από τους εξεγερμένους στην Ελλάδα, στους ελεύθερους πολιορκημένους της Γάζας», στα ελληνικά και τα αραβικά. Ανάλογα χαρτόνια είχαν ετοιμαστεί και από άλλες χώρες που ήμασταν μαζί, ισπανοί, ιταλοί, βέλγοι, γάλλοι. π.χ. "un, eu & usa, your silence kills", σε μια προσπάθεια να δείξουμε και εμείς την αλληλεγγύη μας.
Σήμερα, έγινε συγκέντρωση των βουλευτών και στη συνέχεια υπήρχε συγκέντρωση γυναικών. Αύριο προβλέπεται μεγάλη μέρα μιας και λόγω αργίας, θα γίνουν συγκεντρώσεις και κινητοποιήσεις και προβλέπονται μαζικές και δυναμικές.
Είναι εντυπωσιακό πάντως το εξής που παρατηρήσαμε. Ο κόσμος που κινητοποιείται ή είναι πολιτικοποιημένος έχει μια πολύ πιο αισιόδοξη στάση. Αντιμετωπίζει την κατάσταση με πολύ περισσότερη ψυχραιμία, με πολύ περισσότερη νηφαλιότητα, αλλά πάνω απ’ όλα δύναμη και ελπίδα.