Πέμπτη, 10 Νοεμβρίου 2011

Αλληλεγγύη στις οργανώσεις για το μποϊκοτάζ του Ισραήλ, στο Λίβανο και ολόκληρο τον κόσμο

Πηγή: Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό "Ιντιφάντα" 9 Νοεμβρίου 2011

Τέσσερις οργανώσεις στο Λίβανο έχουν δεχθεί αγωγή και καλούνται να πληρώσουν 180.000 δολάρια επειδή τόλμησαν να καλέσουν τον Ιούνιο του 2010 σε μποϊκοτάζ της συναυλίας του γνωστού ροκ συγκροτήματος Placebo στο Λίβανο, επειδή αυτό (μόλις λίγες μέρες μετά τη σφαγή 8 Τούρκων και 1 Αμερικανού τουρκικής καταγωγής που συμμετείχαν στο Στόλο της Ελευθερίας) προχώρησε ωσάν να μη συνέβη τίποτα στη διεξαγωγή της συναυλίας του στο Ισραήλ. Ενώ ο τραγουδιστής του Brian Molko φέρεται να είχε κάνει εκείνες ακριβώς τις μέρες δηλώσεις στήριξης του Ισραήλ. Όλα αυτά την ίδια ώρα που διάσημοι καλλιτέχνες ακύρωναν τις συναυλίες τους στο Ισραήλ.

Την αγωγή έχει κάνει ο επιχειρηματίας Jihad Al Murr εκπρόσωπος της διοργανώτριας εταιρίας 2U2C. Οι οργανώσεις στις οποίες έχει γίνει η αγωγή είναι το περιοδικό Al Adab και συγκεκριμένα ο εκδότης του και διευθυντής του εκδοτικού οίκου Dar Al Adab, Samah Idriss, το Κέντρο Δικαιωμάτων των Παλαιστινίων Προσφύγων «Αϊντούν», η Καμπάνια στο Λίβανο για το Μποϊκοτάζ των Υποστηριχτών του Ισραήλ, και η Παγκόσμια Καμπάνια BDS του Λιβάνου.

Ας σημειωθεί ότι η συναυλία διεξήχθη κανονικά, με 2.000 θεατές, αν και η προσέλευση ήταν μειωμένη σε σχέση με τους 5.000 θεατές το 2004, επειδή χιλιάδες άτομα ζήτησαν επιστροφή προπωλημένων εισιτηρίων. Από τις 180.000 δολάρια που ζητάει ο επιχειρηματίας, οι 150.000 αφορούν επιστροφές εισιτηρίων, ενώ τα υπόλοιπα, άλλα έξοδα που είχε κάνει.

Ως Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ στεκόμαστε αλληλέγγυοι-ες στις οργανώσεις για το μποϊκοτάζ του Ισραήλ και των υποστηρικτών του στο Λίβανο και υπενθυμίζουμε ότι τα καλέσματα σε μποϊκοτάζ προστατεύονται από το θεμελιώδες δικαίωμα στην ελευθερία της γνώμης και της έκφρασης (Άρθρο 19 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου).

Η αγωγή εναντίον των οργανώσεων στο Λίβανο έρχεται μετά από τις διώξεις ακτιβιστών του BDS στη Γαλλία και την αστυνομική καταστολή ακτιβιστών που είχαν μπλοκάρει κατάστημα στην Αυστραλία, καθώς και το κάλεσμα του Υπουργού Καταναλωτικών Υποθέσεων της Πολιτείας της Βικτώρια προς την Αυστραλιανή Επιτροπή Ανταγωνισμού και Καταναλωτών να διερευνήσει για πιθανή δίωξη των ακτιβιστών. Αλλά και μετά την ψήφιση νόμου στο ισραηλινό κοινοβούλιο (Κνεσέτ) που ποινικοποιεί το μποϊκοτάζ, κάτι που χαρακτηρίστηκε από τη Διεθνή Αμνηστία ως επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης. Όλες αυτές οι διώξεις και επιθέσεις αποδεικνύουν ακριβώς πόσο αποτελεσματικές είναι οι διάφορες καμπάνιες μποϊκοτάζ.

Το μποϊκοτάζ είναι ο πιο πρόσφορος και μη βίαιος τρόπος για να πιεσθεί το Ισραήλ (αλλά και όσοι το υποστηρίζουν) να σταματήσει την κατοχή και το απαρτχάιντ. Το μποϊκοτάζ μπορεί να σώσει ζωές τόσο Παλαιστινίων όσο και Ισραηλινών, αλλά και ξένων στην περιοχή, βοηθώντας να υπάρξει όσο το δυνατόν γρηγορότερα μια δίκαιη λύση ώστε να τερματιστεί η αιματηρή σύγκρουση. Αυτοί που πρέπει να κάτσουν στο σκαμνί και να καταβάλουν αποζημιώσεις δεν είναι οι υποστηρικτές του μποϊκοτάζ, αλλά οι ένοχοι για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Αυτοί που πρέπει να δεχθούν αποζημιώσεις δεν είναι οι επιχειρηματίες που χάνουν φράγκα από το μποϊκοτάζ, αλλά τα θύματα των καθημερινών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των εγκλημάτων πολέμου και εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας.


Αλληλεγγύη στους ανά τον κόσμο διωκόμενους ακτιβιστές μποϊκοτάζ

Μποϊκοτάζ στο ισραηλινό απαρτχάιντ!

Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό ΙΝΤΙΦΑΝΤΑ