Συνέντευξη του Αμπού Άχμαντ Φουάντ, Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης στην εφημερίδα Al-Wata.
Μέρος της συνέντευξης δημοσιεύτηκε στον Δρόμο της Αριστεράς
Ε: Το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης ολοκλήρωσε πρόσφατα το συνέδριό του, προχωρώντας σε αλλαγές στα όργανα, ανάμεσα τους και η εκλογή σας ως Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα. Ορισμένοι την περιέγραψαν ως «λευκό πραξικόπημα» δεδομένης της κατάστασης στην περιοχή. Τι απαντάτε σε αυτό;
A: Είναι η πρώτη φορά που ακούω κάτι τέτοιο, σχετικά με ότι έγινε μέσα στο Μέτωπο, μιας και στην πραγματικότητα καθυστερήσαμε πολύ να πραγματοποιήσουμε το συνέδριο, καθώς έχουν περάσει σχεδόν δεκατρία χρόνια από το 6ο Συνέδριο. Σύμφωνα με το καταστατικό του Μετώπου και τις διαδικασίες, το συνέδριο πρέπει να γίνεται κάθε πέντε χρόνια. Όμως, οι συνθήκες και οι εξελίξεις στην περιοχή γενικά, και ειδικά στην παλαιστινιακή αρένα, προκάλεσαν σύγχυση και όσον αφορά τα συνέδρια, πρέπει να προσπαθούμε να τα αντιμετωπίζουμε με δημοκρατικό κι έγκαιρο τρόπο, με εσωτερικούς κανονισμούς και διαδικασίες. Χωρίς αμφιβολία, καθυστερήσαμε να προχωρήσουμε σε συνέδριο, γεγονός που είχε αρνητική επίπτωση στην εσωτερική δομή του Μετώπου. Το συνέδριο είναι σημαντικό εγχείρημα, καθώς όλοι πρέπει να ζυγίσουν πολιτικά και οργανωτικά ζητήματα, να συμμετάσχουν στις εσωτερικές εκλογές και την σύνθεση των ηγετικών οργάνων. Γι’ αυτό και απαιτείται αρκετός χρόνος, ειδικά λόγω των συνθηκών ασφαλείας στην Δυτική Όχθη και το εξωτερικό.
Θυμηθείτε πως το Μέτωπο βρίσκεται στην λίστα ως τρομοκρατική οργάνωση σε πολλές χώρες. Είναι γνωστό πως στην Δυτική Όχθη αντιμετωπίζουμε συλλήψεις, παρακολουθήσεις και διώξεις από τον σιωνιστικό εχθρό και κάποιες φορές από τις παλαιστινιακές δυνάμεις ασφαλείας. Όμως, σε κάθε περίπτωση καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε το Γενικό Συνέδριο του Μετώπου παρά τις δυσκολίες εντός κι εκτός της κατεχόμενης Παλαιστίνης. Για το τελευταίο σημείο της ερώτησης , θα έλεγα πως το να αφήνουν κάποιοι ηγέτες τις θέσεις τους είναι φυσιολογικό στις δημοκρατικές διαδικασίες, αλλά παραμένουν μέλη του Μετώπου. Ήταν δική τους απόφαση να μην επανεκλεγούν και το συνέδριο εξέλεξε νέα ηγεσία.
Ε: Υπάρχουν κι εκείνοι που πιστεύουν πως η παραίτηση του Αμπντέλ Ραχίμ Μαλλούχ από Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας ήταν αποτέλεσμα διαφωνιών εντός του Μετώπου πάνω σε πολιτικά ζητήματα του παλαιστινιακού σκοπού και τις θέσεις.
