Κυριακή 3 Ιουλίου 2011

Παραμένει αποκλεισμένο στα Χανιά το πλοίο «Γκουέρνικα»

Ακινητοποιημένο στο λιμάνι Κολυμπαρίου Χανίων παραμένει το πλοίο «Γκουέρνικα» του «Στόλου της Ελευθερίας ΙΙ» μετά την απαγόρευση απόπλου όλων των πλοίων με προορισμό τη θαλάσσια περιοχή της Γάζας.

Το βράδυ της Παρασκευής αντιπροσωπεία των Ισπανών ακτιβιστών του πλοίου βρέθηκε στο Λιμεναρχείο Χανίων συνοδεία δικηγόρου και με τη στήριξη πολιτών των Χανίων προκειμένου να ζητήσει διευκρινήσεις σχετικά με την απαγόρευση απόπλου.

Όπως δήλωσε σε τοπική εφημερίδα ο Μανουέλ Ταπιάλ, ένας από τους επιβαίνοντες του σκάφους «Εμείς δεν πρόκειται να γυρίσουμε στα σπίτια μας, θα πολεμήσουμε και θα παλέψουμε για τον σκοπό μας. Δεν πρόκειται να δημιουργήσουμε κανένα πρόβλημα στην ελληνική κυβέρνηση αλλά δεν μπορούμε να καταλάβουμε αν η ελληνική κυβέρνηση ή η ισραηλινή κυβέρνηση είναι η διεθνής Αστυνομία των υδάτων της Μεσογείου».

Το βράδυ του Σαββάτου οι ακτιβιστές του «Γκουέρνικα» πραγματοποίησαν μικρή πορεία στο Ενετικό Λιμάνι ενημερώνοντας τους περαστικούς Έλληνες και τουρίστες για την απαράδεκτη απαγόρευση που υφίστανται και στη συνέχεια πέρασαν από την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς (χώρο συγκέντρωσης εδώ και 35 ημέρες των «αγανακτισμένων») όπου και μίλησαν για τον σκοπό τους και την ανάγκη αλληλεγγύης.

Ήδη από το βράδυ της Παρασκευής η Συνέλευση των Αγανακτισμένων είχε εκδώσει το παρακάτω ψήφισμα:
«Καταγγέλλουμε την απόφαση της κυβέρνησης η οποία απαγόρευσε τον απόπλου των 10 πλοίων του στολίσκου της Ελευθερίας ΙΙ με προορισμό την Γάζα. Η απόφαση αυτή συντάσσεται πλήρως με την δολοφονική κυβέρνηση του Ισραήλ που συνεχίζει την κατοχή και γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού και έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα αισθήματα αλληλεγγύης του ελληνικού λαού. Εδώ στα Χανιά η αντίθεση αυτή γίνεται πιο κραυγαλέα όταν υπάρχει από τη μια η βάση της Σούδας που χρησιμοποιείται για βομβαρδισμό των αραβικών λαών και κοινές ασκήσεις με το Ισραήλ και από την άλλη μπλοκάρουν το πλοίο Guernika από το στόλο της Ελευθερίας στο Κολυμπάρι και του απαγορεύουν τον απόπλου. Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση μας στα καράβια του στολίσκου της Ελευθερίας και καλούμε τους Χανιώτες να συμμετέχουν σε όλες τις δράσεις που θα αποφασιστούν ως έμπρακτη αλληλεγγύη.»