Τρίτη 13 Ιανουαρίου 2009

Θα νικήσουμε τον πόλεμο στη Γάζα

Συνέντευξη με τον Musa Abu Marzouq , αναπληρωτή επικεφαλή του Π.Γ. της HAMAS στο Al Jazeera / 13 Γενάρη 2009. Πηγή: http://english.aljazeera.net/
Ο Ισραηλινός πόλεμος στη Γάζα έχει αφήσει πίσω του περισσότερους από 700 νεκρούς –σχεδόν το ένα τρίτο από αυτούς γυναίκες και παιδιά –και περισσότερους από 3000 τραυματίες. Αλλά στα κεντρικά γραφεία της οργάνωσης στη Δαμασκό, 100χλμ από τη Γάζα, ο Musa Abu Marzouq, αναπληρωτής επικεφαλής του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, λέει στο Al Jazeera γιατί πιστεύει ότι η οργάνωσή του βρίσκεται στο κατώφλι μιας νίκης ενάντια στο Ισραήλ.
Κάτω από ποιους όρους θα συμφωνούσε η Χαμάς για μια εκεχειρία με το Ισραήλ;
Έχουμε τρεις όρους για κάθε ειρηνευτική πρωτοβουλία από όποια πλευρά και αν προέρχεται. Πρώτον, η ισραηλινή επίθεση πρέπει να σταματήσει. Όλα τα περάσματα πρέπει να ανοίξουν συμπεριλαμβανομένου και του περάσματος της Ράφα ανάμεσα στη Λωρίδα της Γάζας και την Αίγυπτο. Τέλος, το Ισραήλ πρέπει να αποσυρθεί από τη Λωρίδα της Γάζας.

Δεν λέμε πως, θα σταματήσουμε να εκτοξεύουμε πυραύλους από τη Λωρίδα της Γάζας προς το Ισραήλ –μιλάμε μόνο για τερματισμό της επίθεσης από τους Ισραηλινούς ενάντια στον πολιτικό πληθυσμό στη Λωρίδα της Γάζας.
Άλλοι, όταν μιλούν για εκεχειρία, λένε πως όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις πρέπει να σταματήσουν, αλλά εμείς στέλνουμε ένα μήνυμα: «Δεν θα παραδοθούμε. Πρέπει να πολεμήσουμε τους Ισραηλινούς και θα κερδίσουμε αυτή
τη μάχη». Γνωρίζουμε πως θα χαθούν πολλοί άνθρωποι από την πλευρά μας, αλλά θα νικήσουμε στο όνομα του Θεού.

Μέλη της Χαμάς έχουν πει πως το Ισραήλ ασκεί συλλογική τιμωρία χτυπώντας πολίτες που υποστηρίζουν τη Χαμάς. Αλλά το ότι η Χαμάς χτυπάει επίσης ισραηλινούς πολίτες, δεν αποτελεί μιας μορφής συλλογικής τιμωρίας;

Υπερασπιζόμαστε τους εαυτούς μας. Όταν μιλάς για οποιαδήποτε κατοχή, οι άνθρωποι πρέπει να αντιστέκονται στους στρατιώτες και το στρατό που κατέχει τη χώρα. Δεν έχουμε όπλα αρκετά σύγχρονα, ώστε να χτυπήσουμε ακριβείς στόχους, στέλνουμε όμως ένα μήνυμα: «Δεν θα μπορέσετε να παρέχετε ασφάλεια στη δική σας πλευρά, αν δεν φέρετε ασφάλεια στην Παλαιστινιακή πλευρά». Αναζητούμε την ελευθερία και την ασφάλεια του Παλαιστινιακού λαού. Αυτό είναι το μήνυμά μας στο Ισραήλ.
Πρέπει να καταλάβουν ότι παλεύουμε για ένα ανεξάρτητο κράτος.

Πως πιστεύετε ότι ο ισραηλινός πόλεμος στη Γάζα θα επηρεάσει τη θέση της Χαμάς.
Η ισραηλινή πίεση στη Χαμάς έχει αυξήσει απότομα τη δημοτικότητά μας μέσα στον Παλαιστινιακό λαό και στον μουσουλμανικό κόσμο. Μετά τη δολοφονία από τους ισραηλινούς ηγετών της Χαμάς, όπως ο Ahmed Yassin και ο Ismail Abu Shanab, η Χαμάς κέρδισε τις εκλογές με 76 έδρες στο σύνολο των 132 εδρών του κοινοβουλίου.
Χρησιμοποιώντας τέτοια μέσα (το Ισραήλ) δεν μειώνει τη δημ
οτικότητα της Χαμάς (αντίθετα) την αυξάνει.

Τί ακριβώς θα θεωρούσατε ως «νίκη» για τη Χαμάς;

Μια νίκη για τη Χαμάς, θα σήμαινε ότι οι Ισραηλινοί δεν πέτυχαν τους αντικειμενικούς τους σκοπούς. Αν δεν μπορούν να σταματήσουν τους πυραύλους που χτυπούν το Ισραήλ, αυτό θα σημαίνει πως απέτυχαν. Αλλά ο πραγματικός λόγος για την επίθεση του Ισραήλ είναι να αλλάξουν την κυβέρνηση της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας –το σκέφτονται από τότε που η Χαμάς κέρδισε τις εκλογές –και όχι εξαιτίας των πυραύλων. Απέτυχαν να οδηγήσουν το λαό σε μια εξέγερση ενάντια στη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας με το οικονομικό εμπάργκο που επέβαλαν. Προσπάθησαν να πιέσουν τη Φατάχ να πολεμήσει τη Χαμάς, αλλά τους νικήσαμε στη Λωρίδα της Γάζας, έτσι οι ισραηλινοί έπρεπε να αναλάβουν οι ίδιοι δράση.

