Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2006

Δεν θα ξεπουλήσουμε το λαό μας ή τις αρχές μας για την ξένη βοήθεια

Άρθρο του Khaled Mash'al αρχηγού του πολιτικού γραφείου της Χαμάς στην εφημερίδα Guardian στις 21 Γενάρη 2006
Οι Παλαιστίνιοι ψήφισαν τη Χαμάς λόγω της άρνησής μας να εγκαταλείψουμε τα δικαιώματά τους. Αλλά είμαστε έτοιμοι να συνάψουμε μια δίκαιη ειρήνη.
Είναι ευρέως αποδεκτό ότι οι Παλαιστίνιοι συγκαταλέγονται στους πιο πολιτικοποιημένους και μορφωμένους λαούς του κόσμου. Όταν προσήλθαν στις κάλπες την περασμένη Τετάρτη γνώριζαν όλοι τι διακυβεύεται και εκείνοι που ψήφισαν τη Χαμάς ήξεραν τι πρεσβεύει. Επέλεξαν τη Χαμάς λόγω της δέσμευσής της να μην εγκαταλείψει ποτέ τα νόμιμα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού και της υπόσχεσής της να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα αλλαγής και μεταρρύθμισης. Ακούγονταν φωνές που τους προειδοποιούσαν, στο εσωτερικό και διεθνώς, να μην ψηφίσουν μια οργάνωση που στιγματίζεται από τις ΗΠΑ και την ΕΕ ως τρομοκρατική επειδή αυτού του τύπου η άσκηση του δημοκρατικού δικαιώματος θα τους κόστιζε την οικονομική βοήθεια των ξένων δωρητών.
Τη μέρα που η Χαμάς κέρδισε τις Παλαιστινιακές δημοκρατικές εκλογές οι ηγέτιδες δημοκρατίες του κόσμου κόπηκαν στις εξετάσεις της δημοκρατίας. Αντί να αναγνωρίσουν τη νομιμοποίηση της Χαμάς ως ελεύθερα εκλεγμένου εκπροσώπου του Παλαιστινιακού λαού, αντί να αρπάξουν την ευκαιρία που δημιουργήθηκε από το αποτέλεσμα για να υποστηρίξουν την ανάπτυξη μιας καλής διακυβέρνησης στην Παλαιστίνη και να αναζητήσουν τα μέσα για τον τερματισμό της αιματοχυσίας, οι ΗΠΑ και η ΕΕ απείλησαν τον Παλαιστινιακό λαό με συλλογική τιμωρία επειδή άσκησε το δικαίωμά του να επιλέξει τους εκπροσώπους του στο Κοινοβούλιο.
Τιμωρούμαστε απλώς επειδή αντιστεκόμαστε στην κατοχή και παλεύουμε για τη δικαιοσύνη. Εκείνοι που απειλούν να επιβάλουν κυρώσεις στο λαό μας είναι οι ίδιες δυνάμεις που ξεκίνησαν τα δεινά μας και εξακολουθούν να στηρίζουν τους καταπιεστές μας σχεδόν άνευ όρων. Εμείς, τα θύματα, ποινικοποιούμαστε ενώ οι καταπιεστές μας παραχαϊδεύονται. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιήσει τη νίκη της Χαμάς για να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις τους με τους Παλαιστινίους, τους Άραβες και τους Μουσουλμάνους και για να κατανοήσουν καλύτερα ένα κίνημα που μέχρι στιγμής παρακολουθούν μέσα από τα δίοπτρα των Σιωνιστών κατακτητών της πατρίδας μας.
Το μήνυμά μας στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ είναι αυτό: η προσπάθειά σας να μας πιέσετε να εγκαταλείψουμε τις αρχές μας ή τους αγώνες μας είναι μάταιη. Ο λαός μας που έδωσε χιλιάδες μάρτυρες, τα εκατομμύρια των προσφύγων που περιμένουν περίπου 60 χρόνια να επιστρέψουν στην πατρίδα και οι 9.000 πολιτικοί και πολεμικοί κρατούμενοι σε ισραηλινές φυλακές δεν έκαναν αυτές τις θυσίες για να συμβιβαστούν με το τίποτα.
