Δευτέρα 31 Δεκεμβρίου 2007

Απολογισμός απωλειών για το 2007

31 Δεκέμβρη 2007:
131 Παλαιστίνιοι που δεν συμμετείχαν στις εχθροπραξίες σκοτώθηκαν από τις Ισραηλινές δυνάμεις ασφάλειας το 2007
Απολογισμός απωλειών για το έτος 2007. Πηγή: B'Tselem
Το B'Tselem σήμερα δίνει στη δημοσιότητα την ετήσια αναφορά του. Σύμφωνα με τα στοιχεία του B'Tselem, ο αριθμός των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων νεκρών στις συγκρούσεις στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας μειώθηκε. Παρόλα αυτά υπήρξε επιδείνωση σε πολλές άλλες πλευρές της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα Κατεχόμενα Εδάφη. Η πρωταρχική είναι η ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας, η οποία έφτασε στο κατώτατο σημείο όλων των εποχών, έπειτα από την Ισραηλινή πολιορκία της περιοχής.

Άλλα σημαντικά σημεία περιλαμβάνουν:
- Το 2007, σημειώθηκε μια αύξηση 13% στον αριθμό των Παλαιστινίων που κρατούνται σε διοικητική κράτηση χωρίς δίκη, που κυμάνθηκε στα 830 άτομα.
- 66 επανδρωμένα σημεία ελέγχου και 459 φυσικά οδοφράγματα, κατά μέσο όρο, ήλεγξαν την κίνηση μέσα στη Δυτική Όχθη. Υπήρξε μικρή βελτίωση στην ελευθερία μετακίνησης των Παλαιστινίων, παρά την υποσχεθείσα άμβλυνση των περιορισμών.
- Ο πληθυσμός των Ισραηλινών εποικισμών αυξήθηκε κατά 4,5% (συγκρινόμενος με την αύξηση 1,5% του πληθυσμού εντός του Ισραήλ), μια μικρότερη αύξηση από αυτήν του περασμένου έτους.
- Το Ισραήλ συνέχισε την πολιτική του παγώματος της επανένωσης οικογενειών, αρνούμενο σε δεκάδες χιλιάδες Παλαιστίνιους το δικαίωμα στην οικογενειακή ζωή. Παρόλα αυτά σε κάτι που ονομάστηκε εφάπαξ κίνηση, το Ισραήλ επέτρεψε την επανένωση κάπου 3500 Παλαιστινιακών οικογενειών.
- Ο αριθμός των σπιτιών που κατεδαφίστηκαν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ αυξήθηκε κατά 38%, φτάνοντας τα 69 σπίτια.
- Οι Παλαιστίνιοι συνέχισαν να αντιμετωπίζουν σοβαρές διακρίσεις στην διανομή νερού στην Δυτική Όχθη προκαλώντας σοβαρή ταλαιπωρία το καλοκαίρι.
- Ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων σε ενδο-Παλαιστινιακές συγκρούσεις ήταν ο υψηλότερος κατά τη διάρκεια της Ιντιφάντα.
Σύμφωνα με το B'Tselem, δύο θέματα αναδείχτηκαν ξεκάθαρα από την εξέταση του φάσματος των ανησυχιών για τα ανθρώπινα δικαιώματα το 2007. Το πρώτο είναι η χρησιμοποίηση δικαιολογιών περί ασφάλειας για σχεδόν κάθε Ισραηλινή πράξη στα Κατεχόμενα Εδάφη. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το Ισραήλ αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές για την ασφάλειά του και δικαιούται και υποχρεούται ακόμα να κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τον πληθυσμό του. Παρόλα αυτά, υπερβολικά συχνά, το Ισραήλ αποτυγχάνει να ισορροπήσει κατάλληλα τις ανάγκες του για ασφάλεια με εξίσου σημαντικές αρχές, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των δικαιωμάτων των Παλαιστινίων υπό τον έλεγχό του. Επιπροσθέτως, οι Ισραηλινές αρχές συχνά εκμεταλλεύονται τις απειλές για την ασφάλεια, με σκοπό να προωθήσουν απαγορευμένα πολιτικά συμφέροντα, όπως η διαιώνιση των εποικισμών και η αποτελεσματική προσάρτησή τους στο Ισραήλ.
Το δεύτερο θέμα που αναδεικνύεται από την αναφορά είναι η έλλειψη απόδοσης λογαριασμού από τις Ισραηλινές δυνάμεις ασφάλειας, σε όλα τα θέματα που αφορούν στα ανθρώπινα δικαιώματα. Αυτό μπορεί να φανεί ξεκάθαρα στην αποστροφή του κράτους να διερευνήσει εις βάθος τις παραβιάσεις και να ασκήσει διώξεις για τους υπεύθυνους αυτών. Η έλλειψη απόδοσης ευθυνών μπορεί επίσης να ειδωθεί στην άρνηση του δικαιώματος των περισσότερων Παλαιστινίων να αποζημιωθούν όταν τραυματίζονται χωρίς δικιά τους ευθύνη από τις Ισραηλινές δυνάμεις.