Α: Ο σύντροφος Αμπντέλ Ραχίμ Μαλλούχ είναι ιστορικό στέλεχος και μαχητής του Μετώπου. Πριν λίγα χρόνια ζήτησε από τα όργανα του Μετώπου να παραιτηθεί από την θέση του Αναπληρωτή ΓΓ, όχι όμως από το Μέτωπο. Το Πολιτικό Γραφείο και η Κεντρική Επιτροπή τον συμβούλεψαν να περιμένει μέχρι το Γενικό Συνέδριο. Παρέμεινε σταθερός στο αίτημα του να παραιτηθεί μετά από τόσα χρόνια στην θέση αυτή. Το αίτημα έγινε δεκτό κι επικυρώθηκε από το συνέδριο. Τα κεντρικά όργανα διατήρησαν τον σύντροφο Μαλλούχ ως εκπρόσωπο του Μετώπου στην Εκτελεστική Επιτροπή της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.
Ε: Ποια η σημασία της μεταφοράς της θέσης του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του Μετώπου εκτός της κατεχόμενης Παλαιστίνης;
A: Όπως είπα και νωρίτερα, το Μέτωπο αποτελεί στόχο της κατοχής, όπως κι άλλες παλαιστινιακές οργανώσεις. Ο σύντροφος Μαλλούχ, όσο ήταν Αναπληρωτής ΓΓ, φυλακίστηκε από τις κατοχικές αρχές για περισσότερα από πέντε χρόνια, γεγονός που αποτελεί σαφή απόδειξη πως όποιος είναι σε ηγετική θέση στο Μέτωπο, δέχεται συνεχώς απειλές όχι μόνο φυλάκισης αλλά πιθανά και δολοφονίας ενώ διαρκώς δέχεται περιορισμούς στο να ταξιδέψει ή να εργαστεί ως Γενικός Γραμματέας ή Αναπληρωτής ΓΓ, όπως συμβαίνει και στην περίπτωση του ΓΓ του Μετώπου Άχμαντ Σαντάτ και άλλων μελών της Κεντρικής Επιτροπής του Μετώπου που κρατούνται στις φυλακές του εχθρού για σχεδόν δώδεκα χρόνια. Πολλοί από αυτούς έχουν καταδικαστεί σε ισόβια και ο σύντροφος Σαντάτ καταδικάστηκε σε τριάντα χρόνια φυλάκισης. Επίσης, όλοι οι σύντροφοι στα όργανα του Μετώπου, κρατήθηκαν από τον σιωνιστικό εχθρό μετά τις συμφωνίες του Όσλο και εξακολουθούν να δέχονται απειλές.
Αυτοί είναι κάποιοι από τους λόγους, αλλά το PFLP είναι πάντα ανοιχτό στην αλλαγή τοποθεσίας των ηγετικών οργάνων. Έχουμε επίσης έναν όρο στις διαδικασίες μας που προβλέπει σε κάθε συνέδριο μια ανανέωση της τάξης του 25%, όμως σε αυτό το συνέδριο η ανανέωση ξεπέρασε το 60% στους κόλπους της Κεντρικής Επιτροπής και πάνω.
Ε: Ερχόμαστε στον ρόλο που παίζει του Λαϊκού Μετώπου σήμερα στις διάφορες μορφές αντίστασης και ειδικά στον ένοπλο αγώνα, σε σχέση με την παρούσα παλαιστινιακή, αραβική και διεθνή κατάσταση. Πως την αξιολόγησε το συνέδριο;
Α: Το Συνέδριο επαναβεβαίωσε τις δεσμεύσεις μας σε αυτό το ζήτημα, ειδικά όσον αφορά τους στρατηγικούς και τακτικούς σκοπούς του Μετώπου. Το Συνέδριο επαναβεβαίωσε πως στρατηγικός σκοπός του Μετώπου είναι η απελευθέρωση ολόκληρης της παλαιστινιακής γης και αυτό ήταν και το σύνθημα του συνεδρίου. Σχετικά με το πρόγραμμα της ΟΑΠ, το συνέδριο τόνισε ότι στόχος είναι να προχωρήσουμε προς την κατεύθυνση για την απελευθέρωση όλων των εδαφών της Παλαιστίνης και την ίδρυση ενός δημοκρατικού παλαιστινιακού κράτους σε ολόκληρη την Παλαιστίνη.
Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο πως κατανοούμε εμείς το προσωρινό πρόγραμμα της ΟΑΠ και πως το κατανοούν άλλες δυνάμεις, ειδικά η μονοπωλιακής ηγεσία της. Η δική μας κατανόηση βάζει πρώτα απ’ όλα το δικαίωμα της επιστροφής, της αυτοδιάθεσης και την ίδρυση ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ. Δεν θα κάνουμε πίσω ούτε χιλιοστό και απαιτούμε από όλες τις δυνάμεις να εμμείνουν σε αυτές τις θέσεις και να μην τις θέτουν ως αντικείμενα διαπραγματεύσεις ή συμβιβασμών, όπως γίνεται από την εποχή του Όσλο και σε όλες τις επόμενες διαπραγματεύσεις. Δεν θεωρούμε πως υπάρχει πιθανότητα να πετύχουμε την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και τους εθνικούς μας σκοπούς, εκτός κι αν ο ένοπλος αγώνας συνδυαστεί με άλλες μορφές πάλης, ειδικά με την λαϊκή.
Ε: Φαίνεται όμως πως αυτή δεν είναι η γραμμή της υπόλοιπης παλαιστινιακής αριστεράς ή των αραβικών δυνάμεων.
Α: Πιστεύω πως πολλές δυνάμεις, ειδικά στην παλαιστινιακή αρένα, μετά τα είκοσι χρόνια εμπειρίας του Όσλο και των διαπραγματεύσεων, κι από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 μέχρι σήμερα, έχουν καταλάβει πως οι διαπραγματεύσεις και οι πολιτικοί συμβιβασμοί δεν έχουν καταφέρει τίποτα. Αντίθετα ήταν προς όφελος της σιωνιστικής οντότητας και ενάντια στα συμφέροντα του παλαιστινιακού λαού, τα παλαιστινιακά εθνικά δικαιώματα και του αραβικού έθνους γενικά. Οι δυνάμεις αυτές πρέπει να αλλάξουν την πολιτική προσέγγιση και τις πρακτικές τους όσον αφορά αυτή την διαδικασία που βλάπτει τον παλαιστινιακό εθνικό σκοπό. Είναι επίσης ξεκάθαρο σε κάθε Παλαιστίνιο ή Άραβα πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν ποτέ να γίνουν «έντιμοι διαμεσολαβητές» και ότι υποστηρίζουν πλήρως των σιωνιστικό εχθρό σε όλα τα προγράμματα και πολιτικές –από την εποικιστική πολιτική για το επονομαζόμενο «εβραϊκό κράτος» μέχρι τα εγκλήματα που διαπράττει ο εχθρός, την ιουδαιοποίηση της Ιερουσαλήμ, τον πλήρη έλεγχο της Δυτικής Όχθης. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την σιωνιστική οντότητα σε ότι κι αν κάνει κι αυτό είναι γνωστό σε όλους. Γιατί λοιπόν κάποιοι εξακολουθούν να βασίζονται στις ΗΠΑ και τη Δύση και πιστεύουν πως αυτές οι δυνάμεις θα υποστηρίξουν μια εθνική λύση για τον παλαιστινιακό λαό και τον παλαιστινιακό σκοπό; Είναι καιρός να γκρεμίσουμε τις ψευδαισθήσεις. Καταλαβαίνουμε πολύ καλά ότι υπάρχουν άλλοι σύμμαχοι που μπορούν να σταθούν στο πλευρό μας, ακόμα και στη βάση του διεθνούς δικαίου και των ψηφισμάτων. Ζητούμε την επανίδρυση των οργάνων της ΟΑΠ σε μια δημοκρατική βάση που θα εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό με όλη την ποικιλομορφία του και θα πρέπει να περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες ισλαμικές πολιτικές οργανώσεις, κι εδώ εννοώ την Χαμάς, την Ισλαμική Τζιχάντ κι άλλες, μέσα από δημοκρατικές αλλαγές.
Είναι επίσης επιτακτικό να τελειώσει ο διχασμός στην παλαιστινιακή αρένα σύμφωνα με τις συμφωνίες του Καΐρου. Είναι πολύ σημαντικό και επείγον, υπό το φως των εξελίξεων σε παλαιστινιακό, αραβικό και διεθνές επίπεδο να ζητήσουμε έκτακτη συνάντηση όλων αυτών που συμμετείχαν στον διάλογο στο Κάιρο για να λύσουν το διχασμό προκειμένου να αντιμετωπίσουν το λεγόμενο σχέδιο Κέρυ, που έχει σκοπό να εκκαθαρίσει τον παλαιστινιακό σκοπό.
Ε: Μερικοί λένε πως ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρυ, θέλει να τραβήξει τις διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του χρόνου, άλλοι λένε πω ς ο Κέρυ δεν έχει καταφέρει τίποτα μέχρι τώρα ενώ κάποιοι αισθάνονται πως πλησιάζει η εποχή ενός νέου Όσλο. Ποια είναι η θέση σας σε όλα αυτά;
Α: Είμαστε εναντίον σε κάθε διαπραγμάτευση. Είμαστε σε σύγκρουση με ένα τέτοιο πολιτικό πρόγραμμα και προσέγγιση, όπως και στον σχετικό πολιτικό συμβιβασμό. Αυτό που συμβαίνει τώρα εμπεριέχει σοβαρούς κινδύνους, γιατί η προσπάθεια των ΗΠΑ δείχνει πως η Αμερική θέλει σαφώς να τελειώσει τον παλαιστινιακό σκοπό, την ώρα που ο κόσμος και το αραβικό έθνος έχουν να αντιμετωπίσουν εσωτερικά προβλήματα, γνωστά σε όλους, ειδικά εσωτερικές συγκρούσεις και σεχταρισμούς. Κατά συνέπεια οι εσωτερικές συνθήκες έχουν παραγκωνίσει τον παλαιστινιακό σκοπό από το να είναι κεντρικός σκοπός του αραβικού έθνους και δεν βλέπουμε πια το παλαιστινιακό ζήτημα σε αραβικό επίπεδο: δεν ακούμε συνθήματα υποστήριξης του παλαιστινιακού λαού και των δικαιωμάτων του ή να υψώνουν την παλαιστινιακή σημαία. Αυτές είναι αποδείξεις πως το παλαιστινιακό έχει πέσει στην σκέψη του έθνους μας, για τους λόγους που ανέφερα. Την ίδια στιγμή είμαστε σίγουροι πως το αραβικό έθνος στέκεται πάντα στο πλευρό του παλαιστινιακού σκοπού κι ενάντια στον σιωνιστικό εχθρό και τις πολιτικές των ΗΠΑ.
Υπάρχει μια σημαντική αλλαγή, όπου βρίσκουμε τους εαυτούς μας να αντιμετωπίζουμε ένα είδος συμφωνίας που είναι προς το συμφέρον της σιωνιστικής κατοχής. Καλώ την μονοπωλιακή ηγεσία της παλαιστινιακής αρένας, να σταματήσει τις επικίνδυνες πολιτικές σε βάρος του παλαιστινιακού σκοπού, να επιστρέψει στις εθνικές τάξεις, να ολοκληρώσει την διαδικασία της εθνικής συμφιλίωσης και να προετοιμάσει τις εκλογές για το Νομοθετικό Συμβούλιο και το Παλαιστινιακό Εθνικό Συμβούλιο σε μια δημοκρατική βάση σαν ένα πρώτο βήμα για την επόμενη φάση. Ο παλαιστινιακός λαός αυτή τη στιγμή δεν αισθάνεται πως έχει ένα μοναδικό σημείο αναφοράς, αλλά με βαθιά μου λήψη λέω πως έχει πολλά.
