Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2009

Ismail Haniyeh: Μήνυμα στη Δύση

Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τη σφαγή
Άρθρο του πρωθυπουργού της Λωρίδας της Γάζας Ismail Haniyeh
15 Γενάρη 2009
Πηγή:http://windowintopalestine.blogspot.com Μετάφραση: http://www.koel.gr

Γράφω αυτό το άρθρο στους Δυτικούς αναγνώστες σε όλο το κοινωνικό και πολιτικό φάσμα, καθώς η πολεμική μηχανή του Ισραήλ συνεχίζει να σφαγιάζει το λαό μου στη Γάζα. Μέχρι σήμερα, περίπου 1.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί, σχεδόν οι μισοί από τους οποίους είναι γυναίκες και παιδιά.Ο βομβαρδισμός την περασμένη βδομάδα της Οργάνωσης του ΟΗΕ για την ανθρωπιστική βοήθεια στους Παλαιστίνιους στο στρατόπεδο των προσφύγων της Τζαμπαλίγια, ήταν ένα από τα πιο ποταπά εγκλήματα που θα μπορούσε κανείς να φανταστεί, καθώς εκατοντάδες πολίτες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και μετατράπηκαν σε πρόσφυγες με τη διεθνή οργάνωση να βομβαρδίζεται χωρίς κανένα έλεος από το Ισραήλ. Σαράντα έξι γυναικόπαιδα σκοτώθηκαν σε αυτή την αποτρόπαια επίθεση, ενώ δεκάδες τραυματίστηκαν.
Προφανώς, η απόσυρση του Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας το 2005 δεν έληξε την κατοχή του, ούτε, ως αποτέλεσμα, τις διεθνείς υποχρεώσεις του σαν δύναμη κατοχής. Συνέχισε να ελέγχει και να κυριαρχεί τα σύνορά μας από ξηρά, θάλασσα και αέρα. Πράγματι, τα Ηνωμένα Έθνη επιβεβαίωσαν ότι μεταξύ του 2005 και του 2008, ο ισραηλινός στρατός σκότωσε σχεδόν 1.250 Παλαιστίνιους στη Γάζα, μεταξύ των οποίων 222 παιδιά. Κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της περιόδου, τα συνοριακά περάσματα είχαν μείνει κλειστά και επιτρεπόταν να περάσουν μόνον περιορισμένες ποσότητες φαγητού, βιομηχανικών καυσίμων, ζωοτροφές και ορισμένα άλλα απαραίτητα είδη.
Παρά τις εντατικές προσπάθειες των Ισραηλινών να το αποκρύψουν, η βασική αιτία του εγκληματικού πολέμου του Ισραήλ στη Γάζα είναι οι εκλογές τον Ιανουάριο του 2006, που είδαν τη Χαμάς να κερδίζει από μια ισχυρή πλειοψηφία. Αυτό που συνέβη από εκεί και πέρα ήταν ότι το Ισραήλ, μαζί με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., ένωσαν τις δυνάμεις τους, σε μια προσπάθεια να καταστείλουν τη δημοκρατική επιθυμία του Παλαιστινιακού λαού. Ξεκίνησαν να αντιστρέφουν τη λαϊκή ετυμηγορία, αρχικά εμποδίζοντας το σχηματισμό μιας εθνικής ενωμένης κυβέρνησης και στη συνέχεια μετατρέποντας σε πραγματική κόλαση τη ζωή των Παλαιστινίων μέσω οικονομικού στραγγαλισμού. Η αξιοθρήνητη αποτυχία όλων αυτών των μηχανισμών οδήγησαν τελικά σε αυτόν τον μοχθηρό πόλεμο.
Στόχος του Ισραήλ είναι να σιωπήσει όλες τις φωνές που εκφράζουν την επιθυμία των Παλαιστινίων. Στη συνέχεια, να επιβάλλει τους δικούς του κανόνες για τον τελικό διακανονισμό, στερώντας μας τη γη μας, το δικαίωμά μας να είναι η Ιερουσαλήμ η νόμιμη πρωτεύουσα του μελλοντικού μας κράτους και το δικαίωμα των Παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στα σπίτια τους.
