Τρίτη, 14 Μαΐου 2013

ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΑΚΜΠΑ!:πολιτικη δηλωση για την παλαιστινιακη ΝΑΚΒA 65 χρονια απο το συλλογο AL-AWDA

ΟΧΙ ΣΤΗ ΝΑΚΜΠΑ!
Για ένα Δημοκρατικό Ενιαίο Κράτος στη ιστορική Παλαιστίνη!

Φέτος οι Παλαιστίνιοι σε όλο τον κόσμο μετρούν 65 χρόνια από τη Νάκμπα του 1948, όταν οι Σιωνιστικές δυνάμεις υποστηριζόμενες από το Βρετανικό αποικιακό καθεστώς ίδρυσαν το παράνομο κράτος τους στο μεγαλύτερο μέρος της Παλαιστίνης. Το κύριο σχέδιο είχε καταστρωθεί χρόνια νωρίτερα ως επακόλουθο της αμφιλεγόμενης υπόσχεσης που δόθηκε από τους Βρετανούς στους Εβραίους για να ιδρύσουν την πατρίδα τους στην Παλαιστίνη. Η παράτυπη υπόσχεση βασίστηκε στο μύθο "μια γη χωρίς λαό για ένα λαό χωρίς γη!"
Η υπόσχεση τηρήθηκε και το σιωνιστικό όνειρο πραγματοποιήθηκε, ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ πάνω στην ιστορική Παλαιστίνη. Από την άλλη μεριά, οι Παλαιστίνιοι ξύπνησαν από έναν εφιάλτη, χωρίς να μπορούν να φανταστούν πως αυτό δεν ήταν παρά μόνο η αρχή στην ατελείωτη ΝΑΚΜΠΑ – καταστροφή!
Δυο μόνο από τα άμεσα και πιο σημαντικά καταστροφικά γεγονότα που ακολούθησαν ήταν:
1. Η εγκαθίδρυση το 1948 ενός ξένου κράτους πάνω στο 78% του Παλαιστινιακού εθνικού εδάφους και η καλοσχεδιασμένη εθνοκάθαρση που υπέστησαν (και συνεχίζουν να υφίστανται) οι περισσότεροι από 750.000 αυτόχθονες κάτοικοι της Παλαιστίνης.
2. Το 1967, το υπόλοιπο των εδαφών προσαρτήθηκε μονομερώς από το Ισραήλ με τη βία προς τους Παλαιστινίους και με την αδράνεια έως και τη διευκόλυνση των Αραβικών Καθεστώτων.
Μέχρι σήμερα, δεν έχει υλοποιηθεί κανένα από τα νόμιμα δικαιώματα των Παλαιστινίων. Οι συμφωνίες που υπογράφηκαν δεν ήταν τίποτα άλλο παρά το ένα μεγάλο φιάσκο μετά το άλλο. Από το Όσλο στην Αννάπολη, απότυχαν να αναγκάσουν το Ισραήλ να συμμορφωθεί έστω και με ένα ψήφισμα του ΟΗΕ για τον τερματισμό των παράνομων εποικισμών. Μια από τις πολλές παράνομες πράξεις που διεξάγει το Ισραήλ ως μέρος ενός προμελετημένου σχεδίου, μέσω της οποίας το Ισραήλ έδειξε παντελή έλλειψη σεβασμού προς όλες τις υπογεγραμμένες συμφωνίες και συνέχισε να κατάσχει όλο και περισσότερα εδάφη. Η πολιτική τους αποκαλύπτει με συνέπεια το αποκρουστικό πρόσωπο της κατοχής, που ποτέ δεν έχασε την ευκαιρία να καταστρέφει ή/και να διαιρεί τη γη, να ξεριζώνει δέντρα, να εγκαθιστά σημεία ελέγχου για να ταπεινώνει τους ανθρώπους και να οικοδομεί το επαίσχυντο τείχος, να οργανώνει νυχτερινές επιδρομές συλλαμβάνοντας και σκοτώνοντας χιλιάδες αθώους, μεταξύ τους εκατοντάδες παιδιά. Το αίμα των θυμάτων στη Γάζα είναι ακόμα νωπό.
Η βάναυση συμπεριφορά του Ισραήλ εναντίον του Παλαιστινιακού λαού και η συνεχιζόμενη πολιτική του να αρνείται τις δεσμεύσεις του στις υπογραφείσες συμφωνίες αποδεικνύουν ότι το Ισραήλ είναι το μόνο ωφελημένο από τη ατέρμονη διαδικασία διαπραγματεύσεων χωρίς κανένα απτό αποτέλεσμα για την Παλαιστινιακό λαό. Στο μεταξύ, το Ισραήλ ενισχύει τις θέσεις του στην περιοχή με τις κατασχέσεις περισσότερων εδαφών και την οικοδόμηση περισσότερων εποικισμών.
Οι Παλαιστίνιοι όλου τον κόσμου πρέπει να καθορίσουν τις προτεραιότητές τους και να εργαστούν χέρι-χέρι για να επιτύχουν:
