Τρίτη, 29 Νοεμβρίου 2011

Παίζοντας με την φωτιά

Του Michael Warschawski , πηγή:www.alternativenews.org/english 14 Νοεμβρίου 2011

Οι διάφορες δηλώσεις ανώτατων ισραηλινών αξιωματούχων για πιθανή στρατιωτική επίθεση στο Ιράν, προκάλεσε τον πανικό στους παγκόσμιους ηγέτες. Το γεγονός ότι αυτές οι πληροφορίες διέρρευσαν σκόπιμα από τον Ehud Barak στον Nahum Barnea, έναν βετεράνο δημοσιογράφο στην εφημερίδα Yedioth Ahronot, δείχνει ότι επρόκειτο για μια μελετημένη κίνηση και δεν ήταν μια από τις συνηθισμένες διαρροές που χρησιμοποιούν οι πολιτικοί για να τραβήξουν τους τίτλους της επικαιρότητας.

Αν αγνοήσουμε τις φίλο-ισραηλινές και φίλο-πολεμικές δηλώσεις των ρεπουμπλικάνων υποψηφίων για την προεδρεία των ΗΠΑ, που συναγωνίζονται για το βραβείο του «καλύτερου φίλου του Ισραήλ», οι αντιδράσεις των άλλων ηγετών του κόσμου, είναι ανησυχητικές. Ο Γάλλος Πρωθυπουργός είπε για παράδειγμα ότι η χώρα του «ανησυχεί για την πιθανότητα να υπάρχουν στα ιρανικά πυρηνικά σχέδια και στρατιωτικές πτυχές, αλλά εναντιώνεται σε οποιαδήποτε πιθανή επίθεση της Ισλαμικής Δημοκρατίας, καθώς θα αποσταθεροποιούσε την περιοχή».

Ένα πράγμα είναι σίγουρο: η ιρανική ηγεσία δεν θα εγκαταλείψει τα σχέδια της εξαιτίας των ισραηλινών απειλών. Είναι δε πιθανό να αποφασίσει να ξεκινήσει μια προληπτική επίθεση. Το γεγονός ότι η ισραηλινή ηγεσία είναι πρόθυμη να αγνοήσει τις προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον και να ξεκινήσει πόλεμο χωρίς το πράσινο φως της Αμερικής, δείχνει ότι ίσως έχουμε φτάσει σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή εξαιτίας της ανευθυνότητας της τρέχουσας ισραηλινής ηγεσίας.

Ο Akiva Eldar, ένας από τους πολλούς ισραηλινούς δημοσιογράφους που ανησυχούν με την ανευθυνότητα της κυβέρνησης και ορισμένων φίλων της στο κόμμα των Αμερικανών Ρεπουμπλικάνων, συνοψίζει τα παραπάνω ως εξής: «Αν οι Αμερικανοί ανησυχούν τόσο πολύ για ένα «δεύτερο ολοκαύτωμα» και αν αισθάνονται ότι έχουν εξαντλήσει τις διπλωματικές επιλογές τους, μπορούν παρακαλώ πολύ, να αναλάβουν δράση από μόνοι τους; Αν ο Ομπάμα αντιτίθεται σε μια στρατιωτική λύση, τότε θα πρέπει να σταματήσει το δίδυμο Νεντανιάχου-Μπαράκ, πριν είναι πολύ αργά»

Αυτό είναι κατά βάση το ερώτημα. Ο Ομπάμα αποφάσισε να μην χάσει χρόνο (και ψήφους) πιέζοντας την ισραηλινή κυβέρνηση σε ζητήματα όπως είναι η κατασκευή των εποικισμών. Τα σκληρά λόγια που χρησιμοποίησε σε μια ανεπίσημη κουβέντα του με τον Γάλλο Πρόεδρο Σαρκοζί, όπου αποκάλεσε τον Νεντανιάχου ψεύτη, δείχνει το μέγεθος της δυσαρέσκειας του για την συμπεριφορά της ισραηλινής κυβέρνησης.

Τώρα, ο κίνδυνος μιας περιφερειακής σύγκρουσης μεγάλης κλίμακας, είναι πιο ανησυχητικός από ότι είναι οι εποικισμοί. Θα χρησιμοποιήσει άραγε ο Αμερικανός πρόεδρος την γλώσσα των κυρώσεων προς το Ισραήλ; Αυτός είναι και ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί η καταστροφή για τους πολίτες της Μέσης Ανατολής και όλου του κόσμου.