Μέσα σε πέντε μήνες από την έναρξη του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων ανάμεσα στο Ισραήλ και την Παλαιστίνη με την διαμεσολάβηση των ΗΠΑ, το ισραηλινό κράτος ξεκίνησε την κατασκευή 9.500 εποικισμών στη Δυτική Όχθη, στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Εκτιμάται πως 150.000 ισραηλινοί έποικοι θα έρθουν για να ενωθούν με την κατοχή και το απαρτχάιντ, που παρενοχλεί τον παλαιστινιακό λαό.
Τους τελευταίους πέντε μήνες επίσης, ισραηλινοί στρατιώτες δολοφόνησαν 42 Παλαιστίνιους. Επιπλέον, μετά την καταστροφή της κοινότητας Μακχούλ στην κοιλάδα του Ιορδάνη από τις κατοχικές δυνάμεις τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, άλλες τρεις κοινότητες καταστράφηκαν κι εκδιώχτηκαν στην ίδια περιοχή. Νέες διαταγές για την καταστροφή παλαιστινιακών κοινοτήτων σε άλλες περιοχές της Δυτικής Όχθης θα ακολουθήσουν σύντομα.
Μια διαπραγματευτική διαδικασία που επισκιάζεται από την καταπάτηση των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού, φαίνεται πως είναι καταδικασμένη σε αποτυχία. Τα δεδομένα που αναφέρονται στις παραπάνω παραγράφους δόθηκαν από τον γενικό συντονιστή της παλαιστινιακής και διεθνούς εκστρατείας «Stop the Wall» σε συνέντευξη του στο ραδιόφωνο Real World, με την ευκαιρία της επίσκεψης του στο Μοντεβιδέο, στη Λατινική Αμερική.
«Ξέρουμε πως υπάρχει αλληλεγγύη και συμπάθεια από την Λατινική Αμερική, αλλά δεν έχει μεταφραστεί σε δράση», είπε ο Jamal προτού εξηγήσει πως η επίσκεψή του στην Λατινική Αμερική είναι ένας τρόπος να «ενεργοποιήσει τις σχέσεις του λαού της Λατινικής Αμερικής και του παλαιστινιακού λαού».
Ο ακτιβιστής, γνωστός για τους αγώνες του ενάντια στην κατάχρηση του Ισραήλ στην χώρα του και για τα δικαιώματα του λαού του και που αυθαίρετα είχε κρατηθεί στις ισραηλινές φυλακές για ένα μήνα, προειδοποίησε πως το ισραηλινό κράτος ενδιαφέρεται για την Λατινική Αμερική, με τις συμφωνίες για το ελεύθερο εμπόριο, από την στιγμή που η Ευρώπη παρουσιάζει πιθανά εμπόδια. «Αρχίσαμε να κοιτάμε ειδικά τις κινήσεις των στρατιωτικών συναλλαγών της Βραζιλίας με το Ισραήλ και το θέμα της συμφωνίας για ελεύθερο εμπόριο μεταξύ των μελών της MERCOSUR και του Ισραήλ. Ο Jamal συναντήθηκε αρκετές φορές με διάφορους κοινωνικούς και κυβερνητικούς εκπροσώπους στο Μοντεβιδέο.
Είπε πως δεν πιστεύει ότι η Λατινική Αμερική έχει ξεχάσει τον ρόλο του Ισραήλ, στηρίζοντας δικτάτορες ή εκπαιδεύοντας παραστρατιωτικές ομάδες στην περιοχή. «Δεν πιστεύω πως είναι καιρός να διευρυνθούν οι σχέσεις με μια αποικιοκρατική χώρα, που παραβιάζει τα ανθρώπινα δικαιώματα των παλαιστινίων», πρόσθεσε.
Είπε πως η χώρα του διανύει μια κρίσιμη περίοδο επειδή οι διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ θα αποτύχουν, σύμφωνα με τα όσα βλέπει στα παλαιστινιακά εδάφη, καθώς αυξάνονται οι εποικισμοί, οι κατεδαφίσεις σπιτιών στις τοπικές κοινότητες και οι δολοφονίες. Τα κατεχόμενα εδάφη είναι η απόδειξη πως οι διαπραγματεύσεις είναι μια «πλήρης αποτυχία».
Ο Jamal τόνισε πως το τείχος στα παλαιστινιακά εδάφη έχει μήκος 800χμ και υπάρχουν 34 σημεία ελέγχου που περιορίζουν την κίνηση των Παλαιστινίων. Οι παρούσες διαπραγματεύσεις είναι «η τελευταία ευκαιρία, επειδή οι Παλαιστίνιοι έχουν δώσει τα πάντα. Είναι το τέλος ολόκληρης της ιστορίας των διαπραγματεύσεων» και πρόσθεσε ότι επί δεκαετίες βλέπουμε αποτυχημένες διαπραγματεύσεις και τα δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού δεν μπορούν να είναι αντικείμενο συζήτησης. «Και τι θα γίνει μετά; Μετά εκτιμούμε πως θα συμβούν δύο πράγματα». Οι Παλαιστίνιοι δεν θα δεχτούν να μένουν σε γκέτο και γι’ αυτό η αντίσταση θα συνεχίσει να μεγαλώνει στην Δυτική Όχθη. Επιπλέον «πιστεύω πως αυτό που χρειάζεται να κάνουμε ως Παλαιστίνιοι είναι να ξεκινήσουμε την μάχη για την εφαρμογή του διεθνούς δικαίου» και των ψηφισμάτων του ΟΗΕ σε βάρος της ισραηλινής κατοχής για να διασφαλιστεί το δικαίωμα της επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων.
Ο Jamal πιστεύει πως από τη στιγμή που ο ΟΗΕ δέχτηκε την Παλαιστίνη σαν κράτος-παρατηρητή το 2012 «είναι η στιγμή να ενωθούμε με διεθνείς οργανισμούς για να φέρουμε τα ισραηλινά εγκλήματα στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο».
Ο ακτιβιστής τόνισε ιδιαίτερα το ψήφισμα της ΕΕ στην αρχή της χρονιάς που απαγορεύει στις ευρωπαϊκές χώρες να επενδύουν σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους ισραηλινούς εποικισμούς.
«Οι ευρωπαϊκές εταιρίες άρχισαν να ανταποκρίνονται. Το συνταξιοδοτικό ταμείο της Ολλανδίας απέσυρε τις επενδύσεις του από πέντε μεγάλες ισραηλινές τράπεζες γιατί επενδύουν στην Δυτική Όχθη και δίνουν δάνεια στον ισραηλινό λαό από την Δυτική Όχθη». Η εταιρία ύδρευσης του Ισραήλ, Mekorot, είδε επίσης να αποσύρονται επενδύσεις, το συνταξιοδοτικό ταμείο της Δανίας απέσυρε την οικονομική στήριξη από κατασκευαστικές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, ενώ υπάρχουν αρκετά παρόμοια παραδείγματα.
Σύμφωνα με τον Jamal, το Ισραήλ έχει αρχίσει να ανησυχεί, αλλά δεν έχει ανταποκριθεί ανοιχτά στην Ευρώπη, λέγοντας πως υπάρχουν κι άλλες περιοχές, όπως η Λατινική Αμερική ή η Ινδία όπου «θέλουν την τεχνολογία μας και δεν ενδιαφέρονται για τα ανθρώπινα δικαιώματα».
Πιστεύει πως η δήλωση του Ισραήλ αποτελεί κίνδυνο για τους λαούς της Λατινικής Αμερικής, γιατί έχουν υποφέρει από την αποικιοκρατία κι έχουν παλέψει για τα ανθρώπινα δικαιώματα τους. «Γι’ αυτό λέμε σε αυτούς τους λαούς: πρέπει να αποδείξετε ότι νοιάζεστε για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Κι είμαστε σίγουροι πως ενδιαφέρεστε. Πρέπει να πούμε στο Ισραήλ: αυτό που κάνεις είναι απαράδεκτο, η αλαζονεία σου είναι απαράδεκτη, η συνεχόμενη παραβίαση του διεθνούς δικαίου είναι απαράδεκτη».
Ο Jamal είπε επίσης πως είναι αναγκαίο να συνεχιστεί η πίεση για να εφαρμοστούν τα ψηφίσματα του ΟΗΕ σε βάρος της ισραηλινής κατοχής. Το πολύπλευρο καθεστώς «πρέπει να γίνει σεβαστό και νομίζω πως πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα μας». Οι ΗΠΑ και άλλες αποικιοκρατικές δυνάμεις προστατεύουν το Ισραήλ, είπε ο Jamal. «Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε την πίεση…από την συνεχιζόμενη κι εντεινόμενη πίεση των κινημάτων, μπορούμε να εξαναγκάσουμε το σύστημα να δράσει» και οι χώρες να αναγκάσουν το Ισραήλ να σέβεται τις νομικές υποχρεώσεις του.