Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Ισραηλινή απόφαση για εξιουδαϊσμό αραβικών τοπωνυμίων και οδικών σημάνσεων

Πηγή: http://www.aqsatv.ps/arabic/

Ο ισραηλινός Υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Israel Katz, αποφάσισε την απάλειψη των αραβικών ονομασιών από τις οδικές σημάνσεις και την αντικατάστασή τους από σιωνιστικά ονόματα, ενώ πρόσφατα εγκρίθηκε η αντικατάσταση των αραβικών τοπωνυμίων σε αραβικά χωριά και πόλεις με εβραϊκές ή όμοιες με εβραϊκές.

Αυτό θα αντικαταστήσει, σύμφωνα με την απόφαση, τις ονομασίες στα αγγλικά και τα αραβικά για την οδική σήμανση και τις επιγραφές που φέρουν ονομασίες πόλεων και χωριών με (υποτιθέμενες) εβραϊκές ή με λέξεις εβραϊκές.

Στο πλαίσιο αυτό, θα εμφανίζεται, για παράδειγμα η Κουντς στις επιγραφές με το όνομα «Ιερουσαλήμ» με αραβική γραφή και “Yerushalayim” με αγγλική γραφή και η Νασρα «Ναζαρέτ» στα αραβικά και η Ακκα «Ακού» και η Σάφαντ «Τσαφάτ» και ούτω καθεξής.

Από την πλευρά της, η ηγεσία του Ισλαμικού Κινήματος απέρριψε τα σχέδια αυτά, με τον επικεφαλής της Σάιχ Ρά’ιντ Σ’λάχ να λέει: «Δεν πρόκειται απλώς για «εβραιοποίηση» και εξιουδαϊσμό των επιγραφών, αλλά για ένα προϊόν τρέλας και υστερίας που χρησιμοποιείται για κάθε πράγμα «επί της γης, των ανθρώπων και των οικοδομημάτων»», επισημαίνοντας ότι η σιωνιστική οντότητα δεν διδάχτηκε τίποτα κατά τη διάρκεια 6 δεκαετιών από το μάθημα που λέει ότι η ιστορία δεν επαληθεύεται ούτε σβήνεται με την τοποθέτηση μιας επιγραφής εδώ ή εκεί. Και συνέχισε, λέγοντας: «Οι σημερινές γενεές δεν έχουν ξεχάσει τη Τζάνουα και την Μπαρούα και την Αεηούν Κάρα και την Ουμ Ρασρας (σ.μετ.: αραβικά χωριά που κατέλαβε το Ισραήλ το 1948), αλλά αυτές οι προσπάθειες οι απέλπιδες και εκ των προτέρων αποτυχημένες θα είναι για μας, αν το θέλει ο Θεός, καύσιμο και ισχυρή προωθητική ύλη για την ισχυροποίηση της μνήμης των Παλαιστινίων, όλο και πιο πολύ».

Από την πλευρά του, ο βουλευτής Τζαμάλ Ζιχάλικα, πρόεδρος του κοινοβουλευτικού μετώπου για την Πατριωτική Δημοκρατική Συμμαχία επέκρινε αυτές τις αποφάσεις, λέγοντας: «ό, τι κι αν κάνει ο Κάτς και οι όμοιοί του, θα συνεχίσει η αραβική γλώσσα και τα τοπωνύμια να αντηχούν σε κάθε μεριά της Παλαιστίνης, για όσο υπάρχει ζωή, και αν μπορεί αυτός ο μικρός φασίστας να εξαφανίσει τα αραβικά τοπωνύμια θα μπορέσουμε κι εμείς να τοποθετήσουμε αραβικές επιγραφές παντού».

Και πρόσθεσε, λέγοντας: «Η ταυτότητα του τόπου και η ταυτότητα των πόλεών μας και των χωριών μας και των διάφορων περιοχών της Παλαιστίνης θα παραμείνει αραβική.» Και συνέχισε, λέγοντας: «Όποιος δεν θέλει να βλέπει αραβικά ονόματα δεν θέλει άραβες και παλαιστινίους στη χώρα, όμως πρέπει να ξέρει ότι μένει στην πατρίδα μας και δεν μπορεί να μας ξεριζώσει και να μας μετακινήσει, παρά μόνο μέσα σε φέρετρα. Όμως εμείς περιμένουμε την επιστροφή των γιων του λαού μας στις εστίες τους και τις πόλεις τους και τα χωριά τους που θα φέρουν ονόματα αραβικά».

Και ολοκλήρωσε, λέγοντας : «Αυτή η απόφαση είναι αντίθετη με το Δίκαιο. Η αραβική γλώσσα είναι επίσημη γλώσσα, όμως κατά τους υπουργούς αυτής της κυβέρνησης της φασιστικής παραμένουν κενό γράμμα οι νόμοι, όταν αφορούν υπόθεση των αράβων.»

Το σιωνιστικό σχέδιο για την απάλειψη των αραβικών ονομάτων από τους δρόμους προκάλεσε τη δημόσια οργή που ολοένα και αυξάνεται μεταξύ των παλαιστινίων που διαμένουν εντός της γραμμής ανακωχής του ’48, οι οποίοι θεωρούν την κίνηση αυτή ως κρίκο μιας αλυσίδας κινήσεων εξιουδαϊσμού από πλευράς Ισραήλ στο πλαίσιο μιας «υστερικής ζέσης».