Παρασκευή 8 Μαΐου 2009

Τι είναι το BADIL

Ερευνητικό Κέντρο
για την Παλαιστινιακή Αρμοστεία και τα Δικαιώματα των Προσφύγων

Το BADIL υιοθετεί μια προσέγγιση με βάση τα δικαιώματα για το ζήτημα των παλαιστινίων προσφύγων μέσω της έρευνας, της υπεράσπισης και της υποστήριξης της συμμετοχής της κοινότητας στην αναζήτηση στέρεων μακροχρόνιων λύσεων.
Το BADIL δημιουργήθηκε τον Ιανουάριο του 1998 για να υποστηρίξει την ανάπτυξη μίας ομάδας πίεσης λαϊκής βάσης για το θέμα των προσφύγων και το δικαίωμα της επιστροφής μέσω επαγγελματικής έρευνας και πρωτοβουλιών συνεργασίας στο κοινωνικό επίπεδο. Το κέντρο είναι εγγεγραμμένο στην Παλαιστινιακή Αρχή.
Το BADIL ενθαρρύνει ενεργά την εθελοντική συμμετοχή των ακτιβιστών, των ειδικών τόσο στην περιοχή όσο και διεθνώς, καθώς και τις τοπικές και διεθνείς συνεργασίες με βάση το όραμα του BADIL ως μίας οργάνωσης που βασίζεται στην κοινωνία.
Το BADIL («μπαντίιλ») είναι μία αραβική λέξη που σημαίνει «εναλλακτικό». Η εναλλακτική προσέγγιση του BADIL στο ζήτημα των παλαιστινίων προσφύγων και εκτοπισμένων βασίζεται στο διεθνές δίκαιο, τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και στη συμμετοχή των ίδιων των προσφύγων.
Οι εργασίες του BADIL καθοδηγούνται από ένα Συμβούλιο, εκλεγμένο από Γενική Σύνοδο που αποτελείται από ακτιβιστές οργανώσεων της παλαιστινιακής κοινωνίας προσφύγων και διεθνών ιδρυμάτων, υπό την εποπτεία εκλεγμένης Εποπτικής Επιτροπής. Η Εκτελεστική Επιτροπή του BADIL είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη, την παρακολούθηση και την υιοθέτηση του τακτικού προγράμματος του BADIL.
Οι Φίλοι του BADIL λειτουργούν ως ανεπίσημο δίκτυο των ακτιβιστών της κοινωνίας των προσφύγων στα κατεχόμενα εδάφη του 1967 και ενεργούν ως το «μακρύ χέρι» του BADIL για το σχεδιασμό και την εφαρμογή των σχεδίων του στην προσφυγική κοινωνία.
Το Δίκτυο Νομικής Υποστήριξης του BADIL είναι μια ανεπίσημη συλλογικότητα παλαιστινίων και διεθνών νομικών αναλυτών που παρέχουν νομική συμβουλευτική και υποστήριξη στο ζήτημα των παλαιστινίων προσφύγων.
Το Κέντρο είναι επίσης μέλος της Παλαιστινιακής Συμμαχίας για το Δικαίωμα της Επιστροφής που ιδρύθηκε το 2000.
Το τμήμα διοργάνωσης εκστρατειών του BADIL διευκολύνει πρωτοβουλίες συνεργασίας με παλαιστινιακούς και διεθνείς οργανισμούς με σκοπό την ενδυνάμωση της προσφυγικής ταυτότητας, την προώθηση της προσφυγικής ενότητας και την ισχυροποίηση πρωτοβουλιών αυτό-οργάνωσης για τα δικαιώματα των παλαιστινίων προσφύγων. Στις δραστηριότητες συμπεριλαμβάνονται εργαστήρια για τα δικαιώματα των προσφύγων, υποστήριξη διαδηλώσεων και πρωτοβουλιών άσκησης πίεσης από την κοινότητα, εκπαιδευτικές ξεναγήσεις σε χωριά καταγωγής, τοπικά εργαστήρια, υποστήριξη πρωτοβουλιών στα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών, μαθήματα αγγλικών σε ακτιβιστές και ενδυνάμωση ικανοτήτων για κοινοτικές πρωτοβουλίες και οργανώσεις με βάση την αρχή της συνεργασίας.
Το τμήμα έρευνας, πληροφόρησης και νομικής υπεράσπισης του BADIL εκκινεί στην αραβική και στην αγγλική γλώσσα έρευνα και καταγραφή για να παράσχει ακριβή πληροφόρηση, να γνωστοποιήσει και να παραθέσει επαγγελματική ανάλυση για την υποστήριξη της τοπικής και διεθνούς κοινωνικής εκστρατείας για τα δικαιώματα των παλαιστινίων προσφύγων. Το τμήμα περιλαμβάνει ειδική υποενότητα νομικών και ενημερωτικών πρωτοβουλιών. Στις δραστηριότητές του περιλαμβάνονται η έκδοση των περιοδικών Haq al-Awda (στην αραβική) και Majdal (στην αγγλική γλώσσα), μία ετήσια Έρευνα των Παλαιστινίων Προσφύγων και των Εσωτερικά Εκτοπισμένων Παλαιστινίων, αναφορές στα διεθνή νομικά φόρα, υλικό υπεράσπισης, νομικά κείμενα και δελτία τύπου.
Ιστοσελίδα:http://www.badil.org/