Η ισραηλινή κυβέρνηση και το facebook έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν προκειμένου να καθορίσουν με ποιο τρόπο θα αντιμετωπιστεί η υποκίνηση στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης, δήλωσε τη Δευτέρα ανώτερος αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργικού συμβουλίου.
Η ανακοίνωση έγινε μετά την συνάντηση που είχαν δύο υπουργοί της κυβέρνησης με εκπροσώπους του facebook για να συζητήσουν το θέμα. Η αντιπροσωπεία του Facebook βρίσκεται στο Ισραήλ, ενώ η κυβέρνηση προχωράει σε νομοθετικές κινήσεις που θα αναγκάζουν τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης να εμποδίζουν δημοσιεύσεις που το Ισραήλ θα λέει ότι υποκινούν τη βία.
Το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι το κύμα βίας που έχει ξεσπάσει με τους Παλαιστίνιους τον τελευταίο χρόνο, έχει υποκινηθεί και διαδόθηκε μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επανειλημμένος λέει ότι το Facebook πρέπει να παρακολουθεί και να ελέγχει περισσότερο τις δημοσιεύσεις, θέτοντας μια σειρά από νομικά και ηθικά ζητήματα για τον λόγο που η εταιρία είναι υπεύθυνη για το υλικό που ανεβάζουν οι χρήστες της.
Τόσο ο Υπουργός Εσωτερικών, Γκιλάντ Ερντάν όσο και η Υπουργός Δικαιοσύνης, Αγελέτ Σακέντ, δύο πρόσωπα κλειδιά στη μάχη του Ισραήλ ενάντια στις λεγόμενες online προκλήσεις, συμμετείχαν στη συνάντηση της Δευτέρας. Το Γραφείο του Υπουργού Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι συμφώνησαν με τους εκπροσώπους του Facebook να δημιουργήσουν ομάδες εργασίας που θα εξετάσουν τον καλύτερο τρόπο παρακολούθησης και θα απομακρύνουν τα εμπρηστικά περιεχόμενα, χωρίς να δίνει περαιτέρω πληροφορίες.
Ο Ερντάν και η Σακέντ έχουν καταθέσει σχέδιο νόμου που θα αναγκάζει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να απομακρύνουν το περιεχόμενο που το Ισραήλ θεωρεί ότι υποκινεί. Δικηγόρος της αντιπολίτευσης πρότεινε επίσης να κατατεθεί ένα σχέδιο νόμο που θα αναγκάζει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αυτό-ελέγχονται ή θα πληρώνουν πρόστιμο. Στη συνάντηση της Δευτέρας δεν ήταν ξεκάθαρο εάν η συμφωνία θα έκανε τους δικηγόρους να αποσύρουν τα σχέδια νόμου.
Σε ανακοίνωση του, το Facebook είπε «ο online εξτρεμισμός μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο μέσα από δυνατή συνεργασία αυτών που σχεδιάζουν πολιτικές, της κοινωνίας, της ακαδημαϊκής κοινότητας και των εταιριών, και αυτό ισχύει για το Ισραήλ και για όλο τον κόσμο». Η εταιρία είπε επίσης ότι τα στάνταρ της κοινότητας της «δείχνουν ξεκάθαρα ότι δεν υπάρχει χώρος στο facebook για τους τρομοκράτες ή για περιεχόμενα που προωθούν την τρομοκρατία». Χαρακτήρισε την συνάντηση εποικοδομητική, χωρίς όμως να αναφέρει λεπτομέρειες.
Μέχρι τώρα, οι αρχές ασφαλείας του Ισραήλ παρακολουθούν για φαινόμενα υποκίνησης και στη συνέχεια κάνουν παράπονα στο Facebook. Η εταιρία μετά, αποφασίζει εάν το υπό εξέταση υλικό παραβιάζει τους κανόνες της κοινότητας, αφαιρώντας κάποια στοιχεία και αφήνοντας άλλα.
Η Σακέντ είπε τη Δευτέρα ότι τους τελευταίους τέσσερις μήνες το Ισραήλ κατέθεσε 158 αιτήματα στο Facebook για να απομακρύνει εμπρηστικό περιεχόμενο και άλλα 13 στο YouTube. Είπε πως το Facebook έκανε δεκτά το 95% των αιτημάτων και το YouTube το 80%. «Ξέρουμε πως η online υποκίνηση είναι ακόμα μεγαλύτερη και ότι πρέπει να συνεχίσουμε και να εντείνουμε τις προσπάθειές μας. Αυτό θα κάνουμε», είπε σε μια συνδιάσκεψη για θέματα ασφαλείας. «Μια σελίδα με εμπρηστικό περιεχόμενο είναι εν δυνάμει μια μηχανή ανάπτυξης τρομοκρατίας, εάν δεν απομακρυνθεί».
Οι Παλαιστίνιοι απορρίπτουν τους ισραηλινούς ισχυρισμούς ότι η βία υποκινείται. Λένε πως είναι το αποτέλεσμα των σχεδόν 50 χρόνων ισραηλινής στρατιωτικής κατοχής και η έλλειψη ελπίδας ότι θα κερδίσουν την ανεξαρτησία τους.
Ομάδες για τα διαδικτυακά δικαιώματα λένε πως δεν είναι πιθανό να εφαρμοστεί μια τέτοια νομοθεσία και ότι οι νόμοι χρησιμοποιούνται ως μέσο πίεσης για να αναγκάσουν το Facebook να παρακολουθεί το περιεχόμενο των χρηστών του. Οι ομάδες προειδοποιούν ότι ολισθαίνουμε προς τη λογοκρισία.