Επιβεβαιώθηκε: Η συμφωνία με την Μεκορότ στην Λα Πλάτα του Μπουένος Άιρες, ακυρώθηκε!
Τώρα συνεχίζουμε στην υπόλοιπη Αργεντινή
Το CTA, ATE, η ομοσπονδία οργανώσεων Αργεντινής- Παλαιστίνης και το Stop the Wall ανακοίνωσαν την ακύρωση των εργασιών με την Μεκορότ, μίας εγκατάστασης επεξεργασίας υδάτων που προωθεί τις πολιτικές απαρτχάιντ του Ισραήλ κι επιδίωκε να τις εξάγει στην Λα Πλάτα της Αργεντινής.
Στις 11 Ιανουαρίου 2011, ο κυβερνήτης του Μπουένος Άιρες, Ντάνιελ Σιόλι, αφού είχε επισκεφτεί το Ισραήλ, ανακοίνωσε την πρόθεση του να κατασκευαστεί μια περιφερειακή εγκατάσταση επεξεργασίας νερού στην Λα Πλάτα. Για το λόγο αυτό δημιουργήθηκε μια κοινοπραξία με την κρατική ισραηλινή εταιρία νερού ΜΕΚΟΡΟΤ, την ASHTROM BV (ισπανό-ισραηλινή εταιρία) και την αργεντίνικη “5 de Septiembre SA”, με μέλη από το Συνδικάτο Υγειονομικών Έργων του Μπουένος Άιρες (SOSBA), που κατέχουν το 10% των εθνικών και περιφερειακών υδάτων του Μπουένος Άιρες (ABSA), και κέρδισε το συμβόλαιο αξίας 170 εκατ δολαρίων Αμερικής.
Από το 2011, παλαιστινιακές οργανώσεις, τα εργατικά συνδικάτα ATE-CTA κι άλλες οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και μερικά κοινοβουλευτικά μέλη, κινητοποιούνταν ενάντια στο συμβόλαιο. Στην διάρκεια των τριών χρόνων, πληροφόρησαν τον κόσμο για τις εγκληματικές πράξεις της Μεκορότ στην Παλαιστίνη κι ερεύνησαν τις επιπτώσεις που θα είχε στην Αργεντινή η λειτουργία της Μεκορότ.
Σε μια κοινή προσπάθεια, ανακοίνωσαν πως τα κρατικά χρήματα της Αργεντινής θα ωφελούσαν την Μεκορότ και κατά συνέπεια θα χρηματοδοτούσαν το ισραηλινό απαρτχάιντ στην Παλαιστίνη. Οι κατηγορίες για την εφαρμογή πολιτικών απαρτχάιντ της Μεκορότ βασίστηκαν σε αναφορές παλαιστινιακών οργανώσεων, του ΟΗΕ και της Διεθνούς Αμνηστίας.
Η Μεκορότ είναι υπεύθυνη για παραβιάσεις του δικαιώματος του νερού και για διακρίσεις από την δεκαετία του 1950, όταν φτιάχτηκε το εθνικό δίκτυο νερού και έγινε η εκτροπή του Ιορδάνη ποταμού από την Δυτική Όχθη και την Ιορδανία προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ισραηλινές κοινότητες. Την ίδια ώρα, η Μεκορότ αποτρέπει την πρόσβαση στο νερό των παλαιστινιακών κοινοτήτων. Η μέση κατανάλωση στα κατεχόμενα εδάφη είναι περίπου 70 λίτρα την ημέρα-αρκετά χαμηλά από το όριο των 100 λίτρων που συνιστά ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ η ισραηλινή κατανάλωση είναι 300 λίτρα. Η Μεκορότ αρνείται να παρέχει νερό στις παλαιστινιακές κοινότητες εντός του Ισραήλ, ακόμα κι όταν το Ανώτατο Δικαστήριο του Ισραήλ αναγνώρισε το δικαίωμα στο νερό. Η Μεκορότ είναι υπερήφανο συνεργάτης του «σχεδίου Έρημος Νεγκέβ» του Εβραϊκού Εθνικού Συμβουλίου, που απομάκρυνε με την βία 40.000 Βεδουίνους Παλαιστίνιους πολίτες του Ισραήλ από την γη τους για να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή εποικισμών μόνο για εβραίους.
