Πέμπτη 17 Μαΐου 2012

Ανακοίνωση του Addameer για τη συμφωνία λήξης της απεργίας πείνας των Παλαιστίνιων κρατουμένων


Πρόοδος για το κίνημα των κρατουμένων: Η μαζική απεργία πείνας των Παλαιστινίων κρατουμένων ολοκληρώνεται μετά από την επίτευξη συμφωνίας

Μετά από σχεδόν έναν ολόκληρο μήνα απεργίας πείνας, περίπου 2.000 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι τερμάτισαν χτες τη νύχτα την μαζική τους απεργία πείνας, μετά από επίτευξη συμφωνίας με την Ισραηλινή Υπηρεσία Φυλακών (IPS) να ικανοποιήσει κάποια κεντρικά αιτήματα. Το Addameer χαιρετίζει αυτά τα επιτεύγματα του κινήματος των κρατουμένων και μπορεί μόνο να ελπίζει ότι το Ισραήλ θα εφαρμόσει τις οποιεσδήποτε αλλαγές πολιτικής με καλή πίστη. Το Addameer χαιρετίζει ιδιαίτερα εκείνα τα άτομα που διεξήγαγαν μια απεργία πείνας επ’ αόριστον για πάνω από δύο μήνες, εμφανίζοντας αξιοσημείωτη σταθερότητα στον αγώνα για τα πιο βασικά τους δικαιώματα.
Τα αιτήματα που τέθηκαν κατά την συλλογική απεργία πείνας, η οποία ξεκίνησε στις 17 Απριλίου, συμπεριλάμβαναν τον τερματισμό της βάναυσης χρήσης της απομόνωσης, από την IPS, για λόγους «ασφαλείας», που αυτήν την εποχή επηρεάζει 19 κρατούμενους, κάποιοι από τους οποίους έχουν περάσει 10 χρόνια στην απομόνωση, και μια άρση μιας σειράς από τιμωρητικά μέτρα που πάρθηκαν εναντίον των Παλαιστινίων κρατουμένων μετά από την αιχμαλωσία του ισραηλινού στρατιώτη Γκιλάντ Σαλίτ, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης επισκέψεων συγγενών για όλους τους κρατούμενους από τη Γάζα από το 2007 και της άρνησης πρόσβασης στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση από τον Ιούνιο του 2011. Οι κρατούμενοι κάλεσαν επίσης σε έναν τερματισμό της ισραηλινής πρακτικής να κρατά Παλαιστίνιους χωρίς κατηγορία ή δίκη σε διοικητική κράτηση. Οκτώ κρατούμενοι, συμπεριλαμβανομένων πέντε διοικητικά κρατουμένων, είχαν ήδη ξεκινήσει τη δική τους απεργία πείνας νωρίτερα, έως και από το Φεβρουάριο.
Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας που υπογράφηκε χτες τη νύχτα από την επιτροπή κρατουμένων που εκπροσωπεί τους απεργούς πείνας μεταφέρθηκαν σήμερα στον δικηγόρο του Addameer, Fares Ziad, κατά την επίσκεψή του στον Ahed Abu Gholmeh που είναι μέλος της επιτροπής, και στον δικηγόρο του Addameer, Mahmoud Hassan κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στον Ahmad Sa’adat στην κλινική της φυλακής Ράμλε, που μετέφερε τι του είπαν την προηγούμενη νύχτα μέλη της επιτροπής που ήρθαν στη Ράμλε να ανακοινώσουν τον τερματισμό της απεργίας πείνας.
Σύμφωνα με τον Ahed Abu Gholmeh, τα εννιά μέλη της επιτροπής απεργίας πείνας συναντήθηκαν χθες με μια επιτροπή που αποτελείτο από αξιωματούχους της IPS και ισραηλινούς αξιωματούχους μυστικών υπηρεσιών και καθόρισαν τις προϋποθέσεις της συμφωνίας τους. Η γραπτή συμφωνία περιλάμβανε πέντε κύριες προϋποθέσεις: οι κρατούμενοι θα τερμάτιζαν την απεργία πείνας μετά από την υπογραφή της συμφωνίας, θα υπάρξει τερματισμός στη χρήση της μακροχρόνιας απομόνωσης κρατουμένων για λόγους «ασφαλείας» και οι 19 κρατούμενοι θα βγουν από την απομόνωση μέσα σε 72 