Γιατί, στο ξεκίνημα αυτής της σύγκρουσης, η Χαμάς αποφάσισε να μην ανανεώσει την εξάμηνη εκεχειρία;

Συμφωνήσαμε σ’ αυτή την εκεχειρία κάτω από Αιγυπτιακή παρέμβαση με συγκεκριμένους όρους. Όλες οι στρατιωτικές επιχειρήσεις επρόκειτο να σταματήσουν στις 19 Ιούνη.
Όλα τα περάσματα ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Γάζα θα παρέμεναν ανοιχτά. Τις πρώτες δέκα μέρες της ανακωχής, το 30% των αγαθών που εισέρχονταν από το Ισραήλ στη Λωρίδα της
Γάζας επιτρέπονταν να μπουν, και μετά την περίοδο αυτή όλα οι προμήθειες έπρεπε να εισέρχονται ελεύθερα. Επίσης, επρόκειτο να γίνει μια συνάντηση ανάμεσα σε Ευρωπαίους, Αιγύπτιους, την Παλαιστινιακή Αρχή και τη Χαμάς για να συζητηθεί πως θα ανοίξει το πέρασμα της Ράφα. Τέλος, η εκεχειρία υποτίθεται πως θα επεκτεινόταν και στη Δυτική Όχθη.
Κατά τη διάρκεια αυτών των 6 μηνών, οι ισραηλινοί κράτησαν τα συ
νοριακά περάσματα κλειστά για το μεγαλύτερο διάστημα. Μόνο το 15% των αγαθών επετράπη να περάσουν στη Λωρίδα της Γάζας από το Ισραήλ. Σκότωσαν περισσότερους από 40 ανθρώπους τον τελευταίο μήνα της εκεχειρίας, 8 από τους οποίους την τελευταία εβδομάδα. Σε αρκετές περιπτώσεις οι Αιγύπτιοι μας είπαν πως οι ισραηλινοί δεν σέβονταν τη συμφωνία.
Η άρνησή τους να επιτρέψουν την είσοδο προμηθειών ήταν μια μορφή
ς αργής δολοφονίας για τους Παλαιστίνιους.
Τελικά οι Παλαιστίνιοι αναρωτήθηκαν: «Ποιά είναι η αξία αυτής της εκεχειρίας για μας;» Γι’ αυτό το λόγο και δεν ανανεώσαμε τη συμφωνία.

Ο Khalid Meshaal, o ηγέτης της Χαμάς, τον Δεκέμβρη κάλεσε για μια «στρατιωτική ιντιφάντα (εξέγερση) ενάντια στον σιωνιστή εχθρό» και μια «ειρηνική ιντιφάντα εσωτερικά». Τί εννοούσε με τον όρο «ειρηνική ιντιφάντα»;

Πιστεύω πως εννοούσε ότι υπάρχουν ανάγκες για εσωτερικές αλλαγές μέσα στους Παλαιστίνιους. Αυτή τη στιγμή, η Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη ελέγχει τα πάντα. Αυτό δεν είναι αποδεκτό. Πρέπει, ειρηνικά, να αλλάξουμε αυτούς τους όρους.

Πώς είναι τώρα οι σχέσεις ανάμεσα στη Χαμάς και την Φατάχ;

Η προτεραιότητα τώρα για την Χαμάς, τη Φατάχ, ή οποιαδήποτε παλαιστινιακή οργάνωση είναι η αντιμετώπιση της ισραηλινής επίθεσης. Αφού τελειώσουμε με αυτή τη μάχη, υποθέτω πως μπορούμε να συζητήσουμε για συμφιλίωση ή επανένωση με τη Φατάχ. Ανοιχτά, καλωσορίζουμε οποιοδήποτε είδος διαπραγμάτευσης ή διαλόγου ανάμεσα στη Φατάχ και τη Χαμάς, προκειμένου να τερματιστεί η διάσπαση των Παλαιστινίων.

Όταν ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συναντήθηκε με το Σύριο πρόεδρο Bahsar al-Assad πολλοί είπαν πως προσπαθούσε να ενθαρρύνει τη Δαμασκό να ασκήσει πιέσεις στη Χαμάς για να σταματήσει να εκτοξεύει πυραύλους. Αντιμετωπίσατε καμιά πίεση από τη Συρία;

Δεν δεχτήκαμε καμιά πίεση από την Συρία. Σέβονται την ανεξαρτησία μας. Σέβονται τις επιλογές μας. Σέβονται τις πολιτικές που επιλέγουμε για το λαό μας.

Έχει η Χαμάς καμία επικοινωνία με ον Barack Obama, τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ;

Όχι δεν υπήρξε καμία απ’ ευθείας επικοινωνία.

Έχετε καθόλου προσδοκίες σχετικά με την προσέγγιση της Χίλαρυ Κλίντον, της υποψήφιας για τη θέση του υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ;

Δεν μπορούμε να αξιολογήσουμε κάτι που ανάγεται στο μέλλον. Γνωρίζουμε πως στη Γερουσία των ΗΠΑ, η ψήφος της Χίλαρυ Κλίντον ήταν πάντα υπέρ του Ισραήλ, αλλά ίσως να υπάρξουν κάποιες αλλαγές όταν γίνει υπουργός εξωτερικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: