Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Ο Αλ Κικ σταματάει την απεργία πείνας μετά από συμφωνία με το Ισραήλ

Πηγή: www.maannews.com 26 Φεβρουαρίου 2016

Ο φυλακισμένος Παλαιστίνιος απεργός πείνας Μουχαμάντ Αλ Κικ σταμάτησε την Παρασκευή την επί 94 ημέρες εξαντλητική απεργία πείνας, που τον είχε φέρει στα πρόθυρα του θανάτου. Οι δικηγόροι του, μετά από έντεκα ώρες διαπραγματεύσεων, κατάφεραν να έρθουν σε συμφωνία με τις ισραηλινές αρχές. Ο Γκαντούρα Φάρες, επικεφαλής της Κοινωνίας των Παλαιστινίων Κρατουμένων, είπε στο Ma’an ότι το Ισραήλ δεν συμφώνησε στην άμεση απελευθέρωση του Αλ Κικ, αλλά κατέληξαν σε έναν «συμβιβασμό».
Η εξάμηνη εντολή διοικητικής κράτησης που έχει επιβάλει το Ισραήλ σε βάρος του Αλ Κικ δεν θα ανανεωθεί, ενώ οι δικηγόροι κατάφεραν να μεταφέρουν την απελευθέρωση του για την 21η Μαΐου. Η ημερομηνία αυτή σηματοδοτεί ακριβώς έξι μήνες από την μέρα που αρπάχθηκε από το σπίτι του στη Ραμάλα, στις 21 Νοεμβρίου, αντί για τους έξι μήνες από την καταδίκη του στις 17 Δεκεμβρίου. «Η στρατιωτική εντολή θα είναι η τελευταία», είπε ο Φάρες. Πρόσθεσε πως στον Αλ Κικ θα επιτρέπονται οι επισκέψεις από την οικογένεια του, συμπεριλαμβανομένων της γυναίκας του, των δύο παιδιών του και του πατέρα του.
Το Ισραήλ επίσης συμφώνησε να μεταφέρει τον κρατούμενο σε οποιοδήποτε νοσοκομείο του Ισραήλ, αν και ο Φάρες είπε ότι δεν συμφώνησε να μεταφερθεί σε νοσοκομείο στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη.
Είπε πως ο Αλ Κικ δέχεται τώρα ιατρική φροντίδα και επιτράπηκε στους γιατρούς του Ιατρικού Κέντρου Χαεμέκ, όπου κρατείται το μεγαλύτερο διάστημα της απεργίας πείνας, να τον εξετάσουν.
Ο εκπρόσωπος τύπου των ισραηλινών φυλακών δήλωσε αναρμόδιος να σχολιάσει την συμφωνία, η όποια έγινε από τον ισραηλινό στρατό, που χειριζόταν την υπόθεση του Αλ Κικ εδώ και βδομάδες. Ο εκπρόσωπος τύπου του ισραηλινού στρατού είπε ότι ετοιμάζεται επίσημο ανακοινωθέν.
Ο Αλ Κικ, ο 33χρονος δημοσιογράφος, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση εδώ και μέρες, με τους γιατρούς και τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα να προειδοποιούν ότι βρίσκεται στα πρόθυρα του θανάτου. Ξεκίνησε την απεργία πείνας στα τέλη Νοεμβρίου για να διαμαρτυρηθεί για τα βασανιστήρια και την άσχημη συμπεριφορά που δεχόταν υπό την ισραηλινή κράτηση, αλλά γρήγορα η διαμαρτυρία του εξελίχθηκε σε πρόκληση εναντίον της ισραηλινής χρήσης της διοικητικής κράτησης – εγκλεισμού χωρίς δίκη ή κατηγορίες.
Πολλοί Παλαιστίνιοι κρατούμενοι έχουν προχωρήσει σε απεργία πείνας για να διαμαρτυρηθούν εναντίον της αμφιλεγόμενης πρακτικής, συμπεριλαμβανομένων των Χαντέρ Αντναν και Μουχαμάντ Αλλάν, που και οι δύο κόντεψαν να πεθάνουν έως ότου το Ισραήλ συμφωνήσει στην απελευθέρωση τους. Οι δικές τους απεργίες πείνας ήταν μικρότερες από του Αλ Κικ – 55 και 66 ημέρες αντίστοιχα.
Ο Φάρες είχε πει νωρίτερα αυτόν τον μήνα ότι οι ισραηλινές αρχές έδειχναν απρόθυμες να διαπραγματευτούν την απελευθέρωση του αλ Κικ, πιστεύοντας ότι «δεν είχαν τίποτα να χάσουν» με τον αφήσουν να πεθάνει.
Αρκετοί διεθνής θεσμοί, όπως ο ΟΗΕ και η ΕΕ, καταδίκασαν το Ισραήλ για την συνέχιση της κράτησης του Αλ Κικ όπως και την διοικητική κράτησης σχεδόν 700 Παλαιστινίων κρατουμένων.