Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2015

Το Ισραήλ γκρεμίζει τον μύθο της ενωμένης Ιερουσαλήμ

Του Ali Abunimah πηγή:electronicintifada.net 22 Οκτωβρίου 2015



«Αυτό που βλέπουμε είναι η απομυθοποίηση της ενωμένης Ιερουσαλήμ υπό την κυριαρχία των σιωνιστών», λέει η Budour Yousef Hassan. «Ακόμα και η ισραηλινή κατοχή έχει αποδεχτεί ότι η Ιερουσαλήμ δεν είναι ενωμένη και … υπάρχει διαχωρισμός».
Η παλαιστίνια δημοσιογράφος αντέδρασε στη συνεχιζόμενη ισραηλινή καταστολή στην Ιερουσαλήμ, στην εντεινόμενη επιβολή σημείων ελέγχου, στους τσιμεντένιους τοίχους και στα συρματοπλέγματα που θέλουν να απομονώσουν τις παλαιστινιακές γειτονιές μέσα στο πόλη. Μιλούσε στο Al Jazzera από την κατεχόμενη πόλη, μαζί με τους συγγραφείς Farah Baker στη Γάζα, Mariam Barghouti στη Ραμάλα και τον βρετανό δημοσιογράφο Μπεν Γουάιτ.
Έχουν να χάσουν τα πάντα
«Αυτή η έκρηξη ήταν αναμενόμενη», λέει η Hassan. Η Ιερουσαλήμ «βράζει» από τον Ιούλιο του 2014, όταν μερικοί ισραηλινοί εβραίοι απήγαγαν και έκαψαν μέχρι θανάτου τον έφηβο Muhammad Abu Khudair, μας εξηγεί.
Η Hassam απαντάει και στη κοινή άποψη ότι οι Παλαιστίνιοι που επιτίθεντο σαν «μοναχικοί λύκοι» δεν έχουν τίποτα να χάσουν. «Είχα το προνόμιο θα γνωρίσω αρκετές οικογένειες μαρτύρων, που έχασαν τη ζωή τους στα τελευταία χρόνια. Κάθε ένας από αυτούς, κάθε νεαρή κοπέλα ή γυναίκα, έχει να χάσει πάρα πολλά. Έχουν οικογένειες, όνειρα, προσδοκίες. Κάθε ένας από αυτούς έχει τη δική του μοναδική ιστορία, τα δικά του μοναδικά όνειρα».
Ο Muhannad Halabi ήταν ένας λαμπρός φοιτητής νομικής, πολύ εύγλωττος και επικοινωνιακός», είπε. Ο 19χρονος Halabi μαχαίρωσε θανάσιμα δύο ισραηλινούς στη παλιά πόλη. Ο 41χρονος Nehamia Lavi ήταν ραβίνος στον ισραηλινό στρατό και ο 21χρονος Aaron Benita, στρατιώτης μάχης. Ο Lavi ζούσε στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και ο Benita στον εποικισμό Beitar Illit.
Η γενιά του Όσλο
Η Hassan ονομάζει τους νέους σαν τον Halabi, μέλη της «γενιάς του Όσλο», που γεννήθηκαν περίπου το 1993, όταν διαπραγματευόντουσαν τις συμφωνίες στην νορβηγική πρωτεύουσα που δημιούργησε την Παλαιστινιακή Αρχή. «Αυτοί οι νέοι έχουν μπουχτίσει με το Όσλο, έχουν μπουχτίσει με την κατοχή, έχουν μπουχτίσει με την διαφθαρμένη ηγεσία», είπε. Κάποιοι έχουν χάσει αγαπημένα πρόσωπα από την κατοχή και σε αυτό το πλαίσιο αποφάσισαν να δράσουν.
Η Hassam έφτιαξε το προφίλ των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές δυνάμεις για το The Electronic Intifada. Είπε ότι η παρούσα εξέγερση δεν είναι οργανωμένη, αλλά με τον καιρό μπορεί να βγει μια νέα ηγεσία μέσα από τους νέους. Θα γίνουν προσπάθειες σαμποτάζ και υπονόμευσης από την υπάρχουσα παλαιστινιακή ηγεσία, αλλά το μεγαλύτερο εμπόδιο θα είναι το Ισραήλ.
Οι ισραηλινές εκστρατείες συλλήψεων επικεντρώνονται στους νέους ακτιβιστές. «Συλλαμβάνουν οποιονδήποτε μπορεί να φέρει μια αλλαγή. Έτσι εξουδετερώνεις ένα κίνημα, όχι μόνο σκοτώνοντας αλλά και συλλαμβάνοντας». Όμως η Hassam είναι σίγουρη πως ακόμα και αν αυτή η εξέγερση διαλυθεί, πολύ σύντομα οι Παλαιστίνιοι θα ξεσηκωθούν ξανά.
De facto ένα κράτος
Ο Μπεν Γουάιτ τόνισε το ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο της κλιμακούμενης βίας. «Όλο το ισραηλινό κοινοβούλιο είναι γεμάτο από υπουργούς που απορρίπτουν την ιδέα ενός παλαιστινιακού κράτους και κατ’ εξακολούθηση κινούνται ρατσιστικά εις βάρος των Παλαιστινίων. Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα de facto κράτος όπου το Ισραήλ διαχωρίζει, διακρίνει και εφαρμόζει ένα σύστημα απαρτχάιντ».
Η ακτιβίστρια από τη Ραμάλα Mariam Barghouti αναφέρθηκε στους ισχυρισμούς ότι οι Παλαιστίνιοι έχουν αποτύχει να δοκιμάσουν τη μη βία. «Κάθε φορά που οι Παλαιστίνιοι αντιστέκονται, έχεις τη διεθνή κοινότητα να λέει «λοιπόν, γιατί δεν αντιστέκεστε ειρηνικά;» Οι παλαιστίνιοι έχουν δοκιμάσει την ειρηνική αντίσταση. Αλλά ακόμα και τότε η βία του ισραηλινού στρατού και της ισραηλινής κυβέρνησης παρέμεινε η ίδια».
Η συγγραφέας από τη Γάζα Farah Baker μίλησε για την καθημερινότητα με τον αποκλεισμό να εντείνετε όλο και περισσότερο. «Φυσικά ως έφηβη ονειρεύτηκα να μπορούσα να ταξιδέψω στον κόσμο χωρίς να σκέφτομαι αν θα πάρω άδεια». Πρόσφατα το Ισραήλ απέρριψε την αίτηση της Baker να πάει στο προξενείο των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ για να βγάλει βίζα. Είχε προσκληθεί στις ΗΠΑ για να παραλάβει ένα βραβείο για ρεπορτάζ μέσω κοινωνικών δικτύων κατά τη διάρκεια της ισραηλινής επίθεσης το 2014. Τώρα λέει η Baker, πολλοί άνθρωποι στη Γάζα ανησυχούν ότι το Ισραήλ θα χρησιμοποιήσει την εξέγερση στη Δυτική ¨Οχθη ως προκάλυμμα για να εξαπολύσει άλλη μια καταστροφική επίθεση πάνω μας.