Την ενότητα μεταξύ των διαφορετικών ομάδων και οργανώσεων. Ειδικότερα, χρειάζεται να καταβληθούν προσπάθειες συμφωνίας μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων που κυριαρχούν στην Παλαιστινιακή πολιτική σκηνή, της Φατάχ και της Χαμάς. Η συμφωνία πρέπει να γίνει σεβαστή για την ανάπτυξη του συνολικού αγώνα με στρατηγικό σκοπό την επίτευξη των νόμιμων στόχων μας, λαμβάνοντας υπόψη τα διδάγματα από τα λάθη μας στο παρελθόν.
Την αναβίωση των θεσμικών οργάνων της ΟΑΠ και για τη εξασφάλιση εισόδου νέου αίματος στην οργάνωση μέσω δημοκρατικών εκλογών, ώστε να ανακτήσει η ΟΑΠ την αξιοπιστία ως το μόνο νόμιμο όργανο που αντιπροσωπεύει όλους τους Παλαιστίνιους, όπου κι αν βρίσκονται. Αυτή διαδικασία όμως, πρέπει να λάβει υπόψη τη βασική αρχή της ΟΑΠ γαι τη συνέχιση της αντίστασης με όλες τις μορφές μέχρι την απελευθέρωση και για την επιστροφή των Παλαιστινίων στην πατρίδα τους.
Την ενδυνάμωση της πίεσης για την άμεση εφαρμογή του ψηφίσματος 194 του ΟΗΕ, το οποίο εγγυάται το δικαίωμα των προσφύγων στην επιστροφή στα σπίτια τους, από τα οποία είχαν εκδιωχθεί βίαια, και στην αποζημίωση για όλες τις συσσωρευμένες ζημίες συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων. Αυτό το δικαίωμα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως και να διευκρινιστεί ότι αφορά όλους τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες και τους απογόνους τους, ανεξάρτητα από το φύλο, την τρέχουσα διαμονή, τον τόπο γέννησής, την πολιτική ή κοινωνικοοικονομική κατάσταση. Αυτό το δικαίωμα είναι ένα βασικό θεμέλιο της Παλαιστινιακής υπόθεση και δεν αλλάζει, δεν έχει ημερομηνία λήξης και είναι μη διαπραγματεύσιμο. Το ψήφισμα 194 έχει τονιστεί πάνω από 135 φορές στον ΟΗΕ
Τη συμμετοχή και την στήριξη της Λαϊκής Παλαιστινιακής έκκλησης στο BDS (για Μποϊκοτάζ, Εκποίηση και επιβολή κυρώσεων κατά του Ισραήλ ). Θα πρέπει να ενθαρρύνουμε και να προωθήσουμε το BDS ως μια νόμιμη ειρηνική πολιτική δραστηριότητα και μια αναγκαία μορφή αντίστασης ενάντια στο διαχωριστικό στρατιωτικό κράτος του Ισραήλ .
Τη δημιουργία μηχανισμού βάσης με τον οποίο θα μπορούμε να παρακολουθούμε και να ελέγχουμε κάθε απόπειρα υποβιβασμού ή αλλοίωσης των Παλαιστινιακών εθνικών δικαιωμάτων και να εκθέτουμε τους υπεύθυνους για τέτοιες πράξεις, έτσι ώστε να εγγυηθούμε ότι τα δικαιώματά μας και τα αιτήματά μας δεν θα γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης ούτε θα αγνοούνται από οποιοδήποτε άτομο ή κόμμα.
Την ενίσχυση των δεσμών με τις προοδευτικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο για να αντιμετωπίζουμε την φρικαλεότητα του Ισραήλ όχι μόνο στη Παλαιστίνη αλλά και σε όλη τη Μέση Ανατολή .Οι σοβαρές συμμαχίες σε διεθνή επίπεδο είναι η ισχυρή εγγύηση στην αντιμετώπιση της λεηλασίας και της εκμετάλλευσης των λαών
Η τήρηση αυτού του προγράμματος αποτελεί πρωταρχική ανάγκη προς τη βιώσιμη εθνική ενότητα για το τερματισμό της κατοχής έως την απελευθέρωση της γης μας, την ανεξαρτησία, την απελευθέρωση των κρατουμένων, την επιστροφή των προσφύγων.
Το δικαίωμα στην επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια και στις ιδιοκτησίες τους εγγυάται μόνο σε ένα Δημοκρατικό Ενιαίο Κράτος στη ιστορική Παλαιστίνη.

Σύλλογος «Al Awda” Δικαίωμα στης Επιστροφή των Παλαιστίνιων Προσφύγων
Μέλος του
Διεθνή Συνασπισμού του δικαιώματος στην επιστροφή των Παλαιστινίων Προσφύγων

Αθήνα , 14 Μαΐου ,2013