Η Χαμάς εξελέγη κυρίως λόγω της αμετακίνητης πίστης της στο αναπόφευκτο της νίκης μας, και η Χαμάς είναι απρόσβλητη στη δωροδοκία, τον εκφοβισμό και τον εκβιασμό. Αν και είμαστε ικανοί να έχουμε φιλικές σχέσεις με όλα τα έθνη δεν θα αναζητήσουμε φιλίες εις βάρος των νόμιμων δικαιωμάτων μας. Έχουμε δει πως άλλα έθνη, συμπεριλαμβανομένων των λαών του Βιετνάμ και της Νοτίου Αφρικής, επέμειναν στον αγώνα μέχρι που η αναζήτησή τους για ελευθερία και δικαιοσύνη αμείφθηκε. Δεν διαφέρουμε, ο σκοπός μας δεν είναι λιγότερο άξιος, η αποφασιστικότητά μας δεν είναι λιγότερο βαθειά και η υπομονή μας δεν είναι λιγότερο άφθονη.
Το μήνυμά μας στα Μουσουλμανικά και Αραβικά έθνη είναι αυτό: έχετε την ευθύνη να σταθείτε στο πλευρό των γυναικών και αντρών Παλαιστινίων αδελφών σας των οποίων οι θυσίες έγιναν για όλους εσάς. Ο λαός στην Παλαιστίνη δεν θα έπρεπε να περιμένει για την όποια βοήθεια από χώρες που προσαρτούν εξευτελιστικούς όρους σε κάθε δολάριο ή ευρώ που πληρώνουν παρά την ιστορική και ηθική ευθύνη τους για τα δεινά μας. Περιμένουμε να βγείτε στο προσκήνιο και να αποζημιώσετε τον Παλαιστινιακό λαό για κάθε απώλεια βοήθειας και απαιτούμε να άρετε όλους τους περιορισμούς απέναντι στους θεσμούς της κοινωνίας πολιτών που θέλουν να συγκεντρώσουν χρήματα για τον Παλαιστινιακό αγώνα.
Το μήνυμά μας προς τους Παλαιστινίους είναι αυτό: ο λαός μας δεν είναι μόνο εκείνοι που ζουν υπό κατοχή στη Δυτική Όχθη και στη Λωρίδα της Γάζας αλλά και τα εκατομμύρια που δεινοπαθούν σε προσφυγικά στρατόπεδα στον Λίβανο, την Ιορδανία και τη Συρία και τα εκατομμύρια της ανά τον κόσμο διασποράς που δεν μπορούν να επιστρέψουν στην πατρίδα. Σας υποσχόμαστε ότι τίποτα στον κόσμο δεν θα μας αποτρέψει από το στόχο μας για απελευθέρωση και επιστροφή. Δεν φειδόμαστε καμίας προσπάθειας να εργαστούμε με όλες τις οργανώσεις και τους θεσμούς προκειμένου να μπει τάξη στο Παλαιστινιακό σπίτι. Έχοντας κερδίσει τις κοινοβουλευτικές εκλογές, οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι μας είναι να αναμορφώσουμε την ΟΑΠ με σκοπό να αναζωογονήσουμε το ρόλο της ως τον αληθινό εκπρόσωπο ολόκληρου του Παλαιστινιακού λαού, χωρίς εξαιρέσεις και διακρίσεις.
Το μήνυμά μας στους Ισραηλινούς είναι αυτό: δεν σας πολεμάμε επειδή ανήκετε σε μια συγκεκριμένη πίστη ή κουλτούρα. Οι Εβραίοι ζούσαν στο Μουσουλμανικό κόσμο για 13 αιώνες ειρηνικά και αρμονικά, είναι σύμφωνα με τη θρησκεία μας "οι άνθρωποι του βιβλίου" που έχουν μια διαθήκη από το Θεό και τον Προφήτη του Μοχάμεντ (ειρήνη εις αυτόν) να είναι σεβαστοί και προστατευμένοι. Η σύγκρουσή μας μαζί σας δεν είναι θρησκευτική αλλά πολιτική. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με τους Εβραίους που δεν μας έχουν επιτεθεί - το πρόβλημά μας είναι με εκείνους που ήρθαν στη γη μας, επέβαλαν την παρουσία τους με τη δύναμη, κατέστρεψαν την κοινωνία μας και εξοστράκισαν το λαό μας.
Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ το δικαίωμα καμίας εξουσίας να ληστεύει τη γη μας και να αρνείται τα εθνικά μας δικαιώματα. Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ τη νομιμότητα ενός Σιωνιστικού κράτους που δημιουργήθηκε πάνω στο δικό μας έδαφος για να εξιλεωθούν οι αμαρτίες κάποιου άλλου ή για να επιλυθούν τα προβλήματα κάποιου άλλου. Αλλά αν είστε πρόθυμοι να δεχτείτε την αρχή μιας μακροχρόνιας εκεχειρίας, είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε τους όρους. Η Χαμάς τείνει ένα χέρι για την ειρήνη προς εκείνους που πραγματικά ενδιαφέρονται για μια ειρήνη βασισμένη στη δικαιοσύνη.