Πέμπτη 16 Μαρτίου 2006

Το Ισραήλ εμποδίζει Παλαιστινιακή Σύνοδο στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

Ανακοίνωση του Εναλλακτικού Κέντρου Πληροφόρησης (AIC), 16 Μάρτη 2006
Μετάφραση: "Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ"

Σήμερα το πρωί (16/3), οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες εμπόδισαν οργανώσεις της Παλαιστινιακής κοινωνίας πολιτών και μέλη του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου καθώς και συμμετέχοντες στη σύνοδο να λάβουν μέρος σε φόρουμ που διοργανώθηκε με θέμα την πολιτική, κοινωνική και οικονομική κατάσταση στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακή Εδάφη μετά τις Παλαιστινιακές εκλογές. Η σύνοδος με τον τίτλο «Οι Επιπτώσεις των Παλαιστινιακών Εκλογών στο Παλαιστινιακό Πολιτικό Σκηνικό: Προς ένα Διεξοδικό Σχέδιο της Ιερουσαλήμ» θα λάβαινε χώρα στο ξενοδοχείο Αμπάσαντορ στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Αμέσως πριν την έναρξη της συνόδου, ισραηλινές δυνάμεις σφράγισαν το κτίριο και εξέδωσαν διαταγή να σταματήσει η εκδήλωση με τη δικαιολογία ότι συνιστά «πολιτική δραστηριότητα». Η ισραηλινή αστυνομία στη συνέχεια συνέλαβε τους ομιλητές της συνόδου, καθώς και τους εκπροσώπους του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου. Οι ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες επίσης διέταξαν μέλη οργανισμών της κοινωνίας πολιτών που οργάνωσαν τη σύνοδο να υποβληθούν σε ανάκριση.
Αυτές οι ενέργειες αποτελούν την πιο πρόσφατη των ισραηλινών προσπαθειών να περιοριστούν τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα του Παλαιστινιακού λαού στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Πέραν του ότι επέτρεψαν στους κατοίκους της Ανατολικής Ιερουσαλήμ περιορισμένη πολιτική συμμετοχή στις πρόσφατες εκλογές, οι ισραηλινές αρχές τώρα εμποδίζουν τους δημοκρατικά εκλεγμένους αξιωματούχους και οργανισμούς της κοινωνίας πολιτών να διοργανώσουν συνόδους ακριβώς επειδή η φύσω αυτών είναι πολιτική. Αυτές οι ενέργειες υπενθυμίζουν ότι η Ανατολική Ιερουσαλήμ παραμένει υπό καθεστώς καταπιεστικής κατοχής, όπου οι ισραηλινές αρχές εξακολουθούν συστηματικά να αρνούνται στους Παλαιστινίους τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα του διαλόγου, της ελεύθερης συνάθροισης και της ελευθερίας το λόγου.
Το AIC καταδικάζει αυτή την εισβολή και ζητά την άμεση απελευθέρωση όλων εκείνων που συνελήφθησαν. Το Ισραήλ δεν μπορεί να περιμένει ότι θα παραβιάζει διαρκώς τις αποδεκτές διεθνείς νόρμες χρηστής διοίκησης και ότι η διεθνής κοινότητα θα παραμένει σιωπηλή. Γι’ αυτό καλούμε επίσης τη διεθνή κοινότητα, που υπερασπίζεται την ελευθερία και τη δημοκρατία, να διασφαλίσει ότι οι Παλαιστίνιοι στην Ανατολική Ιερουσαλήμ έχουν τη δυνατότητα να ασκούν τα δικαιώματά τους.