Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Το Ισραήλ απελευθέρωσε 26 κρατούμενους

Πηγή: www.maannews.net/eng 30 Οκτωβρίου 2013

Το Ισραήλ απελευθέρωσε 26 κρατούμενους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και τη Γάζα την Τετάρτη, παράλληλα με τις ειρηνευτικές συνομιλίες υπό την αιγίδα των ΗΠΑ.
Είκοσι ένας κρατούμενοι έφτασαν στην Ραμάλα λίγο μετά τη 1:00πμ, αφού τους άφησε ελεύθερους το Ισραήλ ως ένδειξη καλής θέλησης στην ειρηνευτική διαδικασία. Πέντε ακόμη πέρασαν στην Γάζα.
Οι 21 πρώην κρατούμενοι έφτασαν με λεωφορείο στη Ραμάλα , στο συγκρότημα του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς όπου τους περίμεναν αξιωματούχοι και υποστηρικτές. Η απελευθέρωση των 26 ήταν μέρος της συμφωνίας τεσσάρων σταδίων, ώστε η ΟΑΠ να γυρίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον Ιούλιο.
Και οι 26 είχαν καταδικαστεί για τον θάνατο Ισραηλινών, με τις περισσότερες επιθέσεις να είχαν γίνει πριν την Συμφωνία του Όσλο το 1993. Η πρώτη ομάδα 26 κρατουμένων απελευθερώθηκε στις 13 Αυγούστου.
Στη Ραμάλα, ο πρώην κρατούμενος Riziq Salah από το al-Khader κοντά στη Βηθλεέμ είπε πως η χαρά του για την απελευθέρωση του καλύπτεται από μια βαθιά λύπη για τους συγκρατούμενους του που έμειναν πίσω. «Με την γυναίκα μου έζησα μαζί πέντε χρόνια. Με τους συγκρατούμενους μου έζησα 21 χρόνια και τους έβλεπα 24 ώρες κάθε μέρα», δήλωσε στην τηλεόραση μέσω τηλεφώνου.
Στο Ισραήλ, η κίνηση της απελευθέρωσης της δεύτερης ομάδας, πυροδότησε εντάσεις ανάμεσα στον συνασπισμό κυβέρνησης του πρωθυπουργού Νεντανιάχου και την Δευτέρα περίπου 2000 Ισραηλινοί διαδήλωσαν έξω από την φυλακή Οφερ, φωνάζοντας «Θάνατος στους τρομοκράτες!», ενώ είχαν πλακάτ που έγραφαν «Είμαστε τρελοί; Απελευθερώνουμε δολοφόνους»
Ανάμεσα στους διαδηλωτές ήταν και ο υπουργός Uri Ariel, ένας σκληροπυρηνικός από το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα «Εβραϊκός Οίκος», που ψήφισε υπέρ στο να επιταχυνθούν οι κατασκευές εποικισμών σε απάντηση στην απελευθέρωση. Αναφορές των ΜΜΕ εικάζουν πως το Ισραήλ θα ανακοινώσει την κατασκευή 1500 σπιτιών τις επόμενες μέρες, με περισσότερο από τα δύο τρίτα αυτών να είναι στην προσαρτημένη Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Υπάρχουν ακόμα 5.007 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές, συμπεριλαμβανομένων 137 διοικητικών κρατουμένων, 12 γυναικών και 180 παιδιών, σύμφωνα με το Addameer.