Ε: Υπήρξε μια μεγάλη σχέση εμπιστοσύνης για τον ρόλο της Αιγύπτου σε προηγούμενο στάδιο, το οποίο σήμερα δεν έχει πια καμία σπουδαιότητα, όπως συνέβη και με τον αραβικό ρόλο. Πως θα ολοκληρωθεί η διαδικασία συμφιλίωσης;
Α: Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι τα πράγματα στο παρελθόν ήταν διαφορετικά και πιο εύκολα απ’ ότι σήμερα, σε ότι αφορά την Αίγυπτο αλλά και σε αραβικό επίπεδο. Η νέα αιγυπτιακή ηγεσία φαίνεται πως βλέπει τις συναντήσεις με τους Παλαιστίνιους υπό το πρίσμα της εσωτερικής αιγυπτιακής κατάστασης και τις διαφορές με την Χαμάς. Υπάρχει μια επικοινωνιακή σύγκρουση ανάμεσα στα επίσημα κόμματα, όμως δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να υποβιβαστεί η σχέση του παλαιστινιακού λαού με την Αίγυπτο, ως λαός και ως χώρα. Ειδικά ο λαός μας στη Γάζα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά ως μέρος του παλαιστινιακού λαού απ’ όλα τα κόμματα και όχι σύμφωνα με την πολιτική σχέση με τη μία ή την άλλη οργάνωση. Θα θέλαμε να δούμε την Αίγυπτο να παίζει θετικό ρόλο στο να λήξουν οι παλαιστινιακοί εσωτερικοί διχασμοί. Ωστόσο, αν αυτό είναι το μόνο εμπόδιο, έχουμε τα μέσα να τερματίσουμε τον διχασμό, ειδικά ανάμεσα στους αδερφούς μας στην Φατάχ και τη Χαμάς, σύμφωνα με τις συμφωνίες του Καΐρου.
Ε: Σχετικά με την διαμάχη στα ΜΜΕ ανάμεσα στους Αιγύπτιους αξιωματούχους και τη Χαμάς, περιμένετε μια επίθεση του αιγυπτιακού στρατού στη Γάζα;
Α: Θα πρέπει να το αποκλείσουμε εντελώς, γιατί η κουλτούρα του αιγυπτιακού στρατού είναι η αραβική εθνική κουλτούρα που θεωρεί κυρίαρχο εχθρό την σιωνιστική κατοχή, σήμερα και αύριο. Όμως τα ΜΜΕ μπορούν να έχουν καταστρεπτική επίδραση. Εμείς, ως παλαιστίνιοι γνωρίζουμε ότι ιστορικά η Αίγυπτος έχει κάνει μεγάλες θυσίες για τον παλαιστινιακό σκοπό και για τον αραβό-σιωνιστικό αγώνα. Πρέπει να ενωθούμε σαν Παλαιστίνιοι και τότε οι σχέσεις μας με την Αίγυπτο θα αποκατασταθούν.
Ε: Από την άλλη, υπάρχει η σιωνιστική απειλή για μια νέα επίθεση στη Γάζα. Κατά τη γνώμη σας, κάτι τέτοιο είναι πιθανό;
Α: Δεν αποκλείουμε τίποτα με τον σιωνιστικό εχθρό. Είναι εγκληματική οντότητα που διαπράττει καθημερινά εγκλήματα και σπείρει τον τρόμο. Τα εγκλήματα δεν περιορίζονται σε εισβολές και βομβαρδισμούς ή κάτι παρόμοιο. Υπάρχουν καθημερινά εγκλήματα, συλλήψεις και εποικισμοί, δολοφονίες και διώξεις. Η απειλή θα συνεχίζεται, αλλά είναι σαφές πως δεν μπορεί να υπάρξει μεγάλης κλίμακας επίθεση στη Γάζα χωρίς το πράσινο φως από τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ αυτή τη περίοδο δεν πρόκειται να κλιμακώσουν την ένταση ανάμεσα στους Παλαιστίνιους και τους Ισραηλινούς, αλλά θα κλιμακώσουν την ένταση στην Συρία, την Αίγυπτο, το Ιράκ κι αλλού, γιατί μια σύγκρουση με τον σιωνιστικό εχθρό ενώνει τον παλαιστινιακό λαό και τους αραβικούς λαούς.
