Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2011

Επείγουσα Έκκληση: Ταξιδιωτική απαγόρευση για δεύτερη φορά στον υπερασπιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων Yousef Habash

Πηγή: http://www.alternativenews.org/english/ 20 Σεπτεμβρίου 2011

Το Addameer εκφράζει την βαθιά του ανησυχία για την νέα ταξιδιωτική απαγόρευση προς ένα από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, τον Yousef Habash, υπερασπιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων που εργάζεται στο Health Work Committees (HWC), που ήρθε μόλις τρεις μήνες μετά από την προηγούμενη απαγόρευση να ταξιδέψει στην Ιορδανία και την Ευρώπη υπό παρόμοιες συνθήκες.

Στις 13 Σεπτεμβρίου 2011, ο Habash έφτασε στην Γέφυρα King Hussein, με σκοπό να βγει από τα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη και να ταξιδέψει στη Γαλλία προκειμένου να κάνει αίτηση για υποτροφία σε Γαλλικό πανεπιστήμιο και να ανανεώσει την άδεια παραμονής του. Παρόλο που έδειξε τα ταξιδιωτικά του έγγραφα στον ισραηλινό έλεγχο διαβατηρίων, τον σταμάτησαν και τον ανέκριναν για μια ώρα περίπου για τον σκοπό και την διάρκεια του ταξιδιού του. Του είπαν πως δεν του επιτρέπουν να ταξιδέψει, χωρίς να του δώσουν περισσότερες πληροφορίες για τον λόγο ή για την διάρκεια της απαγόρευσης. Αν και ζήτησε να μιλήσει με τους ανωτέρους, του αρνήθηκαν και τον έβαλαν σε ένα λεωφορείο για την Ιεριχώ, αφού του είπαν ότι μπορεί να μιλήσει με το ισραηλινό σώμα ασφαλείας από τη Ραμάλλα.

Πριν από σχεδόν τρεις μήνες, στις 29 Ιουνίου 2011, είχαν απαγορέψει στον Habash να ταξιδέψει στην Ιορδανία και μετά στην Ευρώπη προκειμένου να συναντηθεί με κοινωνικές οργανώσεις, ως μέρος της δουλειάς του στο HWC και με άλλες παλαιστινιακές πλατφόρμες. Οι επαναλαμβανόμενες αυτές αρνήσεις δείχνουν ξεκάθαρα ότι έχει επιβληθεί ταξιδιωτική απαγόρευση στον Habash, χωρίς να τον έχουν ενημερώσει για την διάρκεια ή για τους λόγους.

Το Addameer καταδικάζει την συνεχιζόμενη ταξιδιωτική απαγόρευση του Habash, που όχι μόνο παραβιάζει τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα του, δηλαδή το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης, αλλά αγνοεί και την ειδική μεταχείριση που του αρμόζει ως υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως αναφέρεται στην Διακήρυξη της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ για τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι «υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων» επίσημα ορίζονται ως εκείνοι που εργάζονται ειρηνικά για ορισμένα ή για όλα τα δικαιώματα που εμπεριέχονται στην Οικουμενική Διακήρυξη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο Habash, που εργάζεται στο τμήμα δημοσίων σχέσεων του HWC, είναι στο διοικητικό συμβούλιο της Πρώτης Ομάδας της Ραμάλλα, μέλος την Ευρώ-μεσογειακής Μη Κυβερνητικής Πλατφόρμας, εκπρόσωπος της Παλαιστίνης στο Διεθνές Φόρουμ των εθνικών ΜΚΟ, μέλος του Συλλόγου Παλαιστινίων Δημοσιογράφων και είχε υπηρετήσει στην Οργανωτική Επιτροπή του Παλαιστινιακού Δικτύου ΜΚΟ. Η δουλεία του εμπίπτει στον ορισμό του υπερασπιστή ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μιας και οι δραστηριότητες του είναι ειρηνικές και προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Δεδομένου ότι απαγορεύτηκε στον Habash δύο φορές μέσα σε τρεις μήνες να ταξιδέψει, το Addameer καλεί την διεθνή κοινότητα να επέμβει άμεσα στις ισραηλινές αρχές και να άρουν την ταξιδιωτική απαγόρευση προς τον Habash, για να συνεχίσει ανεμπόδιστα την δουλειά του ως υπερασπιστής ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σας ζητάμε να στείλετε ενστάσεις και επιστολές διαμαρτυρίας στις πρεσβείες/προξενεία του Ισραήλ και στο δικό σας Υπουργείο Εξωτερικών.