Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Μεροκάματο του τρόμου για τους Παλαιστίνιους εργάτες

Πηγή: Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό "Ιντιφάντα" 23/12/2011

Η παλαιστινιακή εργατική τάξη δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο την εκμετάλλευση και τα εργατικά ατυχήματα (όπως αυτό στη Ράφα κατά το οποίο τραυματίστηκαν 4 εργάτες που δούλευαν σε κατασκευή τζαμιού – Maan). Ατυχήματα που πολλές φορές είναι αποτέλεσμα του παράνομου ισραηλινού αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας, αφού αφορούν τους εργάτες που δουλεύουν στα τούνελ προσπαθώντας να τροφοδοτήσουν με τα αναγκαία αγαθά το 1,5 εκατομμύριο πληθυσμού, στην πλειονότητά του παιδιά. Στις 6 Δεκεμβρίου 4 εργάτες τραυματίστηκαν σε ένα τέτοιο τούνελ στη Ράφα. (Maan , Al Mezan). Άλλος ένας εργάτης είχε τραυματιστεί σε τούνελ την ίδια μέρα και είχε χάσει το δάχτυλό του. (Al Mezan)

Αυτό που κυρίως έχουν να αντιμετωπίσουν οι Παλαιστίνιοι εργάτες είναι οι ισραηλινές επιθέσεις. Στις 13 Δεκεμβρίου οι Ισραηλινοί πυροβόλησαν και τραυμάτισαν στο μπράτσο τον 14χρονο Παλαιστίνιο Νιντάλ Χαλίλ Χαμπντάν που μαζί με άλλους ανήλικους δούλευε στη συλλογή μετάλλων στην βομβαρδισμένη περιοχή της βόρειας Λωρίδας της Γάζας. Ο 14χρονος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου του αφαιρέθηκε η σφαίρα. (Farming Under Fire από il blog di Oliva , Al Mezan , DCI Palestine)

Την Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου οι Ισραηλινές δυνάμεις που σταθμεύουν στην Πράσινη Γραμμή στα όρια της Λωρίδας της Γάζας άνοιξαν πυρ. Ο 39χρονος φύλακας της περιοχής των λυμάτων, Μάτζεντ Μαχμούντ Αλ Ναμπαχίν, προσπάθησε να σωθεί από τα πυρά διαφεύγοντας με μηχανή με αποτέλεσμα να πέσει και να σκοτωθεί. (Farming Under Fire από PCHR )

Την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου ένας 30χρονος Παλαιστίνιος εργάτης, ο Ναζίρ Μπάνι Όντεχ πέθανε από καρδιακή προσβολή κατά τη διάρκεια καταδίωξη της ισραηλινής αστυνομίας στην πόλη Τάμρα των εδαφών του 1948 – Ισραήλ. (PIC). Το Ισραήλ έχει μειώσει στο ελάχιστο τον αριθμό των αδειών εργασίας σε Παλαιστίνιους από τη Δυτική Όχθη και τις έχει καταργήσει εντελώς σε ότι αφορά τη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα οι Παλαιστίνιοι να εισέρχονται και να δουλεύουν παράνομα και να γίνονται αντικείμενο ακόμα μεγαλύτερης εκμετάλλευσης.

Τη νύχτα της 19ης προς 20η Δεκέμβρη, ισραηλινοί στρατιώτες συνέλαβαν τρεις Παλαιστίνιους από την αποκλεισμένη και με μεγάλα ποσοστά ανεργίας Λωρίδα της Γάζας, που φέρεται να προσπάθησαν να περάσουν το φράχτη στην Πράσινη Γραμμή για να αναζητήσουν δουλειά στο Ισραήλ. (Maan)

Στις 21/12 άλλος ένας νεαρός Παλαιστίνιος εργάτης, ο Χάμζα Τζαμάλ Μπαρακάτ 19 ετών, τραυματίστηκε από ισραηλινά πυρά στον ώμο και στο πόδι, καθώς δούλευε στη συλλογή οικοδομικών υλικών κοντά στο χωριό Βεδουίνων στη Μπέιτ Λάχια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας. (Maan , Farming Under Fire από PCHR)