Αναλυτικά στατιστικά
Το δικαίωμα στη ζωή:
Μια σύγκριση μεταξύ 2007 και 2006 αποκαλύπτει μια μείωση των νεκρών Παλαιστίνιων από Ισραηλινές δυνάμεις και μια μείωση σε εκείνες τις περιπτώσεις που εγείρουν την υποψία αυθαίρετου φόνου. Παρόλα αυτά τα στοιχεία του 2007 επίσης αποτελούν αιτία για ανησυχία.
Το 2007 (μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου), οι Ισραηλινές δυνάμεις ασφάλειας σκότωσαν 373 Παλαιστίνιους (290 στη Γάζα, 83 στη Δυτική Όχθη), 53 από τους οποίους ήταν ανήλικοι. Συγκριτικά το 2006, 657 Παλαιστίνιοι είχαν σκοτωθεί, συμπεριλαμβανομένων 140 ανήλικων: 523 στη Γάζα και 134 στη Δυτική Όχθη. Το 2007 περίπου το 35% των νεκρών ήταν πολίτες που δεν έπαιρναν μέρος στις εχθροπραξίες όταν σκοτώθηκαν. Πρόκειται για μείωση σε σύγκριση με τον αριθμό των απωλειών αυτών που δεν πήραν μέρος στις εχθροπραξίες το 2006, το οποίο ήταν 54% (348 άτομα).
Παλαιστίνιοι σκότωσαν 7 Ισραηλινούς άμαχους (τρεις σε μια επίθεση αυτοκτονίας στο Eilat, δύο στο Sderot με πυραύλους Κασάμ και δύο με πυροβολισμούς στη Δυτική Όχθη). Αυτός είναι ο μικρότερος αριθμός Ισραηλινών απωλειών αμάχων από την έναρξη της Ιντιφάντα. Παλαιστίνιοι σκότωσαν επίσης 6 μέλη των Ισραηλινών δυνάμεων ασφάλειας. Το 2006 Παλαιστίνιοι είχαν σκοτώσει 17 Ισραηλινούς αμάχους.
Σε ενδο-Παλαιστινιακές συγκρούσεις, τουλάχιστον 344 άτομα σκοτώθηκαν, σχεδόν όλα στην Λωρίδα της Γάζας, τους πρώτους 6 μήνες του χρόνου. Τουλάχιστον 73 από τους νεκρούς, ανάμεσά τους 22 παιδιά, δεν έπαιρναν μέρος στις συγκρούσεις.
Ελευθερία διακίνησης

Ο αριθμός των μόνιμων σημείων ελέγχου - κατά μέσο όρο 102 - ελάχιστα μεταβλήθηκε από το 2006. 66 από αυτά τα σημεία ελέγχου, ελέγχουν την μετακίνηση στη Δυτική Όχθη (16 είναι στη Χεβρώνα) και 36 είναι τα τελικά σημεία ελέγχουν πριν την είσοδο στο Ισραήλ. Ο στρατός επίσης εγκαθιστά δεκάδες κινητά σημεία ελέγχου. Το δεύτερο μισό του 2007, ο μέσος αριθμός κινητών σημείων ελέγχου έπεσε, από 141 το Μάιο σε 69 τον Νοέμβριο.
Το Ισραήλ συνεχίζει να διατηρεί φυσικά οδοφράγματα, τα οποία περιορίζουν την πρόσβαση σε βασικούς δρόμους και διοχετεύουν την κίνηση στα επανδρωμένα σημεία ελέγχου. Τα τελευταία χρόνια, ο αριθμός αυτών των οδοφραγμάτων έχει αυξηθεί, από ένα μέσο όρο 410 το 2005 σε 445 το 2006 και 459 το 2007. Επιπλέον, το Ισραήλ απαγορεύει ή περιορίζει τη μετακίνηση Παλαιστινίων σε περισσότερα από 300 χιλιόμετρα δρόμων στη Δυτική Όχθη. Οι περιορισμοί στην μετακίνηση και ο παρεπόμενος γεωγραφικός κατακερματισμός βλάπτουν σοβαρά τους κεντρικούς κοινωνικούς θεσμούς και συστήματα που εξυπηρετούν τον Παλαιστινιακό πληθυσμό στα Κατεχόμενα Εδάφη, συμπεριλαμβανομένου του συστήματος υγείας, την οικονομία, τα οικογενειακά δίκτυα και τις δημοτικές υπηρεσίες.