Εν τέλει, η εκτενής πολιορκία στη Γάζα απαγόρεψε τις πιο βασικές ιατροφαρμακευτικές προμήθειες στα νοσοκομεία μας. Απέτρεψε την παράδοση καυσίμων και την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στον πληθυσμό μας. Το αποκορύφωμα όλης αυτής της απάνθρωπης κατάστασης ήταν ότι τους απαγόρεψε το φαγητό και την ελευθερία μετακίνησης, ακόμα και για να αναζητήσουν ιατρική φροντίδα. Αυτό οδήγησε στον αναπόφευκτο θάνατο εκατοντάδων ασθενών και στη ραγδαία αύξηση του υποσιτισμού στα παιδιά μας.
Οι Παλαιστίνιοι θεωρούν φρικτό ότι τα μέλη της Ε.Ε. δεν βλέπουν αυτή την αισχρή πολιορκία ως εγκληματική. Παρά τις αδιαμφισβήτητες αποδείξεις, υποστηρίζουν χωρίς ντροπή ότι η Χαμάς έφερε αυτή την καταστροφή στους Παλαιστίνιους, επειδή δεν ανανέωσε την εκεχειρία. Εμείς ρωτάμε, όμως: το Ισραήλ τήρησε τους όρους της κατάπαυσης του πυρός που μεσολαβήθηκαν από την Αίγυπτο τον Ιούνιο; Δεν τους τήρησε. Η συμφωνία όριζε σαφώς την άρση της πολιορκίας και το τέλος των επιθέσεων στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας. Παρά την πλήρη συμμόρφωσή μας, οι Ισραηλινοί συνέχισαν τις δολοφονίες Παλαιστινίων στη Γάζα και στη Δυτική Όχθη κατά τη διάρκεια της περιόδου που έγινε γνωστή ως "ειρήνη της Ανάπολης".
Καμιά από τις κτηνωδίες που έγιναν εναντίον των σχολείων μας, των πανεπιστημίων, των τζαμιών, των υπουργείων και της αστικής υποδομής, δεν θα μας σταματήσει στην επιδίωξη των εθνικών μας δικαιωμάτων. Χωρίς αμφιβολία, το Ισραήλ θα μπορούσε να κατεδαφίσει όλα τα κτίρια στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά ποτέ δε θα ανακόψει την αποφασιστικότητα και την επιμονή μας να ζήσουμε με αξιοπρέπεια στη γη μας. Εάν η συγκέντρωση πολιτών σε ένα κτίριο, μόνο και μόνο για να το βομβαρδίσουν μετά ή η χρήση βομβών φωσφόρου και πυραύλων δεν είναι εγκλήματα πολέμου, τότε τι είναι;
Πόσες ακόμα διεθνείς συνθήκες και συνέδρια πρέπει οι Σιωνιστές Ισραηλινοί να παραβιάσουν, πριν αυτό θεωρηθεί σημαντικό; Δεν υπάρχει καμία πρωτεύουσα στον κόσμο σήμερα όπου οι ελεύθεροι και έντιμοι άνθρωποι να μην έχουν εξοργιστεί από αυτή τη βίαιη καταπίεση. Ούτε η Παλαιστίνη ούτε ο κόσμος δεν θα είναι πια ο ίδιος ύστερα από αυτά τα εγκλήματα.
Υπάρχει μόνο ένας δρόμος μπροστά και κανένας άλλος. Οι όροι μας για μια νέα κατάπαυση του πυρός είναι σαφείς και απλοί. Το Ισραήλ πρέπει να σταματήσει τον εγκληματικό του πόλεμο και τη σφαγή του λαού μας, να αποσύρει εντελώς και χωρίς όρους την παράνομη πολιορκία του από τη Λωρίδα της Γάζα, να ανοίξει όλα τα συνοριακά περάσματα και να αποσυρθεί πλήρως από τη Γάζα.
Μετά από αυτό θα συζητήσουμε τις μελλοντικές επιλογές μας. Εν τέλει, οι Παλαιστίνιοι είναι ένας λαός που μάχεται για ελευθερία από την κατοχή και εγκαθίδρυση ανεξάρτητου κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ και την επιστροφή των προσφύγων στα χωριά τους από τα οποία εκδιώχθηκαν. Όποιο και αν είναι το κόστος, η συνέχιση της σφαγής από το Ισραήλ δε θα διαλύσει ούτε τη θέλησή μας, ούτε την ελπίδα μας για ελευθερία και ανεξαρτησία