Όλοι γνωρίζουμε τα οφέλη της σιωνιστικής οντότητας από τις διαπραγματεύσεις μέσα από τον σεισμό που ταρακούνησε όλο το έθνος μας. Υπάρχει όμως μια κλιμάκωση του λαϊκού κινήματος και όλων των μορφών αντίστασης ενάντια στον σιωνιστικό εχθρό.
Ε: Ποιο είναι το μέλλον των παλαιστινιακών σχέσεων στην κρίση της Συρίας, ειδικά με την κατάσταση που επικρατεί στους προσφυγικούς καταυλισμούς και συγκεκριμένα στον καταυλισμό Γιαρμούκ; Υπάρχει κάτι στον ορίζοντα που θα μπορούσε να επιλύσει την κρίση;
Α: Εμείς στο Λαϊκό Μέτωπο και όλες οι οργανώσεις εδώ, έχουμε συχνές συναντήσεις. Η ΟΑΠ αποφάσισε από την αρχή να κρατήσει ουδέτερους τους παλαιστινιακούς προσφυγικούς καταυλισμούς στις αραβικές χώρες. Δεν είναι προς το συμφέρον μας να μπούμε σε εσωτερικές συγκρούσεις γιατί ο βασικός μας στόχος είναι η συνέχιση του αγώνα ενάντια στην σιωνιστική οντότητα, μέχρι να πετύχουμε τους εθνικούς μας στόχους και κυρίως το δικαίωμα της επιστροφής. Γι’ αυτό, τα παλαιστινιακά κόμματα ανακοίνωσαν την πρωτοβουλία να απομακρύνουν τις ένοπλες δυνάμεις από το Γιαρμούκ και να άρουν τον αποκλεισμό που επιβλήθηκε στον λαό μας ώστε να μπορούν να μπαίνουν και να βγαίνουν από τον καταυλισμό ελεύθερα και να ξαναγίνει ένα μέρος ασφαλές για όλους, όπως ήταν πριν. Τα πράγματα κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Θέλουμε να κρατήσουμε την σχέση μας με τους γείτονες σε θετικό επίπεδο. Αυτό τονίστηκε από τις οργανώσεις της ΟΑΠ και από τις δεκατέσσερις οργανώσεις στον καταυλισμό. Η επέκταση αυτής της κατάστασης δεν είναι προς το συμφέρον των ένοπλων ομάδων. Σημειώνουμε επίσης πως η Συρία και ο λαός της έχουν σταθεί στον παλαιστινιακό σκοπό και για εξήντα πέντε χρόνια υποστήριζε τους Παλαιστίνιους και τους έδωσε ίσα δικαιώματα με τους Σύριους πολίτες και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει.
Ε: Τέλος, ποια είναι η εκτίμηση σας για την κατάσταση στην Συρία, τελειώνοντας ο πρώτος γύρος διαπραγματεύσεων της Συνδιάσκεψης της Γενεύης ΙΙ ;
Α: Νομίζω πως είναι μια διαδικασία που θα συνεχιστεί. Υπάρχει μια ισορροπία δυνάμεων σε διεθνές επίπεδο που οδηγεί σε μια πολιτική λύση και την αναγνώριση πως δεν υπάρχει άλλη. Πιθανά αυτό να αναδειχθεί από την αντιπροσωπεία της Συρίας. Υπάρχει μια ευκαιρία για τις εθνικές αντιπολιτευτικές δυνάμεις να υπερασπιστούν την ενότητα και ανεξαρτησία της Συρίας, και θα πρέπει να την ακολουθήσουν κάθε Σύριος και Άραβας. Είναι προς το συμφέρον όλων μας να παραμείνει η Συρία ενωμένη και να συνεχίσει να αρνείται την κατοχή. Η εξωτερική παρέμβαση έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην τραγωδία που πλήττει την Συρία και απειλεί να καταστρέψει ένας έθνος και μια κοινωνία. Πιστεύω όμως πως η Συρία θα επιζήσει και θα βγει ενωμένη, δυνατή και υποστηρικτική προς τους δίκαιους αραβικούς αγώνες, ειδικά στον παλαιστινιακό.