Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2013

Η Ελλάδα θα χαλαρώσει τις «κυρώσεις» στα εποικιστικά προϊόντα

Πηγή: www.imemc.org 9 Οκτωβρίου 2013

Ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στο Τελ Αβίβ δήλωσε πως η χώρα του «στηρίζει την ισραηλινή θέση αναφορικά με τα προϊόντα των εποικισμών» και θα βοηθήσει το Τελ Αβίβ να ελαφρυνθεί η απόφαση της ΕΕ που μποϋκοτάρει αυτά τα προϊόντα.
Η ΕΕ πρόσφατα αποφάσισε να απαγορέψει τα προϊόντα που παράγονται στους ισραηλινούς εποικισμούς της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, καθώς οι εποικισμοί είναι παράνομοι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.
Η δήλωση Βενιζέλου ήρθε μετά από συνάντηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Ζηβ Έλκιν. Είπε πως συζήτησε το θέμα με την Ανώτατη Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων και Ασφάλειας της ΕΕ, Κάθριν Άστον.
Το ισραηλινό ειδησεογραφικό πρακτορείο Wallah News Agency αναφέρει πως η ελληνική θέση είναι εξαιρετικής σημασίας, δεδομένου ότι η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρεία της ΕΕ τον Ιανουάριο.
Αρκετοί πρώην Υπουργοί της Ευρώπης απαίτησαν από την ΕΕ να επιμείνει στις κυρώσεις των ισραηλινών εποικιστικών προϊόντων.
Οι κυρώσεις αφορούν τα προϊόντα των ισραηλινών εποικισμών στην Δυτική Όχθη, στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ και τα κατεχόμενα Υψώματα του Γκολάν.