ώρες, οι οικογενειακές επισκέψεις συγγενών πρώτου βαθμού από τη Λωρίδα της Γάζας και για οικογένειες από τη Δυτική Όχθη που τους έχουν αρνηθεί τις επισκέψεις με βάση αόριστους «λόγους ασφαλείας» θα αποκατασταθούν μέσα σε ένα μήνα, η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών εγγυάται ότι θα σχηματιστεί μια επιτροπή για να διευκολύνει τις συναντήσεις μεταξύ της IPS και των κρατουμένων ώστε να βελτιωθούν οι καθημερινές τους συνθήκες, δε θα υπάρξουν νέες διαταγές διοικητικής κράτησης ή ανανεώσεις των διαταγών διοικητικής κράτησης για τους 308 Παλαιστίνιους που βρίσκονται σήμερα σε διοικητική κράτηση, εκτός εάν τα μυστικά αρχεία, στα οποία βασίζεται η διοικητική κράτηση, περιέχουν «πολύ σοβαρές» πληροφορίες.
Για τους πέντε διοικητικά κρατούμενους σε παρατεταμένες απεργίες πείνας, συμπεριλαμβανομένων των Bilal Diab και Thaer Halahleh που διεξήγαγαν απίστευτη απεργία πείνας για 77 ημέρες, οι διαταγές διοικητικής κράτησής τους δεν θα ανανεωθούν και θα απελευθερωθούν μετά από τη λήξη των τωρινών διαταγών. Αυτοί οι 5 έχουν μεταφερθεί σε δημόσια νοσοκομεία για να λάβουν την απαραίτητη ιατρική φροντίδα κατά την εύθραυστη περίοδο ανάρρωσης. Σε ότι αφορά την ισραηλινή πρακτική της διοικητικής κράτησης συνολικά, ο Άχμαντ Σααντάτ σημείωσε περαιτέρω ότι η συμφωνία συμπεριλαμβάνει περιορισμούς στην εκτεταμένη χρήση της, γενικά. Το Addameer ανησυχεί ότι αυτές οι προβλέψεις της συμφωνίας δεν θα επιλύσουν με σαφήνεια την χωρίς αυστηρούς περιορισμούς και προβληματική ισραηλινή εφαρμογή της διοικητικής κράτησης η οποία όπως τίθεται είναι σε πλήρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.
Το Addameer έχει παρατηρήσει ότι το Ισραήλ έχει συστηματικά αποτύχει στο να σεβαστεί τις συμφωνίες που κάνει με Παλαιστίνιους αναφορικά με ζητήματα κρατουμένων. Γι’ αυτόν το λόγο, θα είναι ουσιώδες για όλους τους υποστηρικτές των Παλαιστινίων πολιτικών κρατουμένων να παρακολουθούν με ενεργό τρόπο τα γεγονότα τους επόμενους λίγους μήνες για να διασφαλίσουν ότι αυτή η συμφωνία θα εφαρμοστεί πλήρως. Ως οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων αφοσιωμένη στα διεθνή πρότυπα δικαιωμάτων των κρατουμένων, το Addameer επίσης θα συνεχίσει να παρακολουθεί από κοντά τις συνθήκες μέσα στις ισραηλινές φυλακές ώστε να διασφαλίσει ότι οι συνθήκες συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο.
Στην επέτειο των 64 χρόνων από την παλαιστινιακή Νάκμπα, είναι λυπηρό ότι χρειάστηκε σχεδόν να πεθάνουν από την πείνα, μαζικά οι Παλαιστίνιοι πολιτικοί κρατούμενοι για να τραβήξουν την προσοχή στο μαρτύριό τους, γι’ αυτό είναι επιτακτικό να αδράξουμε αυτήν την ευκαιρία όχι μόνο για να χειροκροτήσουμε τα επιτεύγματά τους αλλά επίσης για να δώσουμε ώθηση στις προσπάθειες πίεσης για λογαριασμό τους και για να απαιτήσουμε δίκαιη και μόνιμή επίλυση της υπόθεσής τους. Το Addameer στέλνει την μέγιστη ευγνωμοσύνη του στους αφοσιωμένους ακτιβιστές και φορείς, συμπεριλαμβανομένων μελών της κοινωνίας των πολιτών και της διπλωματικής κοινότητας, που υποστήριξαν τους Παλαιστίνιους κρατούμενους στην καμπάνια τους για αξιοπρέπεια.