Η στήριξη της ΜΕΚΟΡΟΤ στους παράνομους εποικισμούς είναι ζωτική και συνεχίζεται από το 1967, όταν η εταιρία πήρε τον μονοπωλιακό έλεγχο όλων των υδάτινων πηγών στα κατεχόμενα εδάφη κι εξυπηρετούσε τους εβραϊκούς εποικισμούς σε βάρος των παλαιστινιακών κοινοτήτων. Η Μεκορότ συμμετέχει στο διεθνές έγκλημα λεηλασίας των εθνικών πηγών, λειτουργώντας περίπου 42 πηγάδια στην Δυτική Όχθη, που κυρίως εξυπηρετούν τους ισραηλινούς εποικισμούς. Η Μεκορότ συνεργάζεται επίσης στενά με τον ισραηλινό στρατό στην αρπαγή σωλήνων άρδευσης από τους παλαιστίνιους αγρότες και στην καταστροφή προμηθειών νερού στις παλαιστινιακές κοινότητες.
Εκτός από διαδηλώσεις στον δρόμο και την δουλειά στα μμε, συγκεντρώθηκαν περισσότεροι από 1000 φάκελοι με έρευνες και τεχνικές λεπτομέρειες, που χρησιμοποιήθηκαν για να τεκμηριώσουν ερωτήσεις στο περιφερειακό συμβούλιο κι επέτρεψαν την παρέμβαση ομοσπονδιακών οργανισμών για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στα τέλη του 2012, η κατασκευή του κέντρου επεξεργασίας νερού από την Μεκορότ, ακυρώθηκε.
Επίσης, οι οργανώσεις επέμεναν στην πρόταση πως η Μεκορότ σκόπευε να εξάγει το μοντέλο διακριτικής πολιτικής, της σπατάλης νερού και των παράνομων εργασιών που ανέπτυξε στην Παλαιστίνη, εις βάρος του πληθυσμού του Μπουένος Άιρες.
Εξαρχής η προσφορά δόθηκε για μια εγκατάστασης που είχε σχεδιάσει από πριν η Μεκορότ και όπως ήταν αναμενόμενο, κατέθεσε την χαμηλότερη τιμή.
Η σπατάλη δημόσιου χρήματος και η δημιουργία χρέους της πόλης σε πολυεθνικές για εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού δεν χρειάζονται, αφού το Μπουένος Άιρες έχει εξαιρετικά υδραγωγεία. Το υδραγωγείο Puelches έχει πλημμυρίσει και αν σταματήσουν να πίνουν νερό από εκεί-όπως προέβλεπε το σχέδιο της Μεκορότ- θα αυξηθεί η στάθμη του νερού, η βακτηριδιακή μόλυνση, θα πλημμυρίσουν υπόγεια και θα καταστραφούν τα θεμέλια των σπιτιών. Αναφορές από την ABSA λένε πως το βασικό πρόβλημα στο πόσιμο νερό βρίσκεται στο δίκτυο διανομής, για το οποίο η Μεκορότ δεν πρότεινε καμία λύση.
Για την εγκατάσταση στην περιοχή, η Μεκορότ απέτισε να αυξηθεί η τιμή, σχεδόν να τριπλασιαστεί. Η κατασκευή του έργου επίσης προέβλεπε αύξηση των υπηρεσιών που ξεπερνούσε το 30% και θα πλήρωναν όλοι οι χρήστες της περιοχής.
Όσον αφορά την ποιότητα νερού, ήταν κάτω από τα στάνταρ που καθορίζει ο Κώδικας Τροφίμων της Αργεντινής. Μόνο μέρος του πληθυσμού θα είχε πρόσβαση σε καθαρό νερό ενώ οι πιο φτωχοί θα έπιναν νερό βρύσης, απειλητικό για την υγεία τους.
Το CTA, ATE, η ομοσπονδία οργανώσεων Αργεντινής- Παλαιστίνης και το Stop the Wall ευχαριστούν όλες τις κοινωνικές και πολιτικές οργανώσεις, τους ειδικούς και τα άτομα που συνέβαλαν στην εκστρατεία «Μεκορότ-Έξω από την Αργεντινή». Μαζί κερδίσαμε μια σημαντική νίκη για δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη και στο δικαίωμα στο νερό! Συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την κυριαρχία μας στο νερό, ενάντια στην βία των πολυεθνικών και σε αλληλεγγύη με τον παλαιστινιακό λαό για ελευθερία, δικαιοσύνη και την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους.
Ζητάμε από όλους να στηρίξουν το παγκόσμιο κίνημα Μποϋκοτάζ, Απόσυρση Επενδύσεων και Κυρώσεις σε βάρος του Ισραήλ και να αγωνιστούν για να ακυρωθούν κι άλλα συμβόλαια της Μεκορότ στην Αργεντινή.
Ζητάμε από όλους να πάρουν μέρος στην Παγκόσμια Εβδομάδα ενάντια στην Μεκορότ- από 22 έως 30 Μαρτίου
ΟΧΙ στο απαρτχάιντ νερού
ΝΑΙ στο δικαίωμα στο νερό