Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2013

Το Ισραήλ θα χτίσει τείχος κατά μήκος των συνόρων με την Ιορδανία

Πηγή: www.aljazeera.com 3Νοεμβρίου 2013
Η ισραηλινή κυβέρνηση αποφάσισε να κατασκευάσει έναν φράκτη ασφαλείας στα σύνορα με Ιορδανία, εξοργίζοντας τους Παλαιστίνιους εν όψει των συνομιλιών με τον Αμερικανό Γενικό Γραμματέα.
Το άρθρο δημοσιεύτηκε την Κυριακή στην ισραηλινή εφημερίδα Maariv και αναφέρει πως ο πρωθυπουργός Νεντανιάχου θα ξεκινήσει την κατασκευή «αμέσως μόλις τελειώσει ο φράχτης στα αιγυπτιακά σύνορα»
Ο εκπρόσωπος τύπου του Νεντανιάχου αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες για το σχέδιο που «ισχυροποιεί το τείχος» ή να σχολιάσει το άρθρο της Maariv. Ο εκπρόσωπος τύπου του παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς κατήγγειλε τα αναφερόμενα σχέδια. «Οι ανακοινώσεις του Ισραήλ για κατασκευή τείχους στην κοιλάδα του Ιορδάνη είναι μια κίνηση για να αποτραπεί η επίσκεψη του Αμερικανού ΓΓ Τζον Κέρι», δήλωσε ο Nabil Abu Rudeina στο Wafa.
Επιπλέον, το παρατηρητήριο για τους εποικισμούς Peace Now, είπε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο AFP πως το Ισραήλ ανακοίνωσε την πρόθεση του να χτίσει 1.859 εποικιστικά σπίτια στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ,. Η οργάνωση είπε πως το ισραηλινό Υπουργείο Οικισμών και Κατασκευών έχει δημοπρατήσει 1.031 σχέδια για την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και 828 για την προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι μειοδότες θα μπορούν να ξεκινήσουν την κατασκευή άμεσα.
«Μέσα σε λίγους μήνες θα επιλέξουν τους μειοδότες και οι επιτυχόντες κατασκευαστές θα μπορούν να ξεκινήσουν εργασίες μέσα σε λίγες εβδομάδες», είπε Hagit Ofran.
Η κίνηση εξόργισε τους Παλαιστίνιους που την Κυριακή απείλησαν να προσφύγουν στο συμβούλιο ασφαλείας του ΟΗΕ για το ζήτημα αυτό. «Η ΟΑΠ σχεδιάζει έναν μηχανισμό για να προσφύγει στο συμβούλιο ασφαλείας και τον ΟΗΕ εναντίον των ισραηλινών αποφάσεων, ειδικά από τη στιγμή που υπάρχουν διεθνή ψηφίσματα που θεωρούν τους εποικισμούς παράνομους», δήλωσε ο αξιωματούχος της ΟΑΠ Wassel Abu Youssef.
Οι τελευταίες εξελίξεις ήρθαν μετά τις κατ’ ιδίαν συναντήσεις του Κέρι με τον Νεντανιάχου και τον Αμπάς την Τετάρτη, με σκοπό να ωθήσει και τις δύο πλευρές προς τις ειρηνευτικές συνομιλίες. Οι Παλαιστίνιοι κατηγορούν το Ισραήλ πως εκτροχιάζουν τις διαπραγματεύσεις με τα εποικιστικά σχέδια.