Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Οι "άντρες του ΝΑΙ" λένε ΟΧΙ

Των Andy Bichlbaum και Mike Bonanno, 1 Ιουλίου 2009

(Σημείωση του blog: Σύμφωνα με το πρόγραμμα που υπάρχει στη σελίδα του Φεστιβάλ στις 12/7 επρόκειτο να προβληθεί η ταινία "Η σκόνη του χρόνου" και να ακολουθήσει συζήτηση με το σκηνοθέτη. Ο Θόδωρος Αγγελόπουλος δεν τόλμησε να πει ΟΧΙ;)

Πηγή: http://www.tikkun.org

Αγαπητοί φίλοι του φεστιβάλ κινηματογράφου της Ιερουσαλήμ,

Με λύπη σας ενημερώνουμε ότι πήραμε την δύσκολη απόφαση να αποσύρουμε την ταινία μας "The Yes Men Fix the World," από το φεστιβάλ κινηματογράφου της Ιερουσαλήμ, σαν ένδειξη αλληλεγγύης στην εκστρατεία «Μποϋκοτάζ, Από-επένδυση και Κυρώσεις (BDSM

Ήταν μια δύσκολη απόφαση, καθώς αναγνωρίζουμε ότι το φεστιβάλ εναντιώνεται στις πολιτικές του κράτους του Ισραήλ και δεν επιθυμούμε να τιμωρήσουμε τους προοδευτικούς, που αποδοκιμάζουν τις βιαιότητες που διαπράττει το κράτος-χορηγός τους.

Η απόφαση αυτή δεν πάρθηκε εύκολα, μιας και έχουμε ιδιαίτερη σχέση με πολλούς ανθρώπους στο Ισραήλ, με τους οποίους μοιραζόμαστε τις Ιουδαϊκές μας ρίζες και την πληγή του Ολοκαυτώματος, όπου και οι δυο χάσαμε τους παππούδες μας. Ο Andy έζησε για ένα χρόνο στην Ιερουσαλήμ πριν από αρκετό καιρό, μπορεί και μιλάει εβραϊκά και έχει αρκετούς φίλους εκεί. Και ο Mike πάντα ήθελε να έρθει σε επαφή με τις ρίζες του πολιτισμού του.

Αλλά, παρόλα τα συναισθήματά μας, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την αποστολή μας σαν ακτιβιστές. Στην δεκαετία του ’80, υπήρξε μια έκκληση από τους ανθρώπους της Νοτίου Αφρικής προς τους καλλιτέχνες και άλλους, να μποϋκοτάρουν εκείνο το καθεστώς, και βοήθησε στο να τελειώσει το απαρτχάιντ. Σήμερα υπάρχει μια ξεκάθαρη έκκληση για μποϋκοτάζ από την παλαιστινιακή κοινωνία. Το να υπακούσουμε σε αυτή είναι η μόνη μας ελπίδα, σαν κινηματογραφιστές και σαν ακτιβιστές, για να ασκήσουμε πίεση στην ισραηλινή κυβέρνηση να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο.

Είναι οδυνηρό αυτό που κάνουμε. Αλλά είναι πιο οδυνηρό να ακούμε ότι οι ισραηλινές πολιτικές είναι «φασιστικές» - όχι μόνο από ανθρώπους με λανθασμένη πληροφόρηση ή άσχετους, όχι μόνο από τους γνωστούς αντισημιτικούς ανεγκέφαλους, αλλά από καλά πληροφορημένους Εβραίους ακτιβιστές μέσα στο Ισραήλ, από ανθρώπους που γνωρίζουν πολύ καλά το τι λένε και είναι οδυνηρό να σκέφτεσαι ότι μπορεί να έχουν δίκιο.

Είμαστε σίγουροι ότι γνωρίζετε και το αποδοκιμάζετε, πως η Ισραηλινή κυβέρνηση πρόσφατα έδωσε την άδεια για την κατασκευή νέων μονάδων σε ένα παράνομο φυλάκιο της Δυτικής Όχθης- το οποίο είναι παράνομο και βάσει της ισραηλινής νομοθεσίας. Την Δευτέρα, εννέα Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, ενώ οι ισραηλινές αρχές κατεδάφιζαν τα σπίτια τους στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Την Τρίτη, το ισραηλινό ναυτικό εμπόδιζε ένα πλοίο από το να παραδώσει φάρμακα, παιχνίδια και άλλη ανθρωπιστική βοήθεια στην Γάζα, κρατώντας πάνω από είκοσι ξένους ειρηνευτικούς ακτιβιστές, ανάμεσά τους και ένας κάτοχος βραβείου Νόμπελ Ειρήνης. Εν τω μεταξύ, μία Επιτροπή των Ηνωμένων Εθνών βρισκόταν στην Γάζα και διερευνούσε πολλά περισσότερα περιστατικά κακοποίησης, που διαπράχτηκαν στις αρχές της χρονιάς.

Όποιες και αν είναι οι δικαιολογίες για αυτές τις πράξεις, η ταινία μας δεν πρέπει να βοηθήσει στο να δώσει έναν αέρα φυσιολογικής ζωής σε ένα κράτος που παίρνει τέτοιες αποφάσεις. Για εμάς, αυτό είναι το συμπέρασμα.

Υπάρχει σίγουρα και άλλος τρόπος για να κάνουμε πράγματα στο Ισραήλ/Παλαιστίνη, και γι’ αυτό θα πρέπει να παλέψουμε, όσο αδύναμα και αν είναι τα μέσα μας. Όσον αφορά την ταινία μας, υπάρχει τρόπος για να προβληθεί στο Ισραήλ….και στην Παλαιστίνη, ώστε αυτοί που έχουν περισσότερο την ανάγκη για ψυχαγωγία, και που ούτως ή άλλως δεν θα μπορούσαν να την παρακολουθήσουν στο φεστιβάλ κινηματογράφου της Ιερουσαλήμ, θα μπορούν να την δουν. Μέσα στους επόμενους μήνες, θα πραγματοποιήσουμε την ιδέα μας.

Για όσους θέλουν να δουν την ταινία μας, υπομονή!!
Για τους υπόλοιπους, ΛΙΓΟΤΕΡΗ υπομονή, παρακαλώ.
L'shanah haba'ah beyerushalayim,

Andy and Mike
The Yes Men

